woensdag 9 mei 2018

Roma Basilica S Cosma e S Damiano


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor deze fantastische bijdrage mijn meest hartelijke dank.
Laudate Dominum van Mozart;
en de kerk van SS. Cosmas & Damianus aan de keizerlijke fora (Via der Fori Imperiali 1), ingericht in een oud gebouw van het Forum Pacis van Vespasian.
De ronde vestibule vooraan heet valselijk "Tempel van Romulus".
De heerlijke mozaieken behoren tot de oudste en kwaliteitvolste christelijke in Rome:
Christus komt van de hemel op wolken op een prachtig-blauwe achtergrond van ultramarijn en lapis lazuli, gekleed in een gouden gewaad (keizer-/goddelijke kleding), links een boekrol houdend en de rechterhand sprekend hooggehouden;
van links voert S. Paulus de Hl. Cosmas erbij, van rechts St. Pieter de Hl. Damiaan; zij huldigen de Heer met opgestoken armen en een lauwerkrans; evenzo van links de stichter Paus Felix IV en van rechts de Hl. Theodor.
Eronder een fries met links en rechts ele keer 6 schapen, vanuit de steden jerusalem en bethlehem naar de Paradijsberg met het Lam Gods stromend.
Helemaal bovenop ziet men (onduidelijk) in de sluitsteen een "hetoimasia", een lege heerser- en rechtertroon met edelstenen, de hl.schriften erbij en het opgerold purpergewaad, symbool voor de opperheerschappij van O.H. Jezus Christus en bereid voor Zijn werrkomst met het Laatste Oordeel.
De in de film getoonde kribbe stamt uit Napels en is barok, en toont typischerwijze de geboortegeschiedenis in de lokale realistische barokcontext.
(Een zeer mooi exemplaar, de grootste ter wereld overigens, is die van de koningen van Napels in het Bayerische Nationalmuseum in München).

In deze kerk hielt SE EB Msgr. Peter Zurbriggen, nu nuntius in Oostenrijk, zijn primismis.
Er zijn dan toch nog mensen, die dankbaar zijn voor het grootse en prachtige, dat ze in hun opleiding gekregen hebben, en die vastgeworteld in de traditie en dankbaarheid daartoe staan (dat heet in het latijn "pietas") .

Anoniem zei

Prachtig.
Bina had ik geschreven: "Verdomme":
Temidden van alle teloorgang en verlies van christelijke cultuur in Vlaanderen publiceert U steeds weer artikels van hoogste kwaliteit.
Ooit postte een azijnzure modernist hier een klein commentaar, dat achter www.kavlaanderen.blogspot.be "drie man en een paardekop" zouden steken.
Dat katholiek commando had ik toch zeer graag één keer gezien- maar ook onbekend:
Proficiat jongens!
Voortdoen!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer