vrijdag 25 december 2015

Adeste fideles


3 opmerkingen:

Anoniem zei

"Adeste fideles" was hét lievelingslied van mijn grootvader moederzijds: veel te vroeg gestorven leerde hij het mij reeds op driejarige leeftijd- het blijft voor mij onverbrokelijk verbonden met hem en de oeroude christelijke (om niet te zeggen katholieke en ultramontaanse) traditie in de Familie.
Boerenzoon uit een zeer kinderrijke en vrome, eerder arme maar geletterde en traditierijke familie uit Bachten de Kuppe, trok hij een laag lot bij de dienstplichtloterij en moest bij de verkenningscavalerie van het belgisch leger drie jaar dienen.
Twee dagen voor zijn afzwaaien bleef hij in de belgische mobilisatie op 30 Juli 1914 onder de wapens, om dan reeds in de eerste dagen van de oorlog bij het begin van de slag bij de Gete onder vuur te komen: het paard werd in de eerste minuut onder hem weggeschoten (drie andere paarden zullen in de volgende twee maanden volgen); de terugtocht op de vesting Antwerpen, de uitvallen bij Dendermonde, naar Grimbergen en naar Leuven, het dekken van de aftocht uit Antwerpen, het afschermen bij Tielt-Roeselare en dan de inzet (afgezadeld) bij de "Ijzeren Divisie" ten noorden van Diksmuide aan het Ijzerfront.
Later dan nog melderuiter, bij een gasaanval twee franse Soldaten reddend onder eigen levensgevaar, en door Pétain zelf nog met de Medaille militaire van Frankrijk gedecoreerd;
op het einde van de oorlog werd hij nog voor een jaar bezetting in Duitsland in Lüdenscheid meegenomen- hij was bijna 9 jaar onder de wapens.
Hooggedecoreerd, onberispelijk en vol ernst kwam hij op een staatsbureau onder, trouwde mijn grootmoeder en had zeer veel kinderen (naar mijn geheuge: 11, en daarbij nog twee miskramen).
Een monument van geleefd traditietrouw katholiek geloof- met het latijn als eerste vreemde taal- en natuurlijk ook: een overtuigde vlaamsnationalist, zoals hele Familie overigens.
Hij had het grote geluk om juist voor het 2e vaticaans concilie te sterven en de ganse erbarmelijke rotzooi sedertdien niet mee te moeten maken.

Adeste fideles: wat een onderbaar lied!
En welke kracht in de herinnering!
En tegelijkertijd: "Tibi adsum": "Ik ben bij U": de nederige mens, de broeder, de zuster, de Priester bij de roeping; maar ook mijn groot vader bij mij en vice-versa, of wij bij Pater Stefano Manelli FI.
Om de beroemde zuidafrkaanse dichter J.F. Celliers ("Christiaan De Wet") te parafraseren:
"In C.R.L.'s geest: voorwaarts Vlaanderen!)

Anoniem zei

Aan anoniem 26 december 2015 10:09

Uw grootvader blijft onvergeten in ons hart.
Het eerste paard heette overigens "Cosaque" (ook weer typisch belgisch);
en het laatste, naar zijn zeggen overigens het domste, stamde uit Normandie;
het droeg hem zeer braaf (dat verontschuldigt dan wel de domheid) door de wereldoorlog tot naar Duitsland.

Zalig Kerstfeest en een voorspoedig en gezond nieuw jaar!
En dank dat U aan Peter dacht!
Tempore volvente tribus stat

Anoniem zei

Potverdorie.
De "médaille militaire", naar het verhaal ook het oorlogskruis, het Ijzerkruis, het vuurkruis, waarschijnlijk ook het ridderkruis van de Leopoldsorde met zwaarden en een paar Palmen, veel frontstrepen- en alles bij een trouw-katholieke vlaming met en grote Familie.
En dan daarentegen Bonny, de zelfbenoemde amateur-specialist van de oorlog 1914-1918 (op kerknet staan er nog vele woordmeldingen van hem terzake, vooral in 2014), de slappe DeKesel (die bijna op de dag juist 100 jaar na de slag aan de Yzer en bij Ieper zijn eigen "Langemark" beleefde met de gevallen Flavez, Claerhout, Stragier en consoorten), de dikke Danneels (het "Mafia-medelid")en de knettergekke Van Looy en Jorge-rabbit...

Jongens, jongens, ik had nooit kunnen denken dat het christelijk leven in Vlaanderen zo interessant zou worden.
Aan de slag, vrienden!
Een voorspoedig nieuw jaar met de zegen van de Heer.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer