BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 1 januari 2023

Paus Benedictus XVI ligt opgebaard in de rode liturgische gewaden die hij droeg tijdens de laatste Heilige Mis van de Wereldjongerendagen in Sydney in 2008






















Vroeger bestond de gewoonte, dat de Paus in plaats van zwart, de begrafenisliturgieën celebreerde in rode gewaden onder het motto: "Papa luget in rubro" wat vertaald betekent: "De Paus weent in het rood". Hoewel de Paus nu over het algemeen paarse gewaden gebruikt voor begrafenissen, blijft een overblijfsel van de vroegere praktijk bestaan om de overleden Heilige Vader in het rood te kleden, de kleur van de Apostelen. Rood is inderdaad de kleur van de Apostelen, omdat alle Apostelen, behalve de Heilige Johannes, als martelaren stierven en hun desbetreffende feesten dus ook in het rood worden gevierd. Dit verklaart ook het traditionele gebruik van het rood voor pauselijke begrafenissen.

Op de foto's en de beelden die vandaag werden vrijgegeven, kunnen we zien, dat de rode kazuifel waarin Paus Benedictus XVI is gehuld, dezelfde rode kazuifel is als die werd gebruikt tijdens de laatste Heilige Mis van de Wereldjongerendagen in 2008 te Sydney, Australië. In tegenstelling tot de liturgische gewaden die Paus Benedictus XVI tijdens zijn pontificaat droeg, en die vaak in zekere zin wat 'Barokker' waren, wordt hier gekozen voor een eenvoudigere kazuifel. Deze kazuifel doet denken aan de kazuifel waarin Paus Johannes Paulus II werd begraven.

Merk ook op, dat Paus Benedictus XVI onder zijn kazuifel ook de rode, pontificale dalmatiek draagt, die hij ook in Sydney droeg. Daaronder de stola, albe en de amict. Paus Benedictus XVI draagt ook een eenvoudige witte mijter (= de mitra simplex), heeft de bisschopsring aan zijn vinger en houdt de Rozenkrans in zijn handen. Hiermee zien we dus de volledige gewaden van de Pontifex Maximus van de Kerk – dat wil zeggen, de Paus. Een delicaat punt betreft het pallium. Het pallium behoort oorspronkelijk bij de Paus, maar wordt door hem aan metropolieten en primaten gegeven als een symbool van hun bevoegdheid, gedelegeerd aan hen. Een regerende Paus draagt het pallium ook wanneer hij opgebaard ligt. Het is ook mogelijk, dat het pallium aan de voeten van Paus Benedictus XVI wordt neergelegd. We moeten nog even wachten op wat men in Rome van plan is.

























Méér dan 400.000 gelovigen woonden op zondag, 20 juli 2008 deze Heilige Mis gecelebreerd door Paus Benedictus XVI op de Randwick Racecourse in Sydney bij - waaronder 250.000 geregistreerde, internationale pelgrims. Het was niet alleen de grootste religieuze dienst in de Australische geschiedenis, maar ook de grootste verzameling van mensen in Australië ooit.


Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------