donderdag 10 mei 2018

Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart1 opmerking:

Anoniem zei

Het mooiste en theologisch diepzinnigste gezang bij het feest van O.L.Heer-Hemelvaart is de gregoriaanse introitus (intredegezang) Viri Galilaei;

De mooiste uitvoering, overigens vrij op Youtube, stamt van de weense Hofburgkapelle, een gregoriaans lekenkoor bestaande uit ex-Wiener Sängerknaben;
uitstekende stemmen, mooi hooog, zuiver gearticuleerd en met fantastische beheersing van de phrasering met behoud van de semantisce groepen: d.w.z. met de klemtoon op de tekst en het verstaan van de zin en zonder overdreven nadruk op de neumen, zoals spijtig genoeg heden ten dage.

www.youtube.com/watch?v=OG2j5qktPE4

Viri Galilaei, quid admiramini aspicientes in caelum?alleluia: quemadmodum vidistis eum ascendentem in caelum, ita veniet, alleluia,alleluia, alleluia.
Ps. Omnes gentes plaudite manibus: jubilate Deo in voce exsultationis. Gloria Patri.EuouAmen

De zang legt hier geweldig nadruk op 2 plaatsen.
1. op "Galilaei", de Galileeêrs, de vrome, stoere, zelfs boerse, conservatieve gelovigen van Galilea, het "land van de kring", trouwe joden van de Heilige Rest, omgeven door heidenen en afvalligen (het standaardlegergeweer in Israel heet overigens nog altijd "ghalil")
2. en dan de hoofdzin, twee korte woorden in de indicatief toekomstig: "ita veniet":
"Zo zal Hij komen".
Verwachting en daarmee natuurlijk verbonden, ook dreigend.

Het feest van O.L.Heer Hemelvaart is uiterst belangrijk- en wel vanaf de vroegste kerktijden: Onze Heer Jezus christus is niet alleen opgestaann uit ee doden , maar God de Zoon is opgevaren tot God de Vader en troont aan Diens rechter Hand-de beste plaats en de uitvoerende hand.
En vandaar zal Hij komen om te oordelen de levenden en de doden.
Dit was zo belangrijk voor de eerste christenen, dat het zo onmiddelbaar ook in de geloofsbelijdenis opgenomen werd (Nicaeno-Constantinopolitanum en Symbolum Apostolorum).

Ik wens U een gezegende hoogdag.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer