BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

maandag 26 december 2022

Gloria in Excelsis Deo | Notre-Dame




Lucas 2:8-14

Nu waren er herders in die streek, die in het open veld overnachtten en hun kudde bewaakten. Eensklaps stond er voor hen een Engel des Heren, en de Glorie des Heren omstraalde hen; een hevige vrees greep hen aan. Maar de Engel sprak tot hen: Vreest niet; want zie, ik verkondig u een grote vreugde, die voor het hele volk is bestemd. Heden is u in de stad van David een Verlosser geboren, Christus de Heer! Dit zal u het teken zijn: ge zult een Kindje vinden, dat in doeken is gewikkeld en in een kribbe ligt. En plotseling was de Engel door een hemelse legerschare omringd; ze loofden God, en zeiden: Glorie aan God in den hogen, en vrede op aarde onder de mensen van Goede Wil!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze opname dateert uit 2011- Men hoort hier de Maîtrise de Notre-Dame in Parijs.
Uiterst ontroerend.

Anoniem zei

Het Gloria in excelsis Deo wordt hier gezongen in de harmonisering van Francois-Auguste Gevaert (1828-1908).
Een geboren en getogen vlaming, geboren in Zingem/Kruisem bij Oudenaarde, zijn loopbaan begonnen als muziekleraar bij een jezuietencollege.
Nadien veel opera's en oprettes, directeur van de Opéra de Paris, vanaf 1870 in Brussel als directeur van het muziekconservatorium, waarvan hij de kwaliteit geweldig naar boven bracht. Leermeeste oa van Edgar Tinel.
Veel belangrijker zijn medewerking aan de duitse musicologische navorsing van de oude kerkmuziek, oa ook met DOM Joseph Pothier , die de gregorianiek met de Solesmer uitgave helemaal naar voor bracht (Hl. Pius X, Tra le sollicitudine)
Het Gloria werd reeds in zijn jaren in Gent geharmoniseerd.
Bijn a 80 jaar oud begon hij nog een grote kerstmis, beleefde echter niet meer haar eerstopvoering (Gevaert stierf 's morgends op 24 december 1908)
Wat was er destijds toch een kwaliteit in Vlaanderen en wat hebben die links-moderisten er een rotboel van gemaakt in de laatste 50 jaar...
O ja: met 79 jaar werd Gevaert door Koning Léopold II tot baron geadeld- hij moest dan ook de nationale hymne van de Kongo-Vrijstaat "Vers l'avenir" toonzetten ...)(dit ding heb ik nooit op Youtube gevonden- zou echt iets voor La Libre Belgique en Alexander de Croo zijn :-) )

Anoniem zei

Het blank noordwestelijk kwart van de aardbol is dan wel verregaand heidens en on- en antichristelijk geworden; in zijn steden huist het nieuwe aculturele precariaat en proletariaat.
De grootste schat, het christelijk geloof en zijn gewelgige fundus aan heerlijke enn allermooiste muziek, is echter niet verloren:
ten bewijs hiervan het bekende franse kerstlied "Minuit-chretiens" uit de 19e eeuw (1845),
ontstaan wegend de renovatie van een bouwvallige kerk (typisch- goed bekend), op aanvraag van een vermogende dame die vroeger sopraan zong (ook typisch), getoonzet dooe een goede musicus (Adolphe Adam)(ook typisch) en wel op tekst van een anticlericale liberale wijnmarchand en -makelaar, die de tekst schreef in de postkoets tuss Dijon en Mâcon (dat voerde achteraf tot de legende, dat dit lied het eerst in Paris door een zatte clochard gezongen zou zijn) (ook typisch)

Werd oorspronkelijk voor één sopraan geschreven, nadien meestaldoor 2 tenoren gezongen... ook typisch.

En hier nu de versie door het Harmonius Chorale uit Accra (Ghana), interkonfessioneel en ook internationaal, met 60 koppen, 2 prachtige sopranen en 1 tenor en bariton, en zeer mooi en juist a2manls derde vrouwenstem een prachtige alt.
Let wel (ook typisch): in december 2020 , mideen in de belgische corona-lockdowns.

https://www.youtube.com/watch?v=bYVZqmr6VMY

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------