donderdag 3 oktober 2013
Tibi Christe Splendor Patris
Tibi, Christe, splendor Patris
vita, virtus cordium
in conspectu Angelorum.
Votis, vocis psalimus
alternantes concrepando
melos damus vocibus.
Collaudamus venerantes
omnes coeli milites
sed praecipue primatem.
Coelestis exercitus
Michaelem in virtute
conterentem Zabulum.
Quo custode procul pelle
rex Christe piissime
omne nefas inimici.
Mundos corde et corpore
paradiso redde tuo
nos sola clementia.
Gloriam Patri melodis
personemus vocibus;
Gloriam Christo canamus,
Gloriam Paraclito,
Qui trinus et unus Deus
Extat ante saecula. Amen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Fantastisch!
Hartelijk dank aan The Guardian Angel voor dit kort, diep ontroerend en wonderbaar gezongen filmpje.
Men hoort en ziet hier Giovanni Vianini, langjarige Leider van de Schola Gregoriana Mediolanensis uit Milaan, die zeer veel gregoriaanse stukken op Youtube heeft gezet.
De opnamen in de abdijkerk van Chiaravalle (hier zingt de schola iedre week)zijn evangelizering puur.
De tranen komen mij overigens bijna iedere keer als ik deze opnamen van Vianini zie en op het einde dan het graduale, liber usualis en missale romanum getoond wordt met de woorden "Desclée, Tournai"- Ja, "Waer is der vaedren fierheyt nu ghebleven?"- deze uitspraak over Vlaanderen op het einde van de 18e eeuw is heden ten dage nog aktueler als destijds.
er zit echter- niet in het minst door deze site, met kwaliteit en stijl, - toch schot in de zaak.
Prospere procede!
Inderdaad, ik krijg al tranen in de ogen wanneer een Pater Noster fatsoenlijk gezongen wordt. En dan te bedenken dat het Tweede Vaticaans Concilie de sacrale (Gregoriaanse) muziek heeft proberen te herappreciëren.
Maar daar waren de Modernisten niet in geïnteresseerd. Men vraagt zich af of de vooruitstrevende bisschoppen wel enig goed in het Vat II gevonden hebben. Het zal daarom zijn dat Modernisten Vat II constant herinterpreteren; ze kunnen er maar niets in vinden dat hen aanstaat. Cultuurbarabaren zijn het, zonder respect voor het erfgoed, zij het religieus, cultureel, of wat dan ook.
De teloorgang van het gregoriaans gaat al terug tot de jaren 50; in het boekje "Pater Delooz: Een minderbroeder van stand" wordt bvb. vermeld, hoe destijds op 's zaterdags een mooie toom van wel 20 forse minderbroeders in opleiding in Turnhout ter oefening in de kerk ging- 10 jaar later was alles voorbij.
Het gregoriaans wird in Frankrijk gered door de abdij Fontgombault en haar dochterabdijen, door de école Saint-Grégoire in le Mans, door de priesterbroederschap PiusX, door geengageerde leken in het centrum van Frankrijk en niet in het minst door politici en de Staat, die het gregoriaans en zijn heropleven onder Dom Gueranger, Dom Pothier, Dom Mocqueraux en Dom Gajard als frans cultureel erfgoed zagen en daarom beschermen en ondersteunen wouden; het gregoriaans werd tot hoofdvak aan muziekconservatoria en aan de universiteiten ; de wetenschappelijke studie, bijzonder der neumen onder P. E. Cardine OSB, en de globalisering der gregoriaanse studies legden de basis voor een langzame maar gestage wederopbloei, die in deze tijden steeds groter wordt- een niet gering wapen bij de nieuwe evangelisatie!
Een reactie posten