BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

maandag 3 januari 2022

20 * C+M+B * 22

1 opmerking:

Anoniem zei

De traditie van de driekoningenzingers met het zegenen van het huis door het schrijven met gewijd krijt boven de deur van het nieuwe jaar en de letters CMB met kruis en eventueel ster is goed 570 jaar oud.
Sedert 1950 wordt CMB geduid als "Christus mansionem benedicat"- "Christus moge deze behuizing zegenen".
Vele eeuwen ouder is de afkorting van de namen der Heilige Driekoningen Caspar, Melchior en Balthasar.
Reeds in de antieke wereld werden hierin de vertegenwoordigers der 3 bekende continenten Afrika, Europa en Aziê gezien; zo ook bij de geleerde britse benedictijnermonnik Beda venerabilis.
En eveneens de 3 leeftijdsgroepen: jongeling, man en ouderling.
De schrijfwijze hier is de zuidduitse, met een ster na de eerste 2 cijfeers van het jaar, en C+M+B+ (met 3 kruisen) en de laatste 2 cijfers van het jaar.
In Bohemen en Slowakije zonder ster, in Zuidtirol met een ster boven de M; en met 4 kruisen, met 2 sterren en 2 kruisen.
Gemeenschappelijk is steeds de grote vroomheid en diepe religieuziteit waarmee dit opgeschreven wordt.
"Koningen" gaat terug op Psalm 72,10 met de koningen van Tharsis, Saba en Sela; inderdaad kwamen Melchior en Balthasar uit oosterse gebieden waar sedert vanouds tempelvorstendommen bestonden. Voor de oude romeinen was het koningsdom een echte horror ("rex"), voor de orientalen daarentegen uiterst lofwaardig.
De zwarte koning ("moor") staat overigens op één lijn met de 2 andere koningen- tegelijkertijd een groot eerbewijs aan het in de antieke wereld zeer christelijke afrika met zijn vele martelaren, bisdommen en zijn coryfeeên St. Augustinus, St. Athanasius, St. Antonius Eremiet, Cyprianus van Carthago, Tertullianus, Origenes en vele andere meer.
Ten laatste: de gregoriaanse stukken van het proprium van Epiphanias behoren tot de moeilijkste en tegelijkertijd mooiste en apartste stukken van het gregoriaans.
In het offertorium Reges Tharsis vindt men overigens de lanste aangehouden noot en wel op "-sis": dat werd door "kolet van kerknet" wel azijnig gecommenteerd, maar blijft toch fantastisch. Aquila non captat muscas.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------