BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 12 april 2020

O Filii et Filae




6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hedenavond kon men op de duitse website van de FSSPX ( www.fsspx.de) het plechtig lof met de aanbidding van het Allerheiligste Sacrament in live meevolgen.
In de kerk van het seminarie van de FSSPX in Zaitzkofen, met gele en witte bloemen gesmukt, ging de regens Pater Franz Xaver Schmidberger voor: bijzondr roerend zijn voorzingen met oudere stem, jong en krachtig de seminaristen.
Prachige kazuvels.
En een geweldige discipline en zorgvuldigheid bij de liturgie.
Ongelooflijk mooi.
De tranen stonden in min ogen- voor 55 jaar beleefde ik dat ook in Boezinge bij de zeer oude "paster" Jules Vanneste, nog frontaalmoezenier in de eerste wereldoorlog geweest.
En de prachtige tridentijnse liturgie leeft voort en floreert- en de modernistische kerk valt in duigen uit mekaar.
Gisterenavond bij de paaswake bekeken meer dan twaalf maal zoveel mensen de traditiekerkelijke uitzendingen in het web als "paus Franciscus" in de lege St.-Pieterskerk in Rome.
Het wordt nu toch tijd dat ze het helemaal aftrappen.
Versleten zout en zo...

Wim zei

Wat ik maar niet begrijp is waarom mensen die graag oude liturgie hebben, zich zo storen aan mensen die zich meer thuis voelen in de moderne kerk. Niemand is toch tot wat dan ook verplicht? Ergernis is op zich toch ook niet christelijk?
Ik begrijp dat allemaal niet goed, van mij mag ieder geloven wat hij wil, het is niet aan mij, schamele mens, om het geloof van anderen te oordelen.
Dat vind ik wel een beetje jammer aan deze website.

The Guardian Angel zei

@ Wim,

Dus jij begrijpt het niet? Wel, ik begrijp jou nou helemaal! Je bent één van die zielige modernisten die op de ingeslagen weg doorgaan.

Je "Niemand is toch tot wat dan ook verplicht?" is té gek voor woorden!

Is het dan nog nooit bij je opgekomen, dat paus Paulus VI, de Tridentijnse Liturgie, de enige échte liturgie van de Latijnse Kerk, de facto heeft laten verbieden? En dat Johannes Paulus II dat verbod heeft gehandhaafd en dat het pas door Paus Benedictus XVI werd ingetrokken?

Dus "Niemand is toch tot wat dan ook verplicht?"

Was het anti-katholieke verbod van Paulus VI - het verraad van Christus - dan zo 'christelijk'?

Deze situatie is zeer vergelijkbaar met de huidige lockdown. De ene dag loop je vrij rond op straat en de andere dag zit je in je eigen huis opgesloten.

Zo ook met het verbod op de Tridentijnse Liturgie. De ene zondag was het nog Tridentijns, de volgende zondag zat je in de Novus Ordo.

Maar, niemand was tot wat dan ook verplicht!

En net zoals toen, wordt ook nu alles vergoelijkt met het argument, dat het in het belang van de mensen was. Wel, alvast wat de Tridentijnse Liturgie betreft, is aangetoond, dat paus Paulus VI en zijn handlangers niet te goeder trouw waren.

Anoniem zei

Victimae paschalis laudes is één van de vif sequensen die door het Concilie van Trient werhouden werden in de liturgie (tesamen met het Dies irae, Lauda Sion, Stabat Mater en het Veni Sancte spiritus).
Tijdens de middeleeuwen was de bloei van het christelijk geloof en de wens, vrome gezangen uit te voeren, zo groot dat er ongeveer 1400 (duizend vierhonderd) sequensen gedicht werden, dikwijls alleen voor lokaal gebruik.
Het Concilie van Trient controleerde alles nauwgezet en behield deze 5 sequensen.

De tekst stammt van Wipo (van Bourgondiê), uit de 11e eeuw.
Bijzonder interessant voor de zuid- en westvlamingen:
een zeer oud handschrift met deze sequens ligt in de Bibliothèque municipale de Cambrai, stammend van de abdij St. Vaast in Arras.
In het web gezet door het franse CNRS (Centre National de Recherche Scientifique).
Hier de link:
https://bvmm.irht.cnrs.fr/consult/consult.php?mode=ecran&corpus=manuscrit&COMPOSITION_ID=4675&IMAGE_ID=530733

Anoniem zei

De hier weergegeven versie van het Victimae paschalis laudes (uit de Notre Dame van Parijs) wordt hier in moderne stijl gezongen, zelfs dansend (wat in de middeleeuwen eerst driehonderd jaar begon).
(cfr. Buxheimer Orgelbuch mit den Redeuntes)
Het rhythme was oorspronkelijk veel langzamer en gedragen: het rhythme van een marslied imiterend.
Venantius Fortunatus met het Vexilla Regis is een grote voorloper.
De Hl. Mis bewaart op een centrale plaats nog steeds direct de militaire formulering: bij de praefatio ("Dominus vobiscum...sursum corda...gratias agamus...dignum et iustum est" wordt exact de oudromeinse verediging van de verzamelde troepen voor de imperator/veldheer gebruikt.

Anoniem zei

@ Wim, en @GA,

Goed geantwoord. Maar het "zich zo storen aan mensen die zich meer thuis voelen in de moderne kerk" is een vreemde uitspraak van Wim.

Ik heb er helemaal geen probleem mee dat Joden zich in een synagoge thuisvoelen, moslims in een moskee, christenen in een kerk, maar zoals GA goed uitlegt, alleen katholieken zijn nergens welkom.

Voor de duidelijkheid; de modernisten zijn louter christenen, zoals Anglikanen en Lutheranen, en andere schmismatici. Zij zijn nog trouw aan de Bijbel. Nou, ja. Strikt genomen aan het Concilie van Nicene, maar niet meer aan de Roomse Kerk, die Paulus VI afgeschaft en verboden heeft.

Maar 'christenen' die zelfs moeite hebben met de eerste zin in de Bijbel, kunnen zich per definitie zelfs geen christen meer noemen.

Dus @Wim. Wat bedoel je eigenlijk "moderne kerk", met kleine 'k'. Ik spreek over de Kerk met grote 'K', die Christus op Aarde geschaen heeft.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------