donderdag 16 april 2015

De Heilige Bernadette Soubirous - Feestdag 16 April


1 opmerking:

Anoniem zei

Op zaterdag 18 april 2015 verscheen er op kerknet (vicariaat Brussel-hoofdstad) een artikel over de Lourdesgrot van Jette.
Gelegen in het noordwesten van de agglomeratie Brussel, waar eens de landerijen van de vroegere premonstratenzerabdij van Dielegem lagen (alleen het abts-/prelatenhuis staat er nog), op het einde van een groene gordel die reikt van het Laarbeek- en Poelbos (met het Akad. ziekenhuis van de VUB)in het westen, over de tuin van het psychiatrisch instituut Titeca en het Dielegembos, via de tuin van de Zusters van Jette(waar ooit de latere paus Leo XIII in zijn jongere jaren proost was en veel in het park brevierde)eindigt deze gordel bij de tuin van het bejaardentehuis Magnolia (voor zover ik mij herinner de buitenlocatie van de TV-serie "Jeroom en Bejamien")en de grote tuin van de Lourdesgrot.

Midden in een zeer volkse wijk van Jette, aangrenzend aan Laken, met sedert tientallen jaren zeer veel buitenlanders en met stijgende tendens, ligt hier een christelijk krachtpunt van in Brussel zeldzame intensiteit.
Kerknet heeft het juist beschreven; uitstekend overigens dat ze Abbé Benoît Hauzeur uitvoerig aan het woord laten komen.
Naast de tuin met de kruiswegkapelletjes onder oude bomen en de grote Lourdesgrot met vele banken ervoor en vanachter een echte calvarieberg met een geweldig groot kruis,trekpleister voor vele christenen van diverse landen, die hun smeekbeden op papiertjes in de houtspleten van de stam van het kruis steken, is er ook een door de vroege italiaanse Renaissance geînspireerde kerk en een winkel met devotionaliên.
Zeer veel gebed, vele gelovigen die troost zoeken en vinden, regelmatig mooie Liturgie, zeer veel rozenhoedjes; bijzonder frapperend de grote processie met kaarsen op de avond voor Maria Tenhemelopgenomen (15 augustus), samen met de syrisch-orthodoxen (door de ethnische en religieuze verdrijving uit hun landen ondertussen een grote kolonie in Brussel), notabene door wijken met zeer vele moslims- waarbij de alevieten zeer veel Interesse tonen.
Wat kerknet nu maar zeer kort zegt: "1982 wou men deze Lourdesgrot sluiten".
En dan wordt gezwegen: Danneels wou inderdaad dit Maria-oord helemaal opheffen, en wel bijna 20 jaar lang;
de tuin werd ter verwildering prijsgegeven, de calvarieberg werd wegens statische problemen (door verwaarlozing ontstaan)gesloten, bij meerdere reorganisaties van de pastoraal ter plekke stond dit oord op de lquidatielijst- Godfried en kompanen deden alles om dit kapot te krijgen.
"Het geloof loopt nu op de straat rond!"-deze bittere bemerking van Godfried bij het oplevend interesse voor processies en bedevaarten in de jaren 2000 zitten nog in de oren.
Alleen het taai en geêngageerd verzet en de inzet van christelijk overtuigden ter plekke liet dan het tij keren:
de Lourdesgrot van Jette ontwikkelde zich tot het zwaartepunt van de zielzorg in Noord-en Noordwestbrussel, met zeer veel steun ook voor de oriêntaalse christenen; vele andere kerken liepen leeg, niet in het minst door een paar merkwaardige herders en door weinig adequate zielzorg, niet op de lokale mensen toegesneden.
Dat deze planningen onder egide van Jef DeKesel plaatsvonden, verbeterde de zaal ook niet.
Kortom: een fantastisch voorbeeld hoe het geloof floreert ondanks deze tisten en ook en niet in het minst omdat deze acties tegen dit gederailleerde establishment ingaan.
Ave Regina caelorum

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer