BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

dinsdag 28 april 2020

BREAKING: Mondmasker potentieel dodelijk voor risicogroepen

Doctoraal proefschrift van de TU München:


"Zelfs een eenvoudig chirurgisch masker vermindert de zuurstoftoevoer en brengt bijvoorbeeld COPD- en astmapatiënten in ernstig gevaar"


Meteen na het aanbrengen van een normaal, dun chirurgisch masker wordt uitgeademde CO2 onmiddellijk terug ingeademd. Onder andere vermoeidheid, een versnelde ademhaling, een slechte concentratie en een slechte fijne motoriek kunnen tot de gevolgen gerekend worden.

Mensen met een verminderde longfunctie lopen groot risico door dergelijke maskers te dragen.

Het masker dat door een geïnfecteerde persoon wordt gedragen, beschermt tot op zekere hoogte anderen, maar legt een té grote druk op iedereen die ze draagt. Voor bepaalde risicogroepen zoals bijvoorbeeld COPD- en astmapatiënten kan het dragen van een mondmasker potentieel dodelijk zijn.

Bron: Technische Universität München

Link naar de thesis:

 
https://mediatum.ub.tum.de/doc/602557/602557.pdf?fbclid=IwAR2j3-mT8THSaXi375us3Lu33ZsbHC9ytaTMErunstqYwGv0KGKZTLLISP8


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mensen met chronische longziekte weten dit al een tijdje. Na een uur een mondmasker gedragen te hebben vallen die een dergelijk lelijke hoestbui, dat je denkt dat je de ambulance moet bellen. Ik ben ervan overtuigd dat indien zelfs een gezonde mens een masker uren aan stuk draagt dat dat niet gezond is.

Anoniem zei

Ik heb dat hier reeds in de commentaren geschreven midden maart. Niet in zo veel detail, maar een dokter mocht wel beter weten als ik.

Is het weer niet hemeltergend dat we dit van een neuroloog te horen moeten krijgen.

En wat zeggen de verple(e)g(st)ers op intensieven; "wanneer de pijp in gaat, gaat de pijp uit."

Het probleem van ARDS is niets nieuws, dat weet men reeds jaren. Men moet niet doen alsof ze iets nieuws uitgevonden hebben.

Maar ja, met een dierenarts als leidinggevend figuur, en een gastroentroloog op de longafdeling, mag je ook weer niet verwonderd staan dat Geert Meyfroidt als intensivist in zijn dagboek in De Morgen schrijft; "het is hier chaos". "het zijn de moeilijkste tijden van mijn leven", "het is een nachtmerrie", enz.

Anoniem zei

Veel zwaarlijvige mensen lijden aan apnea. Omwille van hun zwaarlijvigheid gebruiken ze meer zuurstof, en produceren meer CO2. De apnea maakt ademhalen moeilijker, plus werkt het middenrif niet effectief omwille van het gewicht van het vet in de abdomen. Ik heb geen studie gevonden maar ik zou mondmaskers voor zwaarlijvigen afraden, omdat zwaarlijvigen omwille van hun fysiologie reeds aan hypooxiginatie lijden, en een bijkomende barriere zoals een mondmasker kan gevaarlijk worden.

Beademing op intensieven van zwaarlijvigen is moeilijk. Bij beadming ligt men op de rug. De zwaarlijvige kan niet, omdat hij zelfs onder normale omstandigheden niet naar behoren kan ademen, onder eigen gewicht van het vet in de abdomen. Een zwaarlijvige loopt een zeer hoog risico dat zodoende een deel van de longen geen lucht krijgt, en invalt.

Atelectase

Daarenboven herstelt zich dit na extubatie bij zwaarlijvigen niet.

Aan de andere kant heeft een zwaarlijvige in kleinere kans op ARDS dan iemand met gezond gewicht.

Anoniem zei

De veiligheidsraad heeft in haar wijsheid beslist om de aan- en verkoop van mondmaskers aan de supermarkten over te laten – hetgeen voorheen verboden was.

Nu de crisis ver voorbij is, moet men opeens mondmaskers dragen. Waarom niet 2 maanden terug? Waarschijnlijk omdat er toen geen mondmaskers waren. Maar de logica houdt geen steek.

Houd je handen van je gezicht; zo luidde het aan het begin van de crisis. Maar een mondmasker is zo ongemakkelijk, dat je constant met je handen aan je gezicht zit te prutsen. Men trekt het mondsmasker op en af, zodanig dat men zo goed als zijn handen aan het mondmasker veegt.

Hopelijk dat de veiligheidsraad ook hier mijn advies volgt, en dat over 2 weken de mondmaskers verboden worden, omdat mensen ze niet gebruiken op een wijze dat het veilig is. Het zijn broeihaarden van infectie. Zeker nu de mensen bijna 2 maanden thuis gezeten hebben, en daardoor een verlaagde immuniteit hebben tegen infecties.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------