Verschillende klimaatwetenschappers zijn het oneens met het pessimistische beeld dat de voormalige directeur van het Belgisch Klimaatcentrum Valérie Trouet schetst in een opiniestuk in De Morgen. "Er wordt wel geluisterd naar de wetenschappers. Je kan niet verwachten van de hele bevolking dat ze de draagwijdte van een statistiek begrijpen", reageert professor Jos Delbeke.
"Ik ben het beu. Trek uw plan. Het zijn uw kinderen. Bescherm ze zelf. Ik probeer niemand nog te overtuigen. Ik heb het u gezegd en u heeft uw schouders opgehaald. I'm out", schreef de voormalige directeur van het Belgisch Klimaatcentrum Valérie Trouet in De Morgen.
Trouet is al jaren een expert in de strijd tegen de klimaatverandering en na afloop van de klimaattop in Bakoe spuide ze haar gal over de beperkte impact die de wetenschappers hebben over de besluitvorming op de klimaattop.
Trouet is een dendrochronologe!
Haar wetenschapsdomein is te beperkt in tijd om ook maar iets over het klimaat te zeggen!
Professor Jos Delbeke was van 2010 tot 2018 hoofdonderhandelaar van de Europese Unie op alle klimaatconferenties. Volgens Delbeke heeft de wetenschap wel degelijk impact, maar de besluitvorming op de klimaattoppen wordt steeds complexer.
"Feiten vroeger spraken voor zich. Dat is nu steeds minder het geval. Ik denk dat wij naar een nieuw soort van politieke argumentatie moeten gaan die zowel de emotie kan aanspreken als de feiten kan valoriseren", legt Delbeke uit in De Afspraak.
Delbeke pleit om niet in de val van polarisatie te vallen over wat wel en niet moet gebeuren om de klimaatverandering wereldwijd aan te pakken. "Dat is een beetje de val waarin we nu zitten. Je bent ofwel voor ofwel tegen en de feiten doen er niet meer toe. We moeten terugkeren naar het herkennen van die feiten, maar ook naar pragmatische oplossingen zoeken."
Kent 'professor' Delbeke de feiten?
Jos Delbeke (1954) is een Belgisch ambtenaar en 'professor'. Van 2010 tot 2018 was hij directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie.
Delbeke is doctor in de economie [!!!] en werkt sinds 1986 voor de Europese Commissie. Voorheen werkte hij een jaar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Geograaf en vicerector van de KU Leuven Gerard Govers wijst er in De Wereld Vandaag op dat onder impuls van de wetenschap al heel wat stappen in de goede richting zijn gezet in de strijd tegen de klimaatverandering.
Gerard Govers is geograaf én vicerector. Dus, géén klimatoloog en als vicerector is hij helemaal niet meer met zijn studiegebied bezig! Dit is een administrator!
"We mogen niet het signaal geven dat ons werk niet de moeite is. De experten moeten blijven hun rol spelen en informatie blijven verspreiden. Er worden ook inspanningen gedaan en die lonen."
Govers verwijst naar de situatie dertig jaar geleden en de huidige situatie. "In de jaren 90 voorspelden we nog een opwarming tot 4 of 5 graden. Vandaag hebben we het over 2 of 3 graden. Daarmee is het risico op extreme opwarming gereduceerd. We moeten uiteraard nog meer doen, maar er zijn al stappen gezet."
Gerard, een beetje serieus blijven!
De opwarming zou nooit "tot 4 of 5 graden" oplopen. Dit waren leugens. Nu gaan beweren dat het maar "over 2 of 3 graden" gaat is boerenbedrog! Dit zijn regelrechte leugens!
Gerard, je maakt jezelf compleet belachelijk!
Weer typisch een voorbeeld van de stompzinnige, anti-wetenchappelijke geest die aan de KULeuven heerst!
Het (financiële) rendement van hernieuwbare energie wordt ook steeds groter. "Er wordt vandaag wereldwijd jaarlijks 1.700 miljard geïnvesteerd in wind- en zonne-energie en er gaat jaarlijks 1.000 miljard naar fossiele energie. Dat is nog steeds veel, maar de situatie is totaal anders dan vijf jaar geleden. Toen werd er meer geïnvesteerd in fossiele energie dan in zuivere energie."
Bron: vrtNWS
Kortom, dit zijn helemaal géén 'klimaatwetenschappers', maar mensen die alleen maar met geld bezig zijn!!!
Dit alles heeft NIETS met 'wetenschap' te maken!
1 opmerking:
"Mensen die met geld bezig zijn".
Ja, maar niet hun eigen geld.
Van al dat geld dat er in hernieuwbare energie geïnvesteerd wordt, komt 80% uit China.
Het Collectieve Westen wil dan gigantische import tarieven invoeren op Chinese producten.
Dan mogen die Westerse wetenschappers - wat hun discipline ook moge zijn - niet verwonderd zijn dat de Chinezen hen niet zien staan. China zal zelf wel een energiebeleid voeren, naar eigen noden. Aan het World Economic Forum heeft China geen boodschap.
Dat ze in Europa geen energie meer nodig hebben omdat alle industrie in China plaats vindt, mag China ook worst wezen.
Een reactie posten