BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 3 januari 2021

Kapel van de Zalige Maria Dolorosa van Brabant - in de volksmond bijgenaamd 'Lenneke Mare' - St.-Lambrechts-Woluwe bij Brussel (kluizenares; † ca. 1290)






















De sierlijke kapel van Lenneke Mare is verbonden met het tragische leven van een arme kluizenares die onterecht ter dood werd veroordeeld. Lenneke Mare is een Brabantse volksheilige. Het is in feite een verbastering van Alleyndiger Mariën - ongelukkige, ellendige Maria - tot Lenneke Mare. In de 13de eeuw zou op de plaats waar nu het Woluwse bedevaartsoord is de verering zijn oorsprong vinden. Een eenvoudige boerenvrouw leefde hier als kluizenares. Ze wijdde haar leven aan het Geloof en aan goede werken. Ze werd echter ten onrechte van de diefstal van een kostbare beker beschuldigd, omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een edelman. Haar vita verhaalt hoe ze levend werd begraven.


Gebouwd in Gotische stijl in de veertiende eeuw, was de kapel van Lenneke Mare lange tijd het eigendom van de heren van Stokkel. De meest prestigieuze van deze heren, Georges Kieffelt, liet zich hier begraven. De markies van Boïssière-Thiennes schonk de kapel in 1922 aan de orde der Assumptionisten die vandaag de dag nog steeds instaat voor het beheer ervan.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Best GA
Vroeger sprak je op dit blog vaker over de paljassen die zich Vlaamse bisschoppen noemden, maar sinds het begin van vorig jaar met de overschakeling van de focus op Corona heeft u niets goeds, noch niets slechts over de bisschoppen vermeld, gewoon niets. Is het omdat er inderdaad niets over de bisschoppen te zeggen valt, of waarom? Grt.

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

Ten eerste valt er weinig over de zogenaamde 'bisschoppen' te vertellen. De helft is sowieso buiten westen wegens allerlei gezondheids- en privéproblemen.

Ten tweede ben ik als gelovige niet geïnteresseerd in apostaten.

Ten derde spreekt hun afwezigheid voor zich. Het zijn de huurling-herders - die als miezerige staatsambtenaren - zich volledig aan de vrijmetselarij hebben onderworpen.

Zij zijn gevlucht en hebben de kudde in steek gelaten. Ik oordeel niet, maar afgaande op hun daden die ze publiek stellen of niet stellen, vrees ik, dat het voor de meeste onder hen een enkele reis wordt richting hel.

Anoniem zei

Hartelijk dank aan @The Guardia Angel voor dit mooie artikel.
Terwijl in de daar directe omgevin in de home Notre Dame de Stockel met veel televisie-heisa een 101-jarige ingeênt werd onder de ogen van een groene vlaamshatende frankofoon (Alain Maron) en de belgische bisschoppen totaal zwijgen, bericht de Katholieke Actie Vlaanderen uit de eerste lijn.
Traditiegetrouw- en uiterst sterkend voor het moreel.
Voortdoen ,jongens!
Het coammando van "Drie man en een paardekop" op zijn best ;-) !

Anoniem zei

Misschien een tip: de vergeten kapel van Stalle....https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze_Lieve_Vrouw_ter_Noodkapel_(Stalle)

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------