BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

vrijdag 19 april 2019

Benjamin Mouton zegt, dat deze brand niet per ongeluk ontstaan kan zijn:





Benjamin Mouton (architecte en chef en charge de Notre-Dame jusqu'en 2013) : «L'incendie n'a pas pu partir d'un court circuit, d'un simple incident ponctuel. Il faut une vraie charge calorifique au départ pour lancer un tel sinistre. Le chêne est un bois particulièrement résistant.»

Benjamin Mouton (hoofdarchitect belast met de Notre-Dame tot 2013): "Het vuur kon niet uitgaan van een kortsluiting, van een eenvoudig puntueel incident. Het benodigt in het begin een echte warmtebelasting om zo'n ramp te lanceren. Eik is een bijzonder hard hout."

Eik brandt zeer slecht.
De elektrische leidingen waren allemaal nieuw. Kortsluiting is dus uitgesloten.
Het branddetectiesysteem was het beste van Frankrijk.
Er werd nog niet gewerkt aan het dak. Enkel de stelling werd opgebouwd.
Er waren permanent (dag en nacht) twee personen aanwezig; één in de controlekamer en één op het dak.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De rector van de kathedraal, Patrick Chauvet, heeft gezegd dat er een glitch was in het computersysteem van de branddetectie. Om 18:00 ging het brandalarm af, maar toonde een brand op de verkeerde plaats.

Chauvet wilde niet specifieker zíjn, maar ik kan me inbeelden dat je snel een paar kabels van brandmelders kan wisselen om verwarring te schoppen.

Benjamin Mouton zegt hier ook dat eik niet goed brandt omdat het zo hard is. Daarenboven werden eiken balken ook in ossenbloed gedrenkt. Dat maakt eik zo hard als beton. Maar de dakgebintes waren enorm droog. Dus ja, ... in ieder geval hebben we op de videobeelden gezien dat het eik blijkbaar wel heel goed gebrand heeft.

Enkele overwegingen;
1/ Ik weet niet of het eik in de vieringsruiter van Violet le-Duck ook in ossenbloed gedrenkt was want Violet le-Duc was de eerste architect die gotiek bestuurd heeft en de bouwtechnieken heeft herontdekt. Maar hij wist het ook zo heel goed niet want de know-how een kathedraal te bouwen is verloren gegaan en eerlijk gezegd, vandaag weten we nog niet alles hoe het precies gebouwd is.

2/ De dakgebintes waren vakwerkliggers. Ja inderdaad, die middeleeuwers waren zo dom nog niet. Maar dat betekendt ook dat er veel dunne stukjes hout waren die gemakkelijker in brand gestoken konden worden die op hun beurt grotere stukken hout in brand steken.

3/ De zwaarste brandlast kwam zowieso van de planken bedekking waarop het lood bevestigd is.

Als we op de video inderdaad de saboteurs zien die de brand gestart hebben, hebben dezen dit gedaan van buiten het dak - dus; de planken van de bedekking in brand gestoken.

Mogelijkerwijs omdat hun opdrachtgevers niet gedacht hadden dat het gebinte ook zou branden, omdat men aanneemt dat zo een gebinte geen brand kan vatten. Misschien dat de brand erger geweest is dan men gepland had.

Anoniem zei

Geld is vaak een motief. AXA verzekerde de kunstschatten en de 2 aannemersbedrijven die aan het dak werkten. De kathedraal zelf is staatseigendom en als cultuurpatrimonium door de staat verzekerd. Dit betekent dat de Franse Staat verplicht is de kathedraal te herbouwen.

Wat dan met de honderden miljoenen die de miljardairs op tafel komen gooien? Die zullen wel iets in ruil krijgen van de Staat. Ik kan me niet inbeelden dat zelfs een miljardair 200 miljoen zomaar heeft liggen rondslingeren. Dat is een onheus grote som geld. Die zullen iets moeten verkopen om dat geld effectief op tafel te kunnen leggen.

De brand kwam ook als een zegen voor Macron die die speech over de Gele Hesjes niet geeft moeten leveren. Total was maar al te snel om 100 miljoen op tafel te gooien. Wat gaan de aandeelhouders daarvan zeggen? Ze waren zo snel met dat geld dat ze de donatie niet met aandeelhouders besproken kunnen hebben tenzij het op voorhand geregeld was.

Anoniem zei

Zeer geêerde @Guardian Angel,
Voortdoen met Uw opzoekingswerk!

Benjamin Mouton, de vroegere chef van de bouwwerf van de Notre Dame in Paris, zegt hier over de dakstructuur en het eikenhout van de Notre Dame juist hetzelfde als wat hier op kavlaanderen.blogspot.be reeds op dinsdag 16.04.2019 om 09.09 gepost werd (Artikel: "BREAKING: de Notre Dame van Parijs staat in vlammen!" op 15.04.2019 om 19:25) )
De gisteren hier getoonde videos van het dak va de Notre Dame én het bericht in LaLibre Belgique, dat het eerste brandalarm door een "electronische storing van de informatica" het wachtpersoneel eerst naar een tegenovergestelde plaats weglokten, zijn meer als kleine aanduidingen dat het hier om een grootscheepse brandstichting ging.

On les aura

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------