BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE --- Einde berichten ---

dinsdag 20 mei 2025

Over het pauselijke altaarkruis:


Het Einde der Tijden:
Het Pauselijke altaar in de Sint-Pietersbasiliek te Rome
kreeg op 7 februari 2025 een zeer zware satanische aanval te verduren


























Traditioneel, maar ook gebruikelijk binnen de Novus Ordo


Het kruisbeeld is het belangrijkste ornament op het altaar. Het wordt op het altaar geplaatst om de celebrant en het volk eraan te herinneren dat het Slachtoffer dat op het altaar wordt geofferd hetzelfde is als dat aan het Kruis werd geofferd. Daarom moet het kruisbeeld zo vaak als de Mis wordt gecelebreerd op het altaar worden geplaatst (Constitutie Accepimus van Benedictus XIV, 16 juli 1746).

De rubriek van het (Tridentijns) Romeins Missaal (XX) schrijft voor dat het in het midden van het altaar, tussen de kandelaars, wordt geplaatst en groot genoeg is om zowel voor de celebrant als het volk gemakkelijk te kunnen zien (Cong. Sac. Rit., 17 september 1822). Als dit kruisbeeld om welke reden dan ook wordt verwijderd, mag een ander kruisbeeld lager worden geplaatst; maar in dat geval moet het altijd zichtbaar zijn voor iedereen die de Mis bijwoont (ibid.).

We merkten hierboven op dat een kruisbeeld tijdens de Mis op het altaar moet worden geplaatst. Op deze regel zijn er twee uitzonderingen (in een normale 'ad orientem' opstelling):

1. Wanneer de kruisiging het belangrijkste onderdeel is van het altaarstuk of de afbeelding achter het altaar. (We zeggen met nadruk het belangrijkste onderdeel van het altaarstuk of de afbeelding, want als de afbeelding een heilige voorstelt, bijvoorbeeld Sint Franciscus Xaverius met een kruisbeeld in zijn hand of Sint Thomas knielend voor het kruis, is een dergelijke afbeelding, zelfs als het kruis groot is, niet voldoende om de altaarkruisbeeld te vervangen — zie Ephem. Lit., 1893, VII, 408)

en (2) wanneer het Allerheiligste Sacrament is uitgestald.


Het is dan ook terecht dat velen zondag tijdens de inauguratie van Leo XIV (18-05-2025) kloegen over de afwezigheid van het pauselijke, centrale kruisaltaar, dat nu in de vorm van een processiekruis aan één kant van het altaar stond [= de Montini-opstelling]. Het was Paus Benedictus XVI die het centrale altaarkruis weer teruggebracht had in het Vaticaan.



We willen er echter aan herinneren dat:


1. De algemene verordening van het missaal van Paulus VI (Ordinamento Generale del Messale Romano / Algemeen Statuut van het Romeins Missaal / Novus Ordo) bepaalt dat het kruis ook naast het altaar geplaatst kan worden (cfr. OGMR 308);

2. Mons. Ravelli (of Leo XIV???) heeft dus niets nieuws uitgevonden omdat een dergelijke indeling van het altaar in de Sint-Pieter in gebruik is sinds het begin van de jaren zeventig, dus sinds het snode Montini-regime, de grote vernietiger van de Romeinse Ritus en de Traditionele Pauselijke Ceremonies.



Wat zegt OGMR 308?

308. "Bovendien moet er op of naast het altaar een kruis staan ​​met de afbeelding van de gekruisigde Christus, duidelijk zichtbaar voor de ogen van het aanwezige volk. Het is passend dat dit kruis ook buiten de liturgische vieringen bij het altaar blijft staan, om de gelovigen te herinneren aan het reddende lijden van de Heer."

Dit is typisch voor de teksten van het Tweede Vaticaanse Concilie en de tijd daarna.

Hebt u er ook overheen gelezen?


"Bovendien moet er op of naast het altaar een kruis staan ​​met de afbeelding van de gekruisigde Christus"

Dus, er is niets aan de hand... "op of naast"... "op of naast"...
"bij het altaar"... Dus: "naast".

Altijd die dubbelzinnigheid! Typisch voor de Post-conciliaire Bastaardkerk!

Zoals altijd binnen de Novus-Ordo-kerk heeft men de keuze en wordt de uitzondering de regel.



Tot slot: Vanwaar komt dit Algemeen Statuut van het Romeins Missaal?

Wie heeft dit bedacht?


"De vernieuwing van het Romeins missaal, die volgens de norm van de decreten van het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie in onze tijd tot stand gebracht is, heeft er met aandrang voor gezorgd dat alle gelovigen in de viering van de Eucharistie tot die volledige, bewuste en actieve deelname kunnen komen die gevraagd wordt door de aard van de liturgie zelf en waartoe de gelovigen zelf krachtens hun staat het recht en de plicht hebben."

Het merkwaardige is, dat dit Statuut pas in 2002 werd uitgegeven:

Institutio Generalis Missalis Romani
Algemeen Statuut van het Romeins Missaal
Editio typica tertio 2002 / emendata [gewijzigd] 2008
Congregatie voor de Eredienst en de Sacramenten
18 maart 2002

Géén naam, géén handtekening... Niets.


Eén ding is zeker: dit is NIET wat de Concilievaders wilden!!!

Daarin boven gaat de Institutio Generalis Missalis Romani in tégen de Traditie en tégen het Magistrium van de Kerk.

Latere Pausen zijn altijd gebonden door eerdere Pausen.

Met andere woorden, men heeft niet de bevoegdheid om iets te veranderen en te doen alsof de oudere wetten niet meer zouden bestaan!!!



Postscriptum


Een aantal jaar geleden was er eens een pastoor in een Vlaamse parochie die plots het idee had gekregen - waarschijnlijk vanwege bepaalde krimpverschijnselen als gevolg van zijn hoge leeftijd - dat hij niet langer de hoge ciborie zou gebruiken, maar voortaan een lelijk, laag hostieschaaltje. De redenering was dat de gelovigen omwille van de hoge ciborie "het pastoorke niet meer zagen staan achter het altaar".

Kijk, als dat het criterium wordt - "het pastoorke zien staan" - dan staat inderdaad de ciborie in de weg, maar ook het altaarkruis en de kandelaars en de bloemen, etc. Met andere woorden, de celebrant zoekt interactie met de gelovigen en wil zoals een stand-up comedian een onbelemmerd zicht op zijn publiek hebben, hetgeen een houding is die fundamenteel anti-katholiek is.

Het 'probleem' zou makkelijk op te lossen zijn, door het volksaltaar vaarwel te zeggen en terug te keren naar het oude hoofdaltaar en de Mis ad orientem te celebreren. Dan zouden de ciborie, het altaarkruis, de kandelaars en de bloemen, etc. niet in de weg staan en zouden de gelovigen met het grootste gemak "het pastoorke toch zien staan" voor het altaar.

Vanuit het Tridentijnse perspectief is deze hele discussie totaal absurd en wijst ze alleen maar op één ding, namelijk een gebrek aan geloof. Men weet niet meer waar men mee bezig is!!!



Want hoe gedraagt men zich in de nabijheid van God?



Mat 17:6 Toen de leerlingen dit hoorden,
vielen ze op hun aangezicht neer, en werden zeer bevreesd.

Mar 9:6 Hij wist niet goed wat hij zeide;
want ze waren met schrik bevangen.

Luc 9:34 Terwijl hij zo sprak, kwam er een wolk,
die hen overschaduwde; en toen de leerlingen hen
de wolk zagen ingaan, werden ze bang.



1 opmerking:

Anoniem zei

De Paus knielend voor het Kruis: https://www.facebook.com/watch?v=1195438788736912

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------