BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

donderdag 12 januari 2012

Over de handcommunie...

Anoniem zei:

"Plezant en heel hygiënisch hoor, zo'n Jubilateboeken in de kerk. Na een paar jaar beduimeld door honderden verschillende mensen, elke zondag moeten we ons weer besmetten, EN ook nog handjes schudden met mensen die klinken hebben aangeraakt of hun handen niet gewassen na de WC, en nu MOETEN we elkaars handjes schudden (heeft nooit in de liturgie bestaan) en zo elkaar besmetten, en dan ter Communie, in die hand, besmet door die vuile zangboeken, het stoelgeld en het handjesschudden. En dan komen de modernisten zagen dat de handcommunie "veel hygienischer is". Ook hier niets dan dikke leugens. We besmetten elkaar en met de handcommunie onteren we ook nog eens O.L. Heer. De tongcommunie is de enige door de Paus gewenst en Hij is de Plaatsvervanger van Christus op aarde. De handcommunie is een produkt van de Oosterhuissecte, doe er nooit meer aan mee!"

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is daarom dat de modernisten binnenkort het wijwatervat aan de ingang van de kerk gaan vervangen met een anti-bacteriële gel. Da's pas wat ik vooruitgang noem.

Anoniem zei

Beste G.A., goed dat U mijn "bezwaren" over de handcommunie publiceerde, natuurlijk doe ik al 25 jaar niet meer mee met handjesschudden en handcommunie. Een vraag : er misschien een label van maken "handcommunie", dan kunnen we het later aanvullen met véééle argumenten tegen de handcommunie.

Anoniem zei

De Heilige Sixtus - Paus van 117 tot 126 - verklaart, dat alleen priesters en diakens gerechtigd zijn de Heilige Mysterieën aan te raken. Daarmede wordt de handcommunie, waarbij de vingers van de gelovige de Hostie aanraken, uitgesloten.

De Heilige Justinus (100 - 166) verklaart, dat alleen de priesters en diakens de Heilige Communie mogen uitdelen en naar de zieken dragen. Daarmede wordt de handcommunie, waarbij de vingers van de communicant de Hostie aanraken, uitgesloten.

Bij uitzondering, gedurende de vervolgingen, mochten sommige gelovigen de Heilige Eucharistie in hun huis bewaren en uitdelen aan de zieken en stervenden. Echter alleen wanneer er geen priesters of diakens in de streek waren. In het jaar 313, bij het decreet van Milaan, dat de godsdienstvrijheid afkondigde, waardoor de vervolgingen een einde namen, werd deze toelating ingetrokken.

De Heilige Stefanus I - Paus van 254 tot 257 - verklaart, dat de leken zich niet de bevoegdheid van de priesters mogen toe-eigenen. Dit heeft vooral betrekking op de toediening van de Sacramenten, waaronder begrepen de uitreiking van de Heilige Communie.

De Heilige Eutychiánus - Paus van 275 tot 283 - wijst de priesters op hun plicht de Heilige Communie zelf naar de de zieken te dragen en dit niet te laten doen door de gelovigen.

En zo, fantasten over de "eerste christenen", ging het in werkelijkheid !

Anoniem zei

Volgens de Katholieke leer is Jezus Christus na de consecratie waarachtig lichamelijk aanwezig onder de schijngedaanten van brood en wijn. De communie geeft dus echte fysieke gemeenschap (communio) met Jezus Christus, en door Christus mystieke gemeenschap met alle gelovigen van geheel de Kerk. Men hoeft niet in elke mis de communie te ontvangen en tot de communie zijn alleen de gedoopte gelovigen toegelaten, die het geloof van de Kerk in de eucharistie delen en in staat van genade verkeren, dat wil zeggen zonder zich van een doodzonde bewust te zijn. Diegene die er zich van bewust is een zware zonde te hebben begaan, moet het sacrament van de biecht ontvangen alvorens tot de communie te naderen.[3]. Voor het ontvangen van de communie moet de katholieke gelovige ook het door de Kerk voorgeschreven vasten onderhouden. Dat wil zeggen dat minstens één uur niets gegeten of gedronken hebben (water en medicijnen mogen wel)[4].

De katholieken ontvangen de communie op de tong uit handen van de priester of diaken, waarbij een misdienaar een pateen onder de kin van de gelovigen houdt. Dit gebeurt van oudsher knielend aan de communiebank. In de westerse Katholieke Kerk is het sinds 1969 in die kerkprovincies waar de bisschoppenconferentie daarom gevraagd heeft, ook toegelaten de hostie op de hand te leggen[5] Deze vorm van communiceren, de zogenaamde handcommunie, was nog tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in 1964 zonder toestemming ingevoerd op sommige plaatsen in Nederland, België en Duitsland[6] en is onder sommige groepen de inzet van controverse[7]. In de Lage Landen werd ze door Kardinaal Suenens (1962-1979) tezamen met kardinaal Alfrink (1955-1975) ingevoerd. In vele landen wordt de handcommunie nog vaak als een misbruik gezien en ze geeft ook vaak aanleiding tot heiligschennis[8].
Wie de bronnen wil kennen (de cijfers achter de paragrafen: zie wikipedia over de handcommunie. Alfrink en Suenens waren de kardinalen die volle kerken gekregen hebben, en er lege teruggegeven, een beroep doende op alle mogelijke anti-Katholieken als Huub Oosterhuis.

Anoniem zei

Toen in onze parochie nog vele handen waren, werd het wijwater regelmatig vervangen en het vat gereinigd. Het toevoegen van een beetje zout is vaak al voldoende om kiemen te doden. Aan het wijwatervat moet niets veranderen, het gaat om de verkeerde praktijken als de gedeelde liederenboekjes die onze eigen oude missaal vervangen, het handjesschudden en de handcommunie.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------