De Europese Katholieke Kerk en Haar gelovigen moeten meer moed hebben en het Geloof ook vaker en sterker verkondigen in milieus die van de Kerk verwijderd zijn. Zo wordt het geloof nog sterker een dienst aan God en aan de mens. Dat schrijven de Europese bisschoppen in de slotverklaring van hun najaarsoverleg in de Slovaakse stad Bratislava. [Om je dood te lachen! De bisschoppen zouden best eens het voorbeeld geven, in plaats van de weinige leken die nog voor hun Geloof willen uitkomen stokken in de wielen te steken!]
De kerkleiders bogen zich de voorbije dagen over de laïciteit en de nieuwe evangelisatie. In hun slotverklaring bestempelen zij de historische gegroeide scheiding tussen Kerk en Staat als een positief fenomeen [Dit bedoel ik dus!], al betekent dat nog niet dat beiden niet langer belangstelling moeten hebben voor elkaar.
Bron: Net/CCEE/Kathpress
Vanuit kerkelijk standpunt is het principe van 'scheiding tussen Kerk en staat' een draak, misschien zelfs ketters.
Eerst de gelovigen wat proberen op te hitsen en dan zichzelf bij het 'status quo' neerleggen.
Zeer moedig zijn die bisschoppen! Wij hebben er toch eens goed mee kunnen lachen! En zij hebben er weer eens een leuk, maar totaal zinloos snoepreisje op zitten!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Jij noemt de scheiding tussen Kerk en staat een draak? Kijk dan maar eens opnieuw naar de titel:
De Katholieke Kerk en Haar gelovigen....
Dat is pas ketterij. Zijn de gelovigen ook gescheiden van de Kerk?
Een paar opmerkingen:
1/ Alles duidt erop dat zij de Kerk als een soort ministerie zien. Volgens de bisschoppen is scheiding van Kerk en staat is goed, zolang ze de belangstelling voor elkaar niet verliezen. Ze zullen bedoelen dat ze hun vet pensioen niet willen verliezen.
2/ Nergens zeggen de bisschoppen dat zij zelf het geloof gaan verkondigen. Of bedoelen ze dat zij de Katholieke Kerk zijn en de gelovigen zijn die anderen? Of dat ze beiden het geloof gaan verkondigen?
3/ Als de gelovigen van een gedegen catechismus genoten hadden zouden ze in staat zijn het Geloof te verkondigen. Maar nu? Het is niet de taak van de gelovigen het Geloof te verkondigen. Of beter gezegd, de bisschoppen mogen niet van de gelovigen verwachten dat ze hun werk gaan verrichten.
4/ Het geloof verkondigen zou de “de dienst aan God en de dienst aan de mens” versterken. De dienst aan de mens?
Scheiding van Kerk en staat een ketterij?
Indien de staat ondergeschikt blijft aan de Kerk is het geen ketterij. Het primaatschap van Petrus. Indien anders-gelovigen erop aandringen buiten de Kerk te blijven (hetgeen hun recht is volgens katholieke moraal) moet er nog steeds een organisatie zijn die voor hen orde op zaken stelt en relaties tussen de Kerk en de rest.
Maar natuurlijk, de huidige vorm van scheiding van Kerk en staat is een ketterij, en de bisschoppen mogen dit niet als “positief” beschouwen.
Een reactie posten