vrijdag 4 januari 2013

"Er is nog leven in de Vlaamse kerkgebouwen"

In de helft van de Vlaamse kerken wordt nog de wekelijkse zondagsmis [Is dit zonder de 'zondagsmis' op zaterdagavond? Want dan is het de helft maal 2.] gehouden. Dat blijkt uit een bevraging van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC). In totaal wordt 97 procent van de kerken nog gebruikt voor de eredienst.

De bevraging kwam er in opdracht van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA). Het doel was het gebruik van de Vlaamse parochiekerken in kaart brengen. De perceptie is dat de kerkgebouwen vaak niet meer gebruikt worden, maar dat klopt dus niet, zo zegt Jan Jaspers van het CRKC. [Aan 'percepties' hebben we helemaal niets.]

"Vroeger stonden de kerkdeuren gewoon open en kon men binnen en buiten lopen. Maar vanwege diefstalpreventie opteren de kerkbesturen ervoor om enkel open te houden op het moment dat er effectief een eredienst is. Dat geeft natuurlijk de indruk dat de kerken dicht zijn en dat er geen leven meer is, wat niet het geval is." [Men sluit te makkelijk de kerk omwille van zogenaamde 'diefstalpreventie'. Trouwens, God woont ook nog altijd in de Kerk! "IK ben het Leven" zegt Christus!]

97 procent van de gebouwen wordt dus nog gebruikt voor de eredienst. Wel niet overal in dezelfde mate, want het aantal vieringen is door het afnemende aantal kerkgangers fel geminderd. Een zondagsmis is er nog in 49 procent van de kerken. Voor een doopsel, huwelijk of begrafenis kun je terecht in 91 procent van de kerken. [Er zijn nauwelijks parochiekerken aan de eredienst onttrokken. Het betreft veelal kerken van leegstaande kloosters.]

Met de toestand van de kerkgebouwen valt het al bij al ook mee. 61 procent van de kerken wordt omschreven als "goed", 35 procent als "redelijk" en 3 procent als "slecht" [Net die 3 procent die gesloten zijn.]. 75 procent van de kerken wordt opengesteld voor activiteiten buiten de eredienst, zoals concerten, tentoonstellingen en voordrachten [Deze praktijk moet zoveel mogelijk worden vermeden. Géén nevenbestemmingen! Een kerk is het huis van God!].

Voor 9 procent van de kerken zijn er herbestemmingsplannen [Géén herbestemmingen!]. 3 procent zou door een andere eredienst dan de rooms-katholieke gaan gebruikt worden [Dit  kan niet!]. Bij de andere 6 procent gaat het om niet-religieuze doeleinden. Kerkgebouwen een ander doel geven, is in Vlaanderen nog niet ingeburgerd, zo blijkt. De laatste decennia zijn er maar een 20-tal herbestemd, veel minder dan in onze buurlanden.

Bron: De Redactie


Kerken die aan de eredienst worden onttrokken, moeten worden afgebroken, of ze monument zijn of niet. Geklasseerde kerken die aan de eredienst worden onttrokken, moeten gedeklasseerd worden, om vervolgens afgebroken te worden. Indien de Vlaamse Overheid  kerken weigert te deklasseren, dan mag de bisschop de kerk niet aan de eredienst onttrekken.

Het Vlaamse Volk is altijd Katholiek geweest. Vanwaar de plotse haast van minister Bourgeois, nota bene van een partij die zegt op te komen voor de Vlaamse belangen, om kerken te sluiten?

De meest essentiële karakteristiek van de Vlaming is, dat hij Katholiek is. Denken wij maar aan: "Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus!"

Wil men de Vlaamse cultuur offeren op het altaar van een atheïstische ideologie? Velen schijnen daar bij de NVA aan de ziekte 'atheïstisitis' te lijden!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Geert Bourgeois, minister voor onroerend erfgoed.

Hij is wereldberoemd als de man die de hoogste onroerende voorheffing ter wereld heft. Kapitaal wordt in België zeer zwaar belast. Stalin zou fier op hem zijn.

België is sowieso wereldwijd bekend als het land bij uitstek waar de burgers niets meer zijn dan melkkoeien maar waar buitenlanders allerlei voordelen kunnen genieten. Het fijne zit in het detail van de wet, maar Belgen die in België wonen hebben daar niets aan.

Nu vraag ik mij af met welke houding een dergelijk persoon naar het kerkpatrimonium kijkt. Als het huis van God?

“Maar potverdorie”, zegt Bourgeois, “God heeft zoveel huizen en nog kan ik Hem nergens een belastingbrief sturen.”

Anoniem zei

Een kerk kan toch gewoon ontwijd worden? Waarom wilt u dat ze afgebroken wordt?

The Guardian Angel zei

Om ze uit de klauwen van de satanisten te houden, want die azen op kerken!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer