BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

vrijdag 20 september 2024

Over de 'verdraagzaamheid' van de onverdraagzamen:

VUB-rector Jan Danckaert ziet méér religie op campus: "Dat geloof een invloed heeft op de lessen kunnen we niet tolereren"


















Religie heeft een groeiende invloed op de campus van universiteit VUB. Dat zegt rector Jan Danckaert in De Morgen. Als voorbeeld geeft hij gebedsruimtes, die verboden zijn op de campus van de vrijzinnige universiteit. Toch nemen studenten zonder toestemming lokalen in om er te bidden.

De VUB heeft strikte regels rond diversiteit en inclusie [LOL]. Studenten zijn vrij om hun geloof te uiten, bijvoorbeeld door een hoofddoek of ander religieuze kentekens te dragen. Maar vanuit de vrijzinnig-humanistische waarden van de VUB, wil ze zelf geen religieuze voorzieningen aanbieden.

"We trekken een divers publiek aan, en dat vinden we goed", legt rector Danckaert uit. "Maar vanuit onze visie willen we de mens centraal stellen. Daarom kunnen we bepaalde vormen van religieuze beleving niet ondersteunen."

Volgens Danckaert krijgt de VUB wel elk jaar aanvragen om de ruimtes van de campus te gebruiken als gebedsplek. Die wijst de universiteit telkens af. Als gevolg nemen sommige studenten de lokalen zonder toestemming in om er hun religie te beleven in de vorm van gebed of meditatie. "We wijzen hen erop dat de ruimtes er niet voor bedoeld zijn. Religie hoort niet op de campus thuis, maar in de privésfeer [!][!][!].

"Ook op andere manieren moeten we religieuze beleving afwijzen. Het is bijvoorbeeld niet toegelaten dat studenten bepaalde delen van de leerstof zouden weigeren onder druk van hun religie. Ze moeten zich ook houden aan de kledingvoorschriften die aan de richting verbonden zijn. Ik denk dan aan de zorgopleidingen, waar onderarmen onbedekt moeten zijn om hygiënische redenen."

"We zitten in tijden van polarisatie, waar mensen terugplooien op de eigen groep. Maar de campus is net een plek waar we elkaar moeten ontmoeten vanuit de verschillende culturele, etnische en andere achtergronden die we bezitten [LOL]. Dat is aan de ene kant een uitdaging die zal toenemen, maar aan de andere kant zullen er ook veel meer jongeren uit diverse groepen doorstromen naar het hoger onderwijs en dat is zeer positief en die diversiteit omarmen we zeker", besluit de rector.

Bron: vrtNWS


CONCLUSIE:

"Dat atheïsme een invloed heeft op de lessen kunnen we niet tolereren"

Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------