zondag 11 maart 2018

Aartsbisschop Jose Gomez van Los Angeles verkoopt klooster van nonnen aan popster Katy Perry en wil geld in eigen zak steken


Het lokale aartsbisdom sloot een deal met Katy Perry. Voor de mooie som van 14,5 miljoen dollar (zo'n 11,7 miljoen euro) mocht de zangeres het klooster en de bijhorende terreinen hebben. Maar dat was niet naar de zin van Catherine Rose en Rita Callanan, twee bejaarde nonnen die tot de orde behoren. Vooral het imago van de zangeres - die scoorde met liedjes als "I kissed a girl" en "Ur so gay" - was voor hen een doorn in het oog.

Afgelopen vrijdag stierf een van de twee nonnen - Catherine Rose (89) - tijdens de rechtszaak. Enkele uren ervoor gaf ze nog een interview aan Fox 11 Los Angeles, waarin ze zei dat het misschien haar laatste zou zijn. Ze richtte zich rechtstreeks tot Katy Perry. "Alsjeblieft, stop ermee. Dit doet niemand goed. Het kwetst alleen mensen", zo zei ze.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze zaak schijnt wel ingewikkelder te zijn.

De pauselijke Congegatie van de zusters van het IHM in de Verenigde Staten (er bestaat een andere congregatie van Zusters van het IHM in Nigeria zonder verbinding met de amerikaanse; overigens zeer florerend en met veel jonge zusters) werd oorspronkelijk door een belgische Missionaris gesticht (Louis-Florent Goblet) en viel door interne troebelen in drie congregaties uiteen.

Ze zijn hoofdzaklijk in het noordoosten en aan de Grote Meren actief met een brede waaier van sociale, educatieve en intussen ook natuurbeschermingsaktiviteiten.
Medestichterin van de links-progressieve LCWR (Leaders Conference of Women Religious), die onder Paus Benedictus XVI wegen ketterijen en ongehoorzaamheden aan de kerkelijke leer vermaand werden (door Bergoglio direct weer gerehabiliteerd).
Zeer sterke veroudering: een ondercongregatie viel van 400 op 200 leden terug, daarvan meer als 100 pleeggevallen. (hebben we in Belgiê ok meegemaakt).

Sedert 2003 wordt er in het web niets meer over een dependance in Californiê gesproken.
Mogelijks handelt het zich hier om een uitstervend convent, waar het moederklooster verantwoordelijk is voor opheffing of verkoop.
Merkwaardig is overigens dat de congregatie om gulle giften bedelt, en wel uitdrukkelijk en niet in het minst om de eigen oude zusters te plegen en te onderhouden (wat normalerwijze een conditio sine qua non is om als gemeenschap kerkelijke erkennning te krijgen).
Aartbisschop Gomez heeft de diocees Los Angeles overigens na het pedofiel, pastoraal en financieel wanbeheer van Mahony weer in orde gebracht en heeft een zeer goede roep, vooral bij de mexicaanse immigranten.
Zijn eerder conservatieve stijl en respect voor zorgvuldige liturgie, ook de forma extraordinaria, hebben hem natuurlijk niet sympathieker bij de linkse mainstream gemaakt.
Waarom deze twee oude zusters nnu nog in Californiê zitten, is onklaar.
waarschijnlijk heeft de congregatie dit klooster reeds overgedragenaan het bisdom.
De bisschop heeft overigens het recht en de plicht om het goed functioneren van een kerkelijke gemeenschap in zijn bisdom te controleren en te verzekeren.

In Noordbelgiê is men daar overigens zeer nalatig (Broeders van Dale in Westvlaanderen, Broeders van Liefde, minikloostertjes enz.).
Ik ben benieuwd naar de verdere afloop.

Anoniem zei

Aan anoniem 11 maart 2018 om 23:03

Uw commentaar is niet helemaal correct.
Het gaat hier om een andere congregatie, en wel "The sisters of the Most Holy Heart and Tthe Immaculate Heart of Mary".
Hier de link op wikipedia:
en.wikipedia.org/wiki/Sisters_of_the_Immaculate_Heart_of_Mary

Deze congregatie werd oorspronkelijk door een spaanse priester gesticht in de 19e eeuw.
In het begin van de 20e eeuw dan totale afscheiding van de spaans-mexicaanse oorsprong.
Later zeer veel problemen met de lokale bisschoppen.
Veergaande verdamping van de congregatie (2005 waren er in Los Angeles nog 5 (vijf) zusters.
Het betreffend grondstuk gaat op een schenking terug; na een grote brand (met financiêle problemen voor de congregatie) werd het terrein verenigd met het terrein(in bezit van het aartsbisdom) om er een klein kloostergebouw en een seminarie te bouwen.
Juristisch is het geval in zoverre klaar, dat het terrein inderdaad aan het aartsbisdom toebehoort; en nu is er nog maar één hoogbedaagde zuster die er woont.
(vroeger 600 zusters).
Uw schildering van de teloorgang van het kerkelijk-modernistische ordeleven in de USA is echter totaal juist.
D Het geval is al bekend sedert 2006;
typisch voor FoxNews en de vrijmetselaarmodernisten in de USA dat nu plots met veel heibel aartsbisschop Gomez aangevallen wordt.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer