BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

maandag 26 oktober 2020

Academici stappen naar de Raad van State om avondklok aan te vechten

“Een nachtklok hoort niet in een democratische samenleving”


Een jurist en een wetenschapsfilosofe trekken naar de Raad van State om de avondklok in ons land aan te vechten. Ze maken zich grote zorgen over het respect voor onze grondwet, zo berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Het verzoekschrift van een twintigtal pagina’s zou maandagmorgen vertrekken naar de Raad van State. Daarin eisen jurist Jan De Groote (31) en wetenschapsfilosofe Karin Verelst (55) – academici verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel – dat het hoogste rechtscollege van ons land zich dringend uitspreekt over het gebruik van de avondklok in de strijd tegen het coronavirus.

"De avondklok is echt wel enkele bruggen te ver. We zijn niet tegen een krachtdadig coronabeleid, integendeel. Het is noodzakelijk, maar moet wel binnen de grenzen van de grondwet. Het probleem is dat de avondklok een aantal fundamentele vrijheden die de grondwet ons geeft, bijvoorbeeld de vrijheid om je te verplaatsen, aan banden legt", zegt wetenschapsfilosoof Karin Verelst, die mee schrijft aan het verzoekschrift.

Wij kunnen in België niet de noodtoestand uitroepen, zoals in Frankrijk. Zij verwijzen daarmee naar artikel 187, dat zegt dat de Grondwet niet geschorst kan worden. "Als we die grens nu overschrijden, kan een toekomstige regering eigenlijk grondwettelijk eender wat doen, zonder de gevolgen te dragen. Dan staat de deur open voor eender welke aantasting van onze grondrechten in de toekomst."

De Groote vindt dat er genoeg alternatieven zijn om maatregelen te nemen zonder fundamentele grondrechten van de bevolking te schenden. “Een samenscholingsverbod bereikt hetzelfde en is wel wettig. Het is een beperking van uw vrijheid, geen vrijheidsberoving. Dat is een wezenlijk verschil. Het eerste is grondwettelijk, het tweede niet.”

Volgens Verelst wordt het verzoekschrift vandaag nog bij hoogdringendheid ingediend, ze verwacht binnen afzienbare tijd een beslissing.

1 opmerking:

Anoniem zei

“Indien niet iedereen de maatregelen volgt, moeten we ze verstrengen.”

Zij die de maatregelen niet volgen geven de burgervaders extra werk. Zou het helpen indien de overtreders zeggen dat het hen spijt, en het nooit meer zullen doen? Waarschijnlijk niet. De machthebbers klinken eerder als gebuisde schoolmeesters die de discipline in hun klas kwijt zijn en de hele klas straffen omdat er één zich niet gedraagt.

Weet je; dat ontmoedigt diegenen die de regels wel volgen, want er is toch geen gevolg voor een overschrijding van de regels.

Wat ik ook uit eigen ervaring geleerd heb op een school met de mentaliteit van de jaren ’30, is dat hoe meer regels, hoe minder discipline. Dit is zeker het geval met de Belgische Corona regels en ik vind dat het zo stilaan een beetje saai begint te worden.

Maar ik ben het vooral beu om het constant te moeten aanhoren van mensen die geen kennis van zaken hebben, noch in geneeskunde, noch in virologie, noch in recht, noch in politologie, en wiens enigste verdienste in hun leven erin bestaat dat ze genoeg van hun collegas het mens in de rug gestoken hebben, totdat het partijbureau hen bovenaan op een verkiesbare plaats op de kieslijst plaatste, met als enigste interesse; het goed overkomen op een camera.

Politici hebben geen kennis van zaken, de minister niet, de provincie gouverneur evenmin, en laat me niet lachen te beweren dat een burgemeester tot meer in staat zou zijn dan het organiseren van het “Bal van de Burgemeester” in het parochiezaaltje, waar je alleen zatlappen tegenkomt, omdat de drank gratis is.

Het is de taak van politici het land te beheren, zich in te zetten voor het gemene best, de bevolking veilig en gezond te houden maar ze slagen daar niet in. Zo snel regels verstrengd worden, even snel stijgen de cijfers. Worden de regels ontspannen, dalen de cijfers. Het is toch simpel om deze crisis op te lossen. Maar nee hoor.

Ze zijn zo ongelooflijk dom het mondmasker op het nadir van de epdiemie in te voeren; juli. Daarmee hebben ze alle kruit in één keer verschoten. Welke maatregel kunnen ze nu op het begin van het griepseizoen invoeren? En welke op het zenit van de epidemie? De verkoop van alcohol een uur eerder verbieden? 1,60 meter in plaats van een 1,50 a-sociale afstand? Een rijstrook op de ring van Brussel sluiten? Het tarief voor de Liefkenshoektunnel tijdens de spits verdubbelen? Welke maatregel rest er nog? Ja, goed, de schoolmeesters krijgen een extra week vakantie en we zullen zien dat dat echt het verschil gaat maken in de strijd tegen het virus.

Volledige lockdown? Tot mei? En wat denken zij die dit voorstellen dat er nog van de maatschappij, de politiek, de economie, of het land gaat overblijven na 6 maanden lockdown. Marxisten mochten de geschiedenis van de Bolsjevieke revolutie van Rusland 1917 beter kennen als dat.

Na een revolutie is er nooit plaats voor de revolutionairen in de machtsstructuren van het land na een revolutie. De revolutie dient om het land te desintegreren. Nadien moet het terug in elkaar gestoken worden. Dat gebeurd nooit door zij die het land vernield hebben.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------