BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

dinsdag 3 mei 2022

BREAKING: Mgr. Michel Schooyans overleden

Prof. Dr. Michel Schooyans begroet Paus Benedictus XVI























De Belgische priester, hoogleraar en ereprelaat van de Paus Michel Schooyans is op 3 mei 2022 in Brussel overleden. Hij werd op 6 juli 1930 geboren in Braine-l'Alleud (Eigenbrakel) en in 1955 tot priester van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel gewijd. In 1958 werd hij door het College voor Latijns-Amerika van Leuven (COPAL), naar Brazilië gestuurd. Een jaar later ging hij er aan de slag als professor aan de Pauselijke Katholieke Universiteit  (1959 tot 1969) en het grootseminarie van São Paulo. Tussen 1959 en 1969 was hij ook tien jaar als Fidei Donum-priester actief in een volkswijk van São Paulo. Terug in eigen land doceerde hij theologie en politieke filosofie aan de Université Catholique de Louvain (UCL, van 1965 tot 1995).


Michel Schooyans was een van de medeoprichters van de Pauselijke Academie voor Sociale Wetenschappen. De Paus benoemde hem later ook tot raadgever van de Pauselijke Raad voor het Gezin en de Pauselijke Commissie Justitia et Pax (die later werd opgenomen in het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling). Hij publiceerde tal van artikels en boeken. In zijn vrije tijd speelde hij graag piano, met een voorkeur voor het werk van Robert Schumann en Franz Schubert.

Prof. Schooyans was een prominent lid van de Pauselijke Academie voor  het Leven. Daar, maar ook elders, zette hij zich fel in voor de bescherming van het menselijke leven vanaf de conceptie tot en met levenseinde. Hoewel hij in de media in ons land zelden aan bod kwam, genoot hij tot ver buiten de lansgrenzen groot aanzien als gezaghebbende stem op het gebied van demografie, de globalisering van de economie en het liberalisme.

Mgr. Schooyans vertelde dat hij nooit spijt heeft gehad dat hij gehoor had gegeven aan zijn roeping tot het priesterschap. Dat gaf mij ook de kans om mij in te zetten voor de armen en de zondaars. In 2001 schreef hij op vraag van de Heilige Stoel een Kruisweg voor de Gezinnen.

De uitvaart van Mgr. Michel Schooyans vindt plaats op zaterdag 7 mei 2022 om 11 uur in de Notre-Dame d'Espérance-kerk in Louvain-la-Neuve.


Persoonlijke noot:

Het denken van Mgr. Michel Schooyans - een Doctor Multiplex - zou je kort door de bocht kunnen omschrijven als 'complotdenken'. Want, 'héél soms' blijken complottheorieën effectief toch waar te zijn. Het briljante denken van Mgr. Michel Schooyans en zijn inside knowledge lagen ook aan de basis van deze blog. In feite betreft het, het ontmaskeren van fake-news, voordat de term zélf bestond. Kortom, het gaat over het ontmaskeren van leugens, omdat wij nu eenmaal de Waarheid lief hebben!





Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------