BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zaterdag 13 augustus 2022

Eremo di San Colombano a Trambileno

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De eremitage v. San Colombano bij Trambilene bevindt zich dichtbij Rovereto, de grote afrit voor het Gardameer-Zuid, aan één van de meest bereden en belangrijkste autosnelwegen van Middeneuropa: reeds helemaal zuidelijk in het dal van de Etsch (Adige), tussen de Brennerpas en de grote verbinding Milaan-Verona-Venetiê.
Typisch voor het kristalliene Dolomietengesteente de geweldige symmetrische plooivorming van de gesteentelagen.
Oorspronkelijk een nis onder een voorgewelfde rotswand en tehuis van een beer (die zijn er totnutoe in die streek- zelfs veel in het natuurpark Brenta-Adamello aan de westzijde van het dal) . werd het na verdrijving van de "draaak" (beer) tot een eremitage.
Hangt ook tesamen met en zo eerst beschreven (in testament) met de inplanting van noordalpiene bergboeren-kolonisten uit Vorarlberg en de beierse Alpen: in de 13e eeuw werd het warmer en wegenh hun vakmanschap in de houtbouw en in de melk- en kaaseconomie konden die woeste gebieden ontgind worde.
De duits-italiaanse taalgrens ligt 80 km noordelijker, bij de Salutner Klause.
In de gebieden ten ooste van het dal bevinden zich op de (overigens vlakke en zeer grazige)plateauweiden nog steeds oud-beierse taaleilanden: de zog. "Sette Communi", bij de Lessinische Bergen.
Onder Keizer Jozef II werd de eremitage opgeheven en verviel.
Vanaf 1990 zorgvuldig weer gerestaureerd.
Sakraal landschap.

Anoniem zei

Wel een beetje off-topic en toch ééns in gedachte: de levendige herinnering aan het verleden:
Op de traditioneel-vriendeke roomskatholieke website www. katholisches. info verscheen op 13 augustus 2022 een zeer mooi artikel over de vlaamse jezuîet Pater Adhemar Geerebaert SI.
Hij leerde zijn volk latijn en grieks, de basis voor de ontplooiing van de vlaamse jeugd tussen 1920 en 1978, enorm geleerd en uiterst bescheiden.
Door de moderne schoolreformatoren vergeten en verguisd, natuurlijk ook door de KULeuven (waar Geerebaert door zijn vlaamsgezindheid nooit mocht studeren) en in het buitenland onvergeten.
Ad maiorem Dei gloriam

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------