BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

maandag 25 januari 2021

De Nederlandse minister-president Mark Rutte: "Wat bezielt deze mensen?"

De demissionaire minister-president van Nederland - Mark Rutte - is trots op zijn avondklok



















In principe hoef je niet verder te leven, want de vraag "Wat bezielt deze mensen?" toont duidelijk de kloof aan tussen de politiek en het volk. Of het nu Den Haag, Brussel, Londen, Parijs of Berlijn is, maakt niet uit. Politici leven nu eenmaal in een bubbel die los staat van de werkelijkheid. Politici zijn wereldvreemd en vergeten dat sommige mensen moeten werken om iets op hun bankrekening te krijgen en dat er niet zomaar maandelijks 14.000 EUR op hun bankrekening verschijnt. De corona-crisis hakt er bij velen hard in. Sommigen zijn de helft of meer van hun gebruikelijke inkomen kwijt. Ik begrijp niet waarom het bij sommige politici niet gaat dagen dat er toch iets mis is, wanneer mensen in Eindhoven – het Silicon Valley van Europa – de Jumbo of in andere steden een Albert Heijn gaan leegplunderen. Ik wil niet zeggen, dat er honger is, maar blijkbaar hebben sommige mensen toch het gevoel dat ze tegen hun zin permanent aan het diëten zijn.

Dat minister-president Mark Rutte de onrust en het geweld van het afgelopen weekend veroordeelt, zal wel niemand verwonderen. "Het is ontoelaatbaar". Maar, wie laat het toe? "Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen", zei Rutte. "Wat bezielt deze mensen?" Inderdaad, ergens kennis van nemen om niet te begrijpen wat mensen bezielt. Het klinkt als een nutteloze, emotieloze, academische exercitie. Rutte heeft zich bij het rijkelijke ontbijt in het Catshuis vanochtend – ongetwijfeld met butler - misschien in zijn koffie verslikt, maar hij zal toch geen snee brood minder gegeten hebben.

De demissionaire premier sprak tijdens een interview verder van "crimineel geweld" dat "niets te maken heeft met het strijden voor de vrijheid". Zaterdag, toen de avondklok voor het eerst van kracht werd, was het al meteen raak in Urk. Daar werd onder meer een GGD-teststraat in brand gestoken. In Enschede werd ook het ziekenhuis aangevallen. "Onacceptabel", zei Rutte daarover. De premier benadrukte ook nog dat het geweld geen invloed heeft op de maatregelen. "De avondklok blijft nodig. Het is het virus dat ons de vrijheid beneemt". Rutte doet hier in feite vijf straffe uitspraken op rij, die getuigen van weinig empathie. Integendeel, hij vergroot nog de kloof met de burger. Het "crimineel geweld" in Nederland is in vergelijking met Parijs trouwens nog vrij beschaafd.

Paarden loslaten op vreedzame betogers zoals op het Museumplein in Amsterdam is ook "crimineel geweld". Dat de paardencarrousel op de straatstenen in Eindhoven minder goed draaide, werd ook al door waarnemers in Parijs en de VS gesignaleerd. Ook vergist Rutte zich wanneer hij zegt dat dit geen "vrijheidsstrijd" zou zijn. Indien de Nederlanders destijds in hun vrijheidsstrijd tegen de Spanjaarden géén "crimineel geweld" gebruikt zouden hebben, zou het ook niet veel geworden zijn. Toch blijft het opvallend dat een deel van de ongeregeldheden ook voedselrellen betrof. Iets wat je voorlopig nog maar zelden ziet in Europa. Dit lijkt mij toch een aandachtspunt. Dat het geweld zich ook keert tegen het instrument van de knechting – de PCR-teststraat – moet natuurlijk ook niemand verwonderen.


Rutte in denial

Premier Rutte leeft in ontkenning wanneer hij zegt, dat 99 procent van de Nederlanders zich aan de coronamaatregelen houdt. Je zou ook kunnen zeggen, dat 100 procent van de Belgen zich aan de maatregelen houden, behalve dan wanneer ze zich er niet aan houden, en er staat echt niet altijd een agent naast om een bekeuring te maken. Je kan je trouwens ook de vraag stellen, hoe het trouwens komt dat al die politici één na één met corona ‘besmet’ raken. Volgens mij ligt de besmettingsgraad bij politici hoger dan de besmettingsgraad bij de gemiddelde Nederlander of Belg.

Dat de vernielingen en gevechten met de politie van gisteren en vannacht volgens Rutte niets te maken zou hebben met de "strijd voor vrijheid" is er compleet naast. "We strijden juist tegen het virus om de vrijheid terug te krijgen", zei hij in een korte verklaring. "We nemen deze maatregelen niet voor de lol. Het is het virus dat ons de vrijheid ontneemt". Denk hij nou echt dat de betogers daar voor hun plezier staan? Dat het virus onze vrijheid zou ontnemen, klopt natuurlijk niet. Het virus sluit geen winkels en het virus kondigt ook geen avondklok af.

Rutte noemde de rellen "ontoelaatbaar", iets waar "normale" mensen alleen maar met afschuw naar kijken. Dat veel relschoppers het verstand van een baksteen hebben, klopt. Maar, ook zij blijven volwaardige burgers die met respect behandeld moeten worden. Rutte sprak verder van "crimineel geweld" van een heel klein groepje mensen en zei dat de daders als criminelen behandeld zullen worden. "Wat we met z'n allen moeten doen, is ervoor zorgen dat het stopt, ook als het je vrienden of kinderen zijn". De boodschap is duidelijk! Geef je vader, moeder, zoon, dochter, vriend of vriendin aan, want "wij" zullen hen als criminelen behandelen.

Dat ook een teststraat en een ziekenhuis zijn aangevallen, vindt Rutte "ongelooflijk". "Mensen die zich het snot voor de ogen werken en dan te maken krijgen met mensen die met stenen gooien. Onacceptabel!" Als het "ongelofelijke" waarheid wordt, dan moet men toch eens gaan nadenken. Maandenlang hebben de Nederlanders zich voorbeeldig gedragen en de straten waren al die tijd zo goed als leeg. Waarom er dan plots een avondklok moet worden ingesteld, is totaal onbegrijpelijk, net op een ogenblik dat de ‘besmettingscijfers’ aan het dalen zijn. Wat Rutte gemist heeft, is dat veel Nederlanders in het diepst van hun ziel geraakt zijn, omwille van het feit, dat Rutte als demissionaire premier een avondklok instelt. Dit heeft bij veel Nederlanders iets geknakt. Ook daar is de Tweede Wereldoorlog nog niet verteerd. Toch maar oppassen met dergelijke maatregelen. Het siert Rutte dat hij een einde wil maken aan het gewelf. De makkelijkste weg om dat doel te bereiken, is waarschijnlijk het intrekken van de avondklok. Maar, kleuters willen nu eenmaal altijd gelijk hebben.

Rutte wilde niet ingaan op de vraag of het leger moet worden ingezet. Dat was een ballonnetje dat door de burgemeester van Eindhoven gisteravond laat werd opgelaten. Volgens Rutte kan de politie het nog goed aan. Maar, Rutte wil eerst de gebeurtenissen analyseren en dan kijken of er méér nodig is. Soms zijn politici inderdaad kleuters die driftig worden wanneer ze hun zin niet krijgen. Zo kan je reeds in een vroeg stadium nagaan of iemand dictatoriale neigingen heeft. Rutte sluit dus niet uit, dat hij het leger gaat inzetten. Alsof het leger iets van crowd-control af weet. Indien Rutte de zaak nog meer wil laten escaleren, dan moet hij vooral dat doen. Waar wacht hij op? Veel Nederlanders hebben nu al het idee dat Rutte te ver gegaan is, om als demissionaire premier nog snel-snel een avondklok af te kondigen. Zou Angela Merkel hem weer op de vingers getikt hebben? Rutte zou beter zijn avondklok intrekken of gaat Rutte het leger ook opdracht geven om bij het volgende zondagmiddagprotest met scherp op het volk te schieten in de strijd tégen corona?

 
Tussenstand: gisteren 250 mensen aangehouden

Bij de rellen van gisteren zijn zo'n 250 mensen aangehouden. Het grootste deel daarvan is opgepakt in Amsterdam, zei Willem Woelders van de Nationale Politie in 1 op 1 met Sven Kockelmann op NPO Radio 1. Woelders is hoofd operatiën van de Nationale Politie en zat gisteren in het crisiscentrum in Driebergen. "Het was verbijsterend", zei hij. De politie was op grote rellen voorbereid en kreeg bijstand van de Koninklijke Marechaussee. Toch was de politie verrast door de hoeveelheid mensen die bij protesten in diverse steden op de been kwam. "Dat was gewoon niet te voorspellen", zei Woelders. "Ik had niet verwacht dat het zo hevig in alle steden zou losbranden". Het is zonneklaar dat de demissionaire Rutte hier een grote inschattingsfout heeft gemaakt.

Normaal gesproken vinden er nooit tegelijkertijd op zo veel plaatsen in het land ongeregeldheden plaats. "Je zit nu met aanrijtijden van soms een half uur, drie kwartier voordat je ernaartoe kunt. Qua aansturing was dit heel lastig". Ook Woelders zegt dat groepen die op geweld tegen de politie uit waren, zich onder andere demonstranten hebben gemengd. Hij zag gisteren voetbalsupporters van bekende voetbalverenigingen onder de relschoppers. Dat zal wel. Feit is, dat de bevolking die corona-maatregelen en het gechipoteer van de diverse regeringen kotsbeu is.


NPB: nieuwe uitputtingsslag middenin gezondheidscrisis

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs vreest een nieuwe uitputtingsslag middenin de gezondheidscrisis. De komende dagen zijn volgens hem bepalend voor de vraag of na de ziekenhuizen ook de politie bestand is tegen de gevolgen van het coronavirus. "Alles is opgeschaald. De vraag is of we hier te maken hebben met een piek en een ontlading van het ongenoegen, of dat we er langdurig mee te maken krijgen. Het moet geen uitputtingsslag worden". Voorlopig kan de politie het aan, is zijn analyse na een ochtendoverleg met zijn ledenvertegenwoordigers in het land over twee dagen en avonden van harde confrontaties tussen relschoppers en ordehandhavers.

Het leger kan wat hem betreft in de kazerne blijven. "Daar moeten we wat mij betreft ook verre van blijven. Dan gaan we een heel andere fase in, dan heb je het over een soort staat van beleg. Militairen zijn getraind om mensen uit te schakelen, niet zoals politiemensen om de orde te handhaven". De politiemensen moeten naar zijn zeggen "de komende dagen volop aan de bak en dat gaan ze ook doen". Maar hij stelt ook dat "deze olievlek zich niet te ver moet gaan verspreiden".

Volgens Struijs hebben zijn kaderleden flink stoom afgeblazen na het oproer en het verzet tegen de avondklok en andere coronamaatregelen. "Politiemensen hebben te maken gehad met relschoppers die zwaar vuurwerk, stenen en molotovcocktails naar hen gooiden, sommigen hadden zelfs messen bij zich. Het is ongelooflijk dat mensen middenin een gezondheidscrisis bereid zijn de gezondheid van andere mensen te bedreigen, van mensen die de orde moeten bewaren, maar ook van kwetsbare mensen in een teststraat op Urk of een ziekenhuis in Enschede, of middenstanders die geplunderd zijn".

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond waarschuwde vorige week al voor verzet van jongeren tegen de avondklok en de gevolgen voor de openbare orde. Struijs zegt het niet fijn te vinden gelijk te hebben gekregen. Intussen kregen in Nederland tijdens de eerste twee nachten van de avondklok al 5.765 mensen een bekeuring voor het niet naleven van de avondklok.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben inderdaad gestopt met verder lezen. Ik ben geen politicus en stel me toch diezelfde vraag; Wat bezielt die mensen? Dit heeft niets met corona te maken. Het laagste van het laagste volk grijpt dit aan om te rellen en te vernielen. Wat bezielt die mensen?

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

U had beter even doorgelezen, want, wanneer dezelfde lieden bij u aan de voordeur staan, dan denkt u misschien nog even terug aan dit artikel. Misschien zou een andere aanpak toch béter geweest zijn.

Denkt u nu werkelijk, dat de Europese regeringen geen gedragspsychologen in dienst hebben om maatregelen-op-maat te bedenken die bepaalde groepen triggeren?

Verklaart u mijn eens waarom er in Nederland zo nodig een avondklok moest worden ingevoerd? Men wist dat daar heibel van zou komen en toch doet men dat. Dat vind ik onbegrijpelijk.

Misschien komt het leger volgende week wel op straat, en waarom niet?

Anoniem zei

@GA: u hanteert toch wel een dubbele standaard: als allochtone jongeren in Brussel amok maken en vernielingen aanrichten, dan zijn er geen woorden genoeg om dit te veroordelen (terecht). Wat in Nederland gebeurt is geen haar beter en verdient dus evenzeer een zelfde soort terechte veroordeling. Geweld heeft nog nooit iets opgelost. Dat zouden wij, Christenen, bij uitstek moeten propageren.

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

Als u denkt, dat het in Nederland alleen maar allochtone jongeren zijn die amok maken, dan kan Nederland meteen de boeken sluiten.

Feit is, dat het net de autochtone jongeren in de kleinere steden en dorpen zijn die 'begonnen' zijn. Dit is nu net het punt! De allochtone jongeren surfen nu mee op die golf in de grote steden.

Deze situatie is niet te vergelijken met Brussel.

Verder is het weer typisch dat links rechts verwijt dat ze geweld propageren. 'De Morgen' schrijft hier ook over en doet dus net hetzelfde. Nergens wordt hier geweld gepropageerd. Hier wordt alleen maar geregistreerd.

Maar, de framing is weer typisch. Rutte zegt expliciet: "Dit is crimineel geweld" dat "niets te maken heeft met het strijden voor de vrijheid".

Ik geef Rutte gelijk met zijn eerste bewering, wat betreft de tweede bewering heeft hij volstrekt ongelijk. Het is altijd zo van: "dit is extreem rechts"; "dit zijn hooligans"; "dit is pegida" etc. Dit is allemaal naast de kwestie. Waarom waren die groepen dan het voorbije jaar niet gewelddadig aangezien 'links' kennelijk denkt dat die altijd gewelddadig zijn?

Er moet dus iets gebeurd zijn. Wat is de directe aanleiding?

Rutte heeft dit zélf uitgelokt en het "criminele geweld" is een directe reactie op de schending van de Nederlandse Grondwet. Dit avondklok kan - net zoals in België - niet! Rutte weigert dit te erkennen en daarom zal hij het niet opgelost krijgen.

Als u denkt, dat het bij wat kapotte ruiten zal blijven, dan vergist u zich. Dit is nog maar het begin.

Verder daag ik u uit om vanavond eens op pad te gaan en de boodschap "Geweld heeft nog nooit iets opgelost" daar tijdens het oproer te gaan verkondigen.

Christenen en Christenen bij uitstek moeten niet naïef zijn, zoals een Rutte misschien naïef is. Rutte heeft NUL gezag! De politie moet het vuile werk opknappen.

Matteüs 10:16 Ziet, Ik zend u als schapen midden onder de wolven. Weest dus voorzichtig als de slangen, en eenvoudig als de duiven.

Anoniem zei

Rutte ziet er op de laatste foto's niet meer zeer florissant uit.
Rutte met zijn "inschattingsfout" doet mij steeds meer denken aan de ex-brugse bisschop Jef DeKesel met zijn "inschattingsfout" (sic destijds het bisdom Brugge) in het geval Tom Flamez.
Flamez was op alle moderne internetmedia te zien tot einde oktober 2014, en is sedertdien plots van de aardbodem verdwenen.
En Jef DeKesel is ook totaal verdwenen.
Juist zoals Nonkel Roger VanGheluwe, Jeroen van Hooglede, de "seminarist" uit Brugge/Rijsel/Bredene met zijn www.gay-romeo.be -annonce, Pieterke D., de club van de "Grote Kring" in Kortrijk, en niet in het minst "Father" Eric DeJaegher, die in noordcanada in de bak zit.
Ze worden niet gemist.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------