Om te voorkomen dat nieuwe coronavarianten het land binnen komen [Tot zover de 'officiële' reden.], voert de Britse regering vandaag het systeem van quarantainehotels in. Britten en Ieren en al wie in het VK woont, moeten er tien dagen naartoe wanneer ze terugkomen uit 33 risicolanden. De straffen voor wie de quarantaine ontloopt, of de formulieren vervalst, lopen hoog op. Maar de oppositie noemt het systeem niet waterdicht.
Bijna 5.000 kamers in 16 hotels en nog eens 58.000 kamers in standby. Daarmee wil de Britse regering de komst van nieuwe coronavarianten uit risicogebieden tegenhouden. "We moeten verder gaan met onze reisbeperkingen", zegt minister van Gezondheid Matt Hancock. Het plan van de quarantainehotels bestaat al anderhalve maand, maar wordt nu pas toegepast. Veel te laat, zegt de oppositiepartij Labour, die het systeem ook niet waterdicht vindt [Omwille van dit soort van idiotie zal Labour de verkiezingen opnieuw verliezen. De oppositie bekampt normaal het regeringsbeleid, maar moet niet roepen om nog méér regeringsbeleid.].
Britten, Ieren, en mensen die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, worden als ze op een luchthaven aankomen uit 1 van de 33 landen op de rode lijst, meteen naar zo'n quarantainehotel gebracht. Het inchecken zou daar snel moeten verlopen en ze moeten daar op eigen kosten tien dagen verblijven. Op dag twee en dag tien wordt een coronatest afgenomen. Het zou de reizigers zo'n 2.000 euro kosten aan verblijf en maaltijden. [Wat een fantastisch idee om de hotelsector wat te ondersteunen!]
Meestal gaat het om reizigers uit Zuid-Afrika, Brazilië, Portugal en andere landen in Afrika en Azië waar de besmettingen pieken, vooral met de meer besmettelijke varianten. De reizigers moeten vooraf een quarantainehotel boeken via een regeringswebsite, en ze moeten een formulier invullen (PLF of Passenger Locator Form). Wie de nieuwe regels omzeilt, kan boetes krijgen van vele duizenden euro's. Iemand die liegt op zijn formulier riskeert zelfs een gevangenisstraf tot tien jaar. [We raden iedereen af om zo een formulier in te vullen, want het is een ondertekende schuldbetekenis onder dwang! Niets garandeert ons dat je bijvoorbeeld over 10 jaar nog eens in quarantaine moet, omdat je één of andere ziekte hebt die het gevolg zou zijn van Covid-19. Onzin natuurlijk, maar dit is net wat het AIDS-fabeltje ook beweert. Wegblijven daar!]
De regels gelden dus alleen voor Britten, Ieren en wie in het land verblijft [Merkwaardig toch!]. Voor alle andere passagiers, en dus ook Belgen bijvoorbeeld, bestaat al een systeem van tien dagen zelfquarantaine, met een aantal uitzonderingen. Als je betaalt voor een test op dag vijf, en die test is negatief, dan mag je uit zelfisolatie.
Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben eigen regels, die soms licht verschillen. Maar wat de quarantainehotels betreft, is Schotland het strengst van al. Daar moeten terugkomende Schotse vliegpassagiers uit alle landen naar zo'n hotel. [De Schotse regering is dan ook nog belachelijker dan de Engelse. Schotland deed het trouwens zeer slecht wat corona-doden betreft. Landen met een performante gezondheidszorg, zoals Duitsland, hebben relatief weinig last gehad van Corona. Landen met een krakkemikkige gezondheidszorg zoals de Zuid-Europese landen en bijvoorbeeld Groot-Brittannië en zeker ook Schotland hebben een zeer hoge dodentol. Maar, dat ligt niet aan Corona, maar wél aan de ondermaatse gezondheidszorg.]
"De hoteleigenaars zijn het meest enthousiast over de nieuwe maatregel", zegt correspondente Lia Van Bekhoven in Londen [Dat zal wel.]. Premier Johnson heeft het over een van de strengste grenscontroles ter wereld. "Maar hoteleigenaren, douanebeambtes en luchthavenpersoneel zeggen dat het systeem vol gaten zit." [Dit is nonsens. Het systeem hoeft niet perfect te zijn, omdat (1) het bestrijden van de nieuwe corona-varianten niet de bedoeling is en (2) indien het systeem perfect zou zijn, er geen nieuwe besmettingen zouden zijn, die toch zo noodzakelijk zijn om het corona-circus draaiende te houden.] Oppositieleider Keir Starmer van Labour, zelf in een vorig leven een openbaar aanklager, noemt dan weer de lange celstraf een "loos dreigement" dat juridisch niet kan worden hard gemaakt.
Het Verenigd Koninkrijk zit op een kantelpunt. Premier Johnson kan met recht en rede zeggen dat zijn vaccinatiepolitiek werkt. Er zijn na dit weekend al 15 miljoen Britten voor het eerst ingeënt. Op zaterdag alleen al werd een half miljoen mensen gevaccineerd. "Een betekenisvolle mijlpaal", zei premier Boris Johnson, "twee maanden na de allereerste vaccinatie op 8 december vorig jaar." [Bla, bla, bla...]
De besmettingscijfers in het Verenigd Koninkrijk dalen ook, na een felle piek rond de jaarwisseling, van zo'n 50.000 naar gemiddeld 10.000 nu. Toen werden er ook meer dan 4.000 mensen dagelijks in het ziekenhuis opgenomen, nu zijn er dat zo'n 2.000. Er sterven ook nog 258 mensen per dag, tegen 1.200 half januari. Er gaan steeds meer stemmen op om de coronamaatregelen te versoepelen. Maar de regering blijft op haar hoede, zeker dus wat de inkomende reizigers betreft, probeert ze het eiland gesloten te houden [!].
Bron: vrtNWS
Men probeert het eiland dus 'gesloten' te houden
De Britten zouden de Britten niet zijn en Boris Johnson zou Boris Johnson niet zijn indien ze niet zouden proberen om vals te spelen. De precieze reden waarom men het eiland 'gesloten' wil houden, is nog niet duidelijk, maar het heeft niets met corona te maken. Toch is het kras dat bijvoorbeeld alle werknemers van de extraterritoriale City of London thuis werken. De City is méér dan ooit een spookstad. Niemand durft nog de Underground te nemen uit vrees om dood neer te vallen. Ik denk dat inderdaad velen tevreden zullen zijn, dat ze niet de dagelijkse kwelling van een ritje met de Underground moeten maken, want laten we eerlijk zijn, het is altijd al een vieze boel geweest waar virussen welig tieren.
De Britse centrale bank 'voorzag' in mei 2020 al "de zwaarste recessie in 300 jaar". Het is natuurlijk makkelijk om de toekomst te voorspellen wanneer je er alles aan doet om die toekomst werkelijkheid te laten worden. Afbreken is natuurlijk makkelijk. Opbouwen zal toch iets moeilijker gaan en is zeker niet vanzelfsprekend. De economie van het Verenigd Koninkrijk kromp in 2020 met 11,3 procent, wat volgens minister van Financiën Rishi Sunak de grootste terugval betekent "in ruim driehonderd jaar". De werkloosheid zal in het tweede kwartaal van 2021 pieken op 7,5 procent. De regering gaat een bedrag van 394 miljard pond, omgerekend 442 miljard euro, lenen om uit het economische dal te raken. Dat is het hoogste bedrag in vredestijd. Wie dat geld zal krijgen, is nog niet helemaal duidelijk, maar het zal hoogstwaarschijnlijk niet naar de achterbuurten in Liverpool en Manchester gaan. Voor een groot test- en vaccinatieprogramma komt 18 miljard pond beschikbaar. Hetgeen werkelijk onwezenlijk is. Zorgmedewerkers krijgen salarisverhoging, maar de lonen van de rest van de publieke sector worden bevroren. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaat omlaag van 0,7 naar 0,5 procent, hetgeen zou betekenen, dat men zich meer zal terugtrekken uit en minder gaan bemoeien met andere landen hetgeen erg on-Brits zou zijn en ook meteen wordt tegengesproken door de "Red List of 33 countries", iets waar de vrtNWS nogal makkelijk overheen stapt.
Het gaat dus effectief over een "Entry ban on travel from red list countries". Met andere woorden, je komt er niet in als je uit één van de volgende landen komt:
Angola
Argentina - de aartsvijand
Bolivia
Botswana
Brazil - grote concurrent natuurlijk
Burundi
Cape Verde
Chile
Colombia
Democratic Republic of the Congo - daar valt nog iets te halen
Ecuador
Eswatini
French Guiana
Guyana
Lesotho
Malawi
Mauritius
Mozambique
Namibia
Panama
Paraguay
Peru
Portugal (including Madeira and the Azores)
Rwanda
Seychelles
South Africa
Suriname
Tanzania
United Arab Emirates (UAE) - met concurrent Dubai als internationale luchtvaart-hub
Uruguay
Venezuela
Zambia
Zimbabwe
Voor elk van deze landen zal er wel een reden bestaan waarom ze er niet meer in mogen. Het Verenigd Koninkrijk is natuurlijk zijn handelsakkoorden aan het onderhandelen en dit wordt natuurlijk als drukkingsmiddel gebruikt. Het lijkt op een terugkeer naar de 19de eeuw, waarbij eerst en vooral de eigen bevolking, en zeker de Ieren geknecht worden, en een herstel van het British Empire. Maar, dit keer niet meer met formele kolonies, want de eigen politici kunnen hun eigen bevolking beter uitpersen dan een buitenlandse bezettingsmacht. Dat valt minder op, denken ze.
Waarschijnlijk zullen die 394 miljard pond gebruikt worden om in die landen invloed te 'kopen'. Vandaar ook dat bijvoorbeeld Rusland en andere landen uit de voormalige Sovjet-Unie niet op de lijst staan, want daar krijgen ze sowieso geen voet aan de grond. Daarvoor zullen ze andere middelen moeten inzetten!
Boris en co. hebben dus grootse plannen. Als dat maar goed gaat...