BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 1 mei 2022

Sint-Jozef-Arbeider




De gedachtenis van Sint-Jozef-Arbeider op 1 mei werd in 1955 ingesteld door Paus Pius XII


In antwoord op de 1 Mei-viering (Dag van de Arbeid) in communistische staten en in landen waar communisten en socialisten veel invloed hadden, stelde paus Pius XII in 1955 het feest van Sint Jozef Arbeider in, eveneens te vieren op de eerste dag van de meimaand, die in de Katholieke Kerk is toegewijd aan Maria.


Heiliging arbeid

Pius XII stelde Sint-Jozef, de timmerman uit Nazareth, ten voorbeeld voor de arbeiders. Hij wilde daarmee de arbeid heiligen en het proletariaat een patroon geven. Zo hoopte hij de katholieke vakbewegingen te ondersteunen in hun strijd om sociale gerechtigheid en een spirituele dimensie toe te voegen aan de maatschappelijke debatten over de waarde van de arbeid.


Oratie

De Nederlandstalige oratie in de Heilige Mis en het getijdengebed luidt:

God, Gij hebt de mens geschapen en de arbeid tot wet van zijn leven gemaakt. Wij vragen dat wij, naar het voorbeeld van de Heilige Jozef, mogen beantwoorden aan uw opdracht en loon naar werk ontvangen. Door onze Heer Jezus Christus die met U leeft en heerst in de eenheid van de Heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen. Amen.


Antifonen

In het Officie (gewone vorm Romeinse Ritus) hebben de Uitnodiging in de Lezingendienst (1), de Lofzang van Zacharias in het Morgengebed (2) en de Lofzang van Maria in het Avondgebed (3) elk een eigen antifoon. Aangezien 1 mei altijd in de Paastijd valt, is aan deze antifonen alleluia toegevoegd, de Hebreeuwse jubeluitroep die in de liturgie veelvuldig klinkt als uiting van vreugde om de Verrijzenis van Christus. De antifonen luiden in volgorde van de dagindeling:

Christus, de Heer, heeft niet geaarzeld de zoon van een timmerman te worden; komt, laat ons Hem aanbidden, alleluia.

Vol toewijding heeft de heilige Jozef het ambacht van timmerman beoefend; hij is een lichtend voorbeeld van werkzaamheid, alleluia.

Christus, de Heer, heeft niet geaarzeld de zoon van een timmerman te worden, alleluia.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De Communio Joseph fili David is het communiegezang voor het feest St. Joseph Sponsus (verloofde) der BMV (Allerzaligste Hl. Maagd Maria), Bekenner en Patroon der ganse Kerk op 19 maart .
Bijzonder mooi wanneer door hoge vrouwenstemmen gezongen - onvergetelijk voor mij gezongen door de zusters van de Priesterbroederschap St.Pius X.

Anoniem zei

De hier genoemde antifonen zijn de antifonen (2) en (3) van de 2e vespers.
(Liber usualis).
Uiterst mooi de hymnus in de 2e vespers: "Te Joseph celebrent" - bijna volledig vergeten en door de monniken van Fontgombault in 1990 in volle schoonheid gezongen op cd.
Het was /is één van de lievelingsstukken van JosephCardRatzinger, de huidige paus Beneictus XVI

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------