Heeft de Europese Unie wel de juiste keuze gemaakt om Rusland zulke forse sancties op te leggen voor de oorlog in Oekraïne? Dat vragen vele VRT NWS-luisteraars, -kijkers en lezers zich openlijk af nu ze hallucinante energiefacturen in de bus krijgen. Drie experten wikken en wegen: "De sancties opheffen, is hoegenaamd geen garantie op energiebetaalbaarheid en -zekerheid." [De drie experten weten het!]
De hoge energieprijzen doen de Europese economie, gezinnen en bedrijven nu al pijn, en de winter is nog niet eens begonnen. Dat dat het gevolg is van de oorlog die Rusland in Oekraïne voert, is welbekend [Neen, het is het gevolg van de sancties die door de EU werden opgelegd.]. De EU probeert Rusland met zware sancties op andere gedachten te brengen: rekeningen van Russische topfiguren zijn geblokkeerd, de uitvoer van heel wat technologie naar Rusland is ingeperkt en de invoer van een rist Russische producten (waaronder sinds vorige maand steenkool en binnenkort ook aardolie) stopgezet [Zéér doordachte actie! De aardolie is duur. Wat gaan we doen? Nog minder aardolie! Dit is géén oorlog tégen Rusland, maar één tégen de Europese volkeren!]. Van zijn kant heeft de Russische president Poetin de aardgaskraan naar Europa geleidelijk dichtgedraaid [Indien Poetin al iets dichtgedraaid zou hebben, dan was dat de reactie op een eerdere actie. Was de VS, de EU en de NATO weggebleven uit Oekraïne, dan hadden we dit nu niet aan de hand. De VS, de EU en de NATO hebben niets te zoeken in de voortuin van Rusland.].
Het doet de mensen wel eens morren: had de EU dit niet anders kunnen aanpakken? Hebben we ons misschien misrekend met die sancties? "Op zich is dat een terechte vraag, want we betalen met z'n allen een zware prijs voor een oorlog waar we niks mee te maken hebben", zo verwoordt Fabienne Bossuyt het, professor internationale politiek aan de UGent. Dat ziet ook Filip Abraham, professor internationale economie aan de KU Leuven: "De oorlog komt met een zware kost voor de Russische economie [De Russische economie heeft hier geen enkele last van!], maar ook voor die [en vooral die] van ons."
En toch zien ze geen van beiden heil in het terugschroeven van de sancties, om 1 duidelijke reden: "Poetin zet aardgas in als wapen, om de EU te treffen en in crisis te storten. Je kunt niet meer vertrouwen op wat Rusland doet." Dat is precies wat ook Thijs Van de Graaf, energie-expert en professor internationale politiek aan de UGent, de voorbije maanden en jaren kon observeren. [Wie is volgens 'dé experts' niet te vertrouwen? Poetin! Wie is de oorlog begonnen? De VS! Wie heeft de sancties afgekondigd? De EU! Wie heeft Oekraïne bewapend? De NATO! Poetin is niet te vertrouwen, maar het Collectieve Westen wél! Men zou zich beter afvragen: "Are We The Baddies?" Wie voorzag Duitsland via Nord Stream 1 van goedkoop gas? Poetin! Wie wilde Nord Stream 2 openen? Poetin! Wie wilde dat Nord Stream 2 niet werd geopend? Trump! Biden! De EU! Wie wil Rusland vernietigen? De VS, de EU en de NATO! Maar, WIJ zijn Pontius en Pilatus en totaal onschuldig! Na WO I, WO II, Korea, Vietnam, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië en alle andere oorlogen is het Collectieve Westen niet meer zo onschuldig! De Angelsakische landen zijn bijna voor alle oorlogen van de laatste 400 jaar verantwoordelijk!]
"De Russische manipulatie van de gasexport naar Europa was al bezig vóór de invasie van Rusland in Oekraïne", merkt hij op. "In het laatste kwartaal van 2021 lag de gasimport uit Rusland al een vierde lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Rusland leverde de EU nog hoogstens waartoe het contractueel verbonden was [Rusland heeft zich steeds aan de contractuele voorwaarden gehouden.]. Toen al waren ze de duimschroeven aan het aandraaien."
Dat was al vroeger begonnen: "In maart 2021 al stopte Gazprom met het vullen van ondergrondse gasreserves in Europa. In die periode is de troepenopbouw aan de Oekraïense grens begonnen [Leugens!]. Zo zie je dat Rusland een langetermijnstrategie had om Europa onder druk te zetten [Wie heeft de Maidan-staatsgreep in 2014 tégen Rusland gepleegd? Wie financiert, bewapent en traint de Oekraïense troepen tégen Rusland sinds 2014? De VS, de EU en de NATO! En Rusland maar gas leveren.]. Dat is geen nieuwe aanpak: Rusland heeft een hele geschiedenis van gasexportmanipulatie, telkens met geopolitieke doeleinden [Leugens! Het Collectieve Westen bijt de hand die haar voedt! Goedkoop Russisch gas zette Duitsland als economische macht op de kaart. Zo waren ze nog concurrentieel in vergelijking met de lagelonenlanden. De desindustrialisering van Duitsland en héél Europa is het doel: The Great Reset!]."
Net om die kwetsbaarheid voor Russische manipulaties weg te werken, is het nu cruciaal dat de EU volop diversifieert in zijn energietoevoer, zegt Abraham [Europa profiteerde van de Russen! Als je niet afhankelijk wil zijn van Russisch gas, ga dan elders duurder gas kopen, maar klop niet bij de Russen aan!]. "Vergelijk het met de reactie na de coronacrisis: veel landen, industrieën en bedrijven beseften toen dat ze te afhankelijk waren van China. Ze proberen er nu voor te zorgen dat niet al hun eieren in hetzelfde mandje liggen." [Tégen de wil van de Europese volkeren heeft men Europa al jaren lang gedesindustrialiseerd! Maar, zij die het allemaal zo goed wisten, hebben alle industriële productie naar het Verre Oosten verlegd. De arbeiders in Europa en in de VS - The Deplorables - waren daar de dupe van.].
Voor Russisch gas gaat het nu wel heel snel, zegt Van de Graaf. "Doordat Rusland zelf de gaskraan dichtdraait, is hun aandeel in de Europese gasvoorziening gedaald van 40 procent naar 15 procent. Het is zeer moeilijk om dat op korte termijn allemaal te vervangen [Nou jammer dan. Probleem is dat Siemens de gasturbines van Nord Stream 1 niet gerepareerd krijgt. Die zouden van Canada rechtstreeks naar Rusland teruggevlogen worden en niet via Duitsland waar ze nu staan. Het Collectieve Westen slaagt er niet in om op papier te zetten, dat de turbines NIET onder de sancties vallen. Nog eens een koekje van eigen deeg!].
Maar met die aanpak schieten de Russen ook zichzelf in de voet. "Ze kunnen al dat gas niet zomaar aan andere landen kwijt: zowat alle grote pijpleidingen lopen westwaarts. Het heeft 50 jaar geduurd om dat netwerk uit te bouwen. Er loopt maar 1 pijpleiding richting China, maar die heeft maar een capaciteit van 38 miljard kubieke meter gas per jaar en die is nog niet eens volledig in gebruik. Ter vergelijking: de EU importeerde vorig jaar nog 155 miljard kubieke meter gas uit Rusland." [De Russen hebben al hun gas al verkocht en verdienen aan de hoge gasprijzen 1 miljard Euro per dag extra! De truck is dat je minder exporteert en méér verdient.]
Onze luisteraars, kijkers en lezers [van de VRT] zijn niet de enigen die zich zorgen maken over de huidige situatie. Nu al hoor je onder meer landen als Italië en Hongarije vraagtekens zetten bij de sancties. "Je zult naarmate de winter nadert almaar meer van zulke geluiden horen opduiken", voorspelt Abraham.
"Maar ik zie de EU niet toegeven aan de Russische druk", oppert Bossuyt. "Daarmee zou Europa internationaal enorm gezichtsverlies lijden en alle gewicht kwijtspelen op het wereldtoneel." [Neen! Géén gezichtsverlies, want daar gaat het over. Laat een paar miljoen Europeanen doodvriezen zolang we maar géén gezichtsverlies lijden!] Van de Graaf knikt: "Wie denkt dat het beter en veiliger is om de sancties op te heffen, dwaalt. Dat is hoegenaamd geen garantie op energiebetaalbaarheid en -zekerheid [Neem de proef op de som zou ik zeggen.]. En je zou daarmee ook Oekraïne in de steek laten: waar eindigt de agressie dan? [Wie heeft de VS, de EU en de NATO gevraagd om oorlog te voeren met Rusland? Wat hebben wij met Oekraïne te maken?] Dan geef je het signaal dat grote wereldmachten territoriaal mogen doen wat ze willen." [Buiten de VS is géén enkele 'wereldmacht' die territoriaal doet wat ze willen.]
Wat niet wegneemt dat we moeilijke maanden tegemoet gaan. "Het wordt een koude winter voor veel mensen", vreest Bossuyt. "Voor de economie ziet het er op korte termijn niet goed uit." Abraham is het daarmee eens, maar ziet ook veel paniekvoetbal en speculatie op de gasmarkten momenteel. "Wellicht zal dat op de lange termijn weer wat normaliseren. Maar we zullen eerst door de tunnel moeten." [Er zal géén licht meer zijn aan het eind van de tunnel, tenzij het licht van de lantaarn van een Russische trein die recht op ons afkomt!]
Bron: vrtNWS
Enkele bedenkingen:
Na (1) Napoleon, Macron blaast dus beter ook niet zo hoog van de toren, de (2) 'Russische Revolutie' tijdens WO I, die zéker niet Russisch was, maar ook al gefinancierd werd door het Westen en Hitler tijdens WO II, is het bijzonder ongepast, dat het Duitse regime wapens levert aan de Nazi's in Oekraïne om daarmee Rusland schade toe te brengen. Ook is het niet erg kies van Ursula von der Leyen om als Duitse, het grootste sanctiepakket uit de wereldgeschiedenis op te leggen aan een relatief onschuldig land, met het uitdrukkelijke doel om Rusland te vernietigen. Maar, wat wil van een telg uit een notoire familie van slavendrijvers!
Misschien dat de Europese 'leiders' nog niet helemaal ontwaakt zijn uit hun zomerslaap, want de meesten komen pas druppelsgewijs terug van hun peperdure vakantiebestemmingen. Maar, de meeste Europese 'leiders' leven geestelijk nog steeds midden juni, maar de geesten van de Europese volkeren zijn intussen alweer 3 maanden verder ontwikkeld.
De Europese 'leiders' zijn totaal gedeconnecteerd van het volk. Al hun 'maatregelen' zullen te laat komen, inclusief de gewapende repressie die ze als laatste redmiddel tégen hun eigen volk willen inzetten.
Too little, too late!
1 opmerking:
Het is zo dat al sinds eind Tweede Wereldoorlog de VS er een probleem mee heeft dat Europa zich op Rusland verlaat invoor energiezekerheid. Het is dat men ook maar het geringste gedaan heeft die situatie te verbeteren. Wel ja. Turkije vrije hand geven, Libië, Syrië en Irak ambiëren on de hoop die olie te krijgen. Iran is alleen maar een kwade hond omdat op de Teheran Oil Bourse olie in Euros verkocht worden. Ditto de gas aankoop van Rusland. Dat mag echt niet can de VS. Voor us het van cruciaal belang dat energie met dollars betaald wordt.
Nu, het hele mechanisme waarmee gas can Rusland gekocht wordt is zeer complex. Er wordt aan Europese kant in Euro's betaald, maar dan wanneer het via via de banken, de importeurs, exporteurs, raffinage, producent aankomt is het verschillende keren van wisselkoers veranderd. Het contract zelf, en de prijsbepaling gebeurt op de Chicago Mercantile Exchange. In Dollars dus.
Echter Europa is failliet. Zó failliet dat de VS niet meer aan Europa wil lenen. Europa heeft daarmee maar zeer beperkte toegang tot de dollarmarkt, en KUNNEN LETTERLIJK NIET VOOR HET GAS BETALEN. Failliet. Simpel. Accepteer het.
Dat hele flauwe kul met Oekraïne en maatregelen tegen Rusland is een schimmenspel. Van voor tot achter verzonnen om te verhullen dat ze letterlijk niet in staat zijn Rusland te betalen. En niemand anders voor dat part want een andere eist ook betaling in Dollars als ze een Amerikaanse invasie willen vermijden. Maar Europa heeft die dollars dus niet.
Wat doet Europa, drukt nog meer geld, verwatert de Euro nog verder, stoot de dollar prijs nog hoger, meer inflatie, steeds duurdere alles.... tot de leugen zo groot wordt dat zelfs de VTM of VRT de waarheid niet kan verhullen met experten.
Het feit alleen dat ze zich afvragen of het allemaal fout gelopen is, is een limited hangout. Dit komt van Richard Nixon na Watergate schandaal; geef toe dat wat iedereen al weet; met name, het is hun eigen schuld, maar Poetin en een Zweeds autistisch meisje die aan de schoolpoort ging protesteren hebben ons gedwongen.
In de VSgelooft 60% van de bevolking dat energie prijs directe schuld van Biden is. En dan is het probleem in de VS lang zo groot niet als.in Europa.
Europa hoopt nog op soaas van China. Veel geluk daarmee. Begin almaar mandarijns te leren, als je nog een job bij de overheid wil. Aangezien 30% van voltijds jobs in België overheidsjpbs zijn....
Stel je voor dat België niet in staat zou zijn ambtenaren te betalen, en daarmee ook geen pensioenen.... op slag de helft van de bevolking.... dat punt is niet meer zo ver weg.
Een reactie posten