zondag 16 maart 2014
Onze-Lieve-Vrouw van Banneux in Jalhay
Het dorp Jalhay bij Luik is in de ban van een Mariabeeld dat ‘s avonds licht geeft. Het beeld staat in het huis van een echtpaar dat inmiddels tot honderden ‘pelgrims’ over de vloer krijgt. Het echtpaar staat bezoekers toe tussen 19 en 21 uur. De lokale politie moet de toestroom van mensen uit heel België, maar ook uit Nederland en Frankrijk, in goede banen leiden. Ondertussen is er een onderzoek ingesteld naar de aard van het fenomeen.
Het beeldje van 30 centimeter dat door het gepensioneerde echtpaar enkele jaren geleden aangeschaft werd in Banneux, geeft sinds 15 januari van dit jaar, de verjaardag van de eerste verschijning van Maria in 1933 in Banneux, een bescheiden hoeveelheid licht af. De pastoor van het dorp heeft het verschijnsel geconstateerd en gemeld bij de bisschop van Luik, Mgr. Jean-Pierre Delville. Deze heeft de rector Léo Palm van het bedevaartsoord Banneux, ‘Maagd der Armen’, gestuurd om de zaak nader te onderzoeken.
Palm zegt over het fenomeen: “De Heilige Maagd geeft licht bij valavond. Geen fel licht, geen fluorescerend licht en zonder aanwijsbare lichtbron. Ik zeg niet dat het bovennatuurlijk is, maar ik heb ook geen natuurlijke verklaring”. Er zou al sprake zijn van een miraculeuze genezing: “Een man die was komen bidden, had al twaalf jaar eczeem aan beide handen. Twee dagen later was hij genezen, terwijl hij daar niet eens voor had gebeden. Ook in Banneux is er een heilzame bron en toch een keer per jaar komen mensen mij vertellen dat ze van kanker zijn genezen, of van een verlamde schouder.”
Gisteren heeft er inmiddels een vergadering plaatsgevonden in het gemeentehuis met het echtpaar, de gemeentelijke overheid, de politie en de rector van het bedevaartsoord Banneux. Het echtpaar heeft gezien de grote toeloop overwogen het beeld aan het heiligdom toe te vertrouwen. Besloten is om de universiteit van Luik een commissie van deskundigen samen te laten stellen om conform de wens van de bisschop het fenomeen wetenschappelijk te onderzoeken. De Luikse bisschop stelt voor alle duidelijkheid “dat de Kerk niet overgaat tot een officiële erkenning van de feiten, maar zich beperkt tot een erkenning dat ze niet in tegenstelling staan tot de boodschap van het evangelie”.
Bron: Rorate / La Libre / De Standaard
Een beetje jammer, dat volgens de gemeente, Onze-Lieve-Vrouw te veel 'overlast' veroorzaakt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten