Het woord 'Allerzielen' is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'. Na de dood van een mens gaan de zielen ofwel naar de Hemel, het Vagevuur of de Hel. In één van deze drie bovennatuurlijke oorden wachten alle zielen op de 'jongste dag'.
De zielen in het Vagevuur zijn van de eeuwige verdoemenis gered, maar moeten nog van hun onvolkomenheden worden gezuiverd om Gods licht te kunnen verdragen. De viering van Allerzielen is bedoeld om dit louteringsproces te ondersteunen. Door gebed en Heilige Missen helpen de levenden de overledenen om hun uiteindelijke bestemming te bereiken: eeuwig gelukkig zijn bij God.
|
3 opmerkingen:
In de trouwe rooms-katholieke traditie wordt de dage van Allerzielen met zeer veel gebeden en een uitgebreide ingetogen uurgebedsliturgie begaan.
De Hl. Mis is de Missa defunctorum (Liber usualis 1807) mett meermaals de Requiemvers.
Er is geen Alleluia; na het Graduale en de Tractus volgt dan als één van de 5 na het Concilie van Triênt overgebleven Sequensen het indrukwekkende Dies Irae.
Het Dies Irae werd door de modernistische beterweters van het 2e Vat.Concilie afgeschaft.
De geweldige rhythmiek, het terechte huivren bij he denken aan het Laatste Oordell, de musikale toonladders en het temperament der hoge middeleeuwen maken het Dies Irae tot een parel van muziek en tegelijkertijd tot een fundament van het geloof.
Niks van apokatastasis, zoals door de dikke Danneels en neppaus als 1600-jaar oude en destijds voor altijd veroordeelde ketterij verkocht.
De lutheraanse protestanten waren daar, nog helemaal in middeleeuwse geest geschoeid, wijzer;
de protestanten recycleerden de melodie met een duitse tekst van Bartolomeus Ringwaldt 1568 " Es ist gewisslich an der Zeit..." (EG 104, later in de Bachkantate BWV306 verwerkt.
Een beroemd eindkerkelijkjaarlied , ook in de advent gezongen.
De hamburgse barokorgelcomponist Scheidemann schreef er in de 17e eeuw een Orgelvariatie voor.
Hier de link naar de video van het duitse lied , met teruggehouden gitaarbegeleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=CLKK_axxCDU
En nu niet lachen: de zanger, Detlev Korsen, is een gepensionerrde dominee, en heeft reeds zeer vele gregoriaanse gezangen gepostet.
Terwijl de noordbelgische -exkatholieken steeds meer gelovig en cultureel ten gronde gaan, bezinnen zich elders de protestanten en houden het traditionele katholieke liedgoed in ere.
Herzlichen Dank.
Hier het stuk van Scheidemann op het orgel van de St.-Martinuskerk in Cuijk (NL)
Dit prachtige laatbarokke orgel werd door Andries Severijn (° Maatricht) gebouwd voor de kerk van de abdij St.Laurent in Luik.
1796 bij de secularisering door de franse revolutionairen werd het in beslag genomen en in een depôt gestoken. 2 jaar nadien door de pientere nederlanders van cuijk voor weinig held gekocht.
Ook toen reeds heeft Belgiê zijn kerkelijke kunstschatten in de pispot weggedaan....
Verontschuldiging:
Hier de link naar het orgelspel op hetorgel van de St.-Martinuskerk in Cuijk met de variaties op "Es ist gewißlich..." en de melodie van het Dies Irae
https://www.youtube.com/watch?v=SAJ24n-zr8Y
Een reactie posten