zondag 26 april 2015

Mgr. Léonard moet misbruikslachtoffer betalen

Aartsbisschop André Léonard moet 10.000 euro betalen aan een slachtoffer van seksueel misbruik.  De aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd daartoe deze week veroordeeld nadat een rechtbank had gevonnist dat hij een melding van misbruik niet goed had afgehandeld.

Overplaatsing
Het slachtoffer zei dat het bisdom Namen de priester die hij beschuldigde van misbruik, alleen maar overplaatste naar een andere parochie en verder niets deed.

Wanbeleid
Het bisdom werd op dat moment, begin jaren negentig, geleid door mgr. Léonard. Volgens de rechtbank vormt diens afhandeling van de zaak wanbeleid.

Hoger beroep?
De advocaat van de aartsbisschop liet weten dat er nog over hoger beroep wordt nagedacht. Volgens de raadsman bekritiseerde de rechtbank de reactie van het bisdom Namen, maar wees het nergens op iets specifieks dat mgr. Léonard zou hebben moeten doen [!].

Ontslag
Mgr. Léonard dient op 6 mei, zijn 75e verjaardag, zijn ontslag in bij de paus, zoals bisschoppen verplicht zijn te doen als ze die leeftijd bereiken.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link:

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/7326-mgr-leonard-moet-misbruikslachtoffer-betalen

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ze geven hem tenminste een goed afscheidsgeschenk. Het begin was overschaduwd met het gerecht de Bisschoppen Conferentie binnenviel – als waarschuwing dat André Léonard het jachtseizoen op pedofielen moest sluiten – en nu veroordelen ze hem. Lager kan niet. Zo gaat dat nu eenmaal met iemand die iets aan pedofilie in de Kerk heeft willen doen. Maar ja, pedofilie in de Kerk in België zal binnenkort vanzelf ophouden – wanneer de Kerk in België ophoudt te bestaan.

Anoniem zei

Een uiterst verward oordeel in een uiterst verwarde zaak:

Het betreft hier de klacht van Joêl Devillet, die in de jaren 1987-1991 misbruikt werd door de Priester Gilbert Hubermont in de provincie Luxemburg (bisdom Namen);
Hubermont war sehr beliebt in zijn parochie, leidde een jeugdclub, liet de jongeren bij zich overnachten(ook Eric Dejaegher organizeerde piyamaparties voor jonge eskimo's) en verging zich hierbij ook aan jeugdigen.
De slachtoffers outeten zich eerst zeer laat; het betreffende slachtoffer wou absoluut niet dat er politie bij te pas kwam, wat zijn moeder dan respecteerde ( e mentaliteit betreffende pedofilie moet destijds toch zeer speciaal geweest zijn, zie ook de actie van Jef Barzin in Kerk&Leven in 1984 en het pedofiele godsdienstboek Roeach3, door Godfried Danneels en Roger vanGheluwe zo verdedigd en lang in het verkeer gehouden).
Na melding door de moeder bij het bisdom werd Hubermont direct verzet op een plaats waar hij geen verdere schade kon aanrichten.
de toenmalige bisschop heeft in dit geval niets gedoofpot- het slachtoffer heeft destijds uitdrukkelijk de politie niet ingeschakeld resp. de klare wens geuit dit niet te doen.
De bisschop treft hier lelemaal geen schuld (in tegenstelling tot Danneels die in het geval Borremans I zwaarst belaagd wird en alleen door het opofferen van hulpbisschop Lanneau gered werd, en van Jef DeKesel die zowel Tom Flavez weer inzette in Middelkerke alsook Jeroen Claerhout weer inzette als pastoor (dat geval is nog helemaal niet afgesloten) en ook een pedofiele priester als "donum fidei" ("Geschenk voor het geloof"- ge moet toch Maar durven!) weer terug naar Braziliê bij de slumkinderen te laten trekken).
De eigenlijke reden waarom aartsbisschop Léonard hier veroordeeld werd, is dat hij onbuigzaam voor het celibaat vecht en de kerkelijke leer der sexualiteit (met het huwelijk en de intense verknochting van de sexualiteit met de vruchtbaarheid en de procreatie) en van het leven-ook en bijzonder het ongeboren- verdedigt.
Dat komt natuurlijk bij de homo-, efebo- en pedofielen, bij lgtb en gender niet goed aan.

Aartsbisschop Léonard was de enige belgische bisschop die met Pasen over de doding van de ongeboren kinderen sprak;
hij schreef overigens een paar dagen geleden dat de pedofiele misdaden de Kerk in Belgiê geweldig geschaad hebben.
Zeer juist.

Admiraal Nelson stierf tijdens de slag van Trafalgar.
Alleen een totale epuratie van deze beer kann de kerk in Belgiê terug op haar benen zetten.
Voor een consequente radicale aanpak hebben velen gevreesd- waren ook te zachtzinnig.
Recordare Virgo Mater

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer