woensdag 30 april 2014

Trouw: Bijna helft jonge christenen is 'neofundamentalist'

Jonge christenen hebben steeds vaker (zeer) behoudende opvattingen. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een onderzoek naar de kerkelijkheid van Nederlanders dat vandaag verschijnt. Het instituut munt zelfs een nieuwe term voor de orthodoxe christenjongere: de neofundamentalist.

Bijna de helft van de kerkgangers tussen de 17 en 30 jaar is van mening dat je je aan alle voorschriften van je kerk hebt te houden. Ter vergelijking: twintig jaar geleden vond dat slechts een op de vijf jonge christenen.

De jonge generatie gelovigen laat een ontwikkeling zien die al langer gaande is in de kerk: die wordt kleiner en orthodoxer. De tendens naar hertraditionalisering is in zowel protestantse als katholieke kring waarneembaar, schrijft het SCP in 'Geloven binnen en buiten verband'.

Comeback hel en duivel
Kerkelijke jongeren beschouwen zich vaker dan hun ouders als een gelovig of religieus mens, zien een sterk geloof als belangrijkste waarde in het leven en geloven zonder twijfel in God. Opmerkelijk daarbij is volgens het SCP dat het geloof in de hel en duivel met een comeback bezig is.

Bron: Trouw

Link:

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3643343/2014/04/28/Bijna-helft-jonge-christenen-is-neofundamentalist.dhtmlOpmerking:

Met 'neofundamentalist' bedoelen ze "gewoon gelovig"!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

“Jonge christenen hebben steeds vaker (zeer) behoudende opvattingen. “

Wel, de libertijnse pro-choice jeugd zou niet behoudsgezind zijn? Of zijn ze zo progressief dat ze hun huidige opvatting binnenkort ook aan het raam gaan uitgooien? Om plaats te maken voor een nieuwe reeks opvatting.

En volgens De Standaard worden jongeren steeds fanatieker.

Eerst en vooral, jongeren zijn nu eenmaal fanatiek, want ze hebben de leeftijd, de energie, de hoop, en gebrek aan ervaring en desillusie, en menen daarom de wereld te kunnen veranderen.

Ten tweede, ik moet nog de eerste niet-fanatieke pro-choice demonstrant tegenkomen.

Dat gegoochel met woorden de hele tijd. Neo-fundamentalist. Wat een belachelijk woord.

Ga het maar na, alles dat met een -isme beschreven wordt is flauwe kul. Katholicisme incluis. Katholicisme is het woord dat vrijmetselaars gebruiken om HET ene Geloof en DE ene Kerk te beschrijven.

Anoniem zei

Bijna de helft van de jonge christenen is neo-fundamentalist: dat blijkt uit onderzoek.

Interessant onderzoek, vooral omdat het besluit gelogen is.

Welke vraag heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau eigenlijk aan jonge christenen gesteld?

“Beschouw jij jezelf als neo-fundamentalist. Ja of nee?”

Waarop bijna de helft van de jonge christenen volgens dit artikel “Ja” geantwoord zou hebben.

Misschien dat meer dan de helft van jonge christenen de telefoon neergegooid heeft, toen ze die vraag hoorden, want ze beseften dat er iemand hen voor de gek probeerde te houden.

Of misschien in plaats van een directe vraag te stellen zullen ze allerlei verwarde vragen gesteld hebben waaruit het Planbureau een op voorhand vastgestelde besluit getrokken heeft.

Oh, maar “Ze houden zich aan de regels”. oeOEoe.

Probeer eens een potje voetbal te spelen zonder je aan de regels te houden, en beeld je in hoe dat zou aflopen. Maar nee hoor, niet de Kerkleiding, die denken dat wanneer je je niet aan de spelregels houdt dat je gelukzalig kerkje kan blijven spelen.

Al die voetballers, allemaal neo-fundamentalisten, want ze houden zich aan de spelregels.

Het Planbureau zou eigenlijk verbijsterd moeten staan dat niet eens de helft van een sociale groep zich aan de regels van die groep wil houden.

Betekent dat de andere helft van de sociale groep zich evenmin aan andere regels houdt, zoals het verkeersreglement, belastingrecht, enz?

Natuurlijk, het is volgens de zeitgeist dat men zich tegen de regels van Kerk verzet. Alles moet, maar de Kerk mag niet.

De rechten van het hongerig kind, maar niet het recht van het ongeboren kind. De rechten van de vrouw, en sommige mannen, maar niet van heteroseksuele mannen. De rechten van minderheden, en de plichten van meerderheden. Het gelijke kansenbeleid, dat niet veel meer behelst dan het tegenwerken van diegenen die hun kansen zelf creëren. Het recht op een privéleven, maar niet indien de geheime dienst er zich mee bemoeit. Als er ooit lui geweest zijn die discrimineren, dan zijn het toch de humanisten.

Ik raad jonge christenen aan in het vervolg niet aan dergelijk onderzoek mee te werken, want ongeacht de natuur van de vragen, ze zullen je altijd voor de gek komen houden, en het behelst allemaal niets.

Anoniem zei

Een zeer interessante evolutie.
Wanneer men daaraan dan toevoegt dat de roepingen hoofdzakelijk uit zeer vrome families en van christelijk zeer overtuigde gelovigen komen, merkt men zeer goed dat de komende generaties priesters veel meer respect voor liturgie, voor traditie en veel meer zin en gevoel voor de Hl. Kerk zullen hebben; daarvoor heeft men in het huidige Rome kolossale angst.
Dit merkt men zeer goed in Frankrijk, waar op dit Moment reeds meer als de helft aller toekomstige religieuzen traditionalistisch of met liefde voor de traditie opgeleid wordt; in Italiê waar het Institutum Christi Regis(ICR) geweldig floreert- hun seminarie in Gricigliano is te klein, een oud seminariegebouw in zuidelijk Sardiniê werd hen verweigerd- dat wordt uiteindelijk een hospice voor vluchtelingen.
In de USA vindt een diepgrijpende reevangelizering plaats met blei van de beschgouwelijke orden en kloosters, daaronder Clear Creek (dochterabdij van Fontgombault) en de 0livetanen, met studie en brede verspreiding van kerkmuziek en liturgie (ccwatershed en jogueschant), met de Canons of St. John Cantius en hun financieel-economisch gedurfde uitgave van het oude missale romanum (een echte bestseller)en het liber usualis (idem); en alles fantastisch in het net present en werelwijd actief.
Welke kwaliteit, welke inzet en welke sterkte van het geloof!- en bij ons, welke krotters.
Deus in adiutorium intende.

Anoniem zei

Van Frankrijk gesproken:
gisteren schreef kerknet nog dat het bisdom Tours zijn priesteropleiding van het bisdom Angers naar Parijs overhevel (kerknet schrijft er nog bij:...met het prestigieuze Institut catholique francais").

Dat Leuven ooit eens in dezelfde categorie meespeelde en ondertussen alle pluimen verloren heeft, zij en passant bemerkt.
Wat echter zeer interessant is, en waarover kerknet natuurlijk totaal zwijgt, is dat Tours, zoals het ganse franse centrum met o.a. het Berry, zeer serieus katholiek is, en de voogdij van de modernisten, die Angers gekaperd hebben, en van het aartsbisdom Rennes, waaronder Angers ressorteert ( de bisschop van Rennes draaide zich op de tv in Boa-constrictor-krullen om het blasfemische toneelstuk van Castellucci te verdedigen) kotsbeu zijn.
De wind, de Geest waait inderdaad waar hij wil!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer