De verwarring over de vaccinleveringen van het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca lijkt alleen maar toe te nemen. Een eerder bericht van een woordvoerder van de Europese Commissie dat AstraZeneca weigert deel te nemen aan topoverleg met de Europese Unie over de vertraging in de vaccinleveringen werd ontkend door de vaccinproducent. Volgens een woordvoerder van de commissie heeft de farmaceut de afspraak geannuleerd. AstraZeneca ontkent dit en zegt dat het overleg vanmiddag gewoon doorgaat, maar de commissie houdt vol dat het overleg is afgezegd. Het gesprek van vandaag leek een formaliteit, maar de spanningen zijn zéér hoog opgelopen.
Eerder heeft de CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, een opmerkelijk interview gegeven aan een aantal Europese kranten waarin hij stelt dat AstraZeneca er zich alleen toe heeft verbonden om "zijn best te doen" bij de vaccinleveringen aan de EU. Volgens de EU heeft de farmaceut daarmee de vertrouwelijkheid geschonden door in
het openbaar te spreken over de zogenoemde 'best-effort'-clausule.
Het EU-Blok verdenkt AstraZeneca - het vijfde belangrijkste farmaceutische bedrijf ter wereld - ervan Europees geld gebruikt te hebben om vaccins te produceren die vervolgens elders in de wereld verkocht worden. Weer zo een typisch voorbeeld van de activiteiten van de Farma-maffia. Of er een rechtzaak komt, is onduidelijk. Hoe dan ook lijkt het EU-Blok zich hier in de voet geschoten te hebben. De vaccinatiestrategie van het EU-Blok was in grote mate op het vaccin van AstraZeneca gebaseerd. Ursula von der Leyen zou beter de eer aan zichzelf houden en opstappen.
In Duitsland zou men de vaccinatiestrategie omwille van de controverse met AstraZeneca nu helemaal willen omgooien. De twijfels over het vaccin dat door productieproblemen en vertraagde leveringen toch al in een kwaad daglicht staat, begonnen maandagavond met een bericht in het Handelsblatt. De Duitse zakenkrant schrijft op basis van anonieme regeringsbronnen dat het vaccin slechts bij 8 procent van de ouderen effectief zou zijn, in plaats van de bekende 70 procent.
Volgens Bild zou het Europese medicijnagentschap het middel daarom zelfs niet willen goedkeuren voor mensen ouder dan 65. De berichten leiden tot grote onrust omdat het vaccin een sleutelrol speelt in de Europese vaccinatiecampagnes. Het Duitse Gezondheidsministerie onder leiding van Jens Spahn - de chouchou van Angela Merkel - sprak de berichtgeving van Handelsblatt en Bild in eerste instantie nog fel tegen.
In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica benadrukte de CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, dat er wereldwijd al veel landen zijn die het vaccin vanaf 18 jaar hebben vrijgegeven. Zouden al deze medicijnagentschappen dan iets over het hoofd hebben gezien, vraagt hij retorisch? Opvallend is dat ook Soriot geen concreet percentage kan of wil noemen als de krant vraagt hoe groot de werkzaamheid bij mensen boven de 65 volgens hem dan is? 'Ik heb geen concreet getal in gedachten, om eerlijk te zijn, omdat het team de analyse aan het afronden is'.
In een interview met de Duitse krant die Welt geeft Soriot toe dat minder onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid bij ouderen, omdat het uit ethische overwegingen niet mogelijk was in de eerste testrondes mensen boven de 65 te betrekken. Toch is het vaccin ook voor hen veilig, aldus de CEO. Hier zijn we dan weer terug bij de essentie. Men heeft niets onderzocht. Men weet van niets! Maar, toch moeten wij sjoemelende pillendraaiers zo maar op hun woord geloven. Wel, mooi niet!
woensdag 27 januari 2021
Het EU-Blok en farmaproducent AstraZeneca op ramkoers
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten