BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

dinsdag 17 december 2019

Het 'Secretum Pontificium' of het 'Pauselijk Geheim' wordt niet afgeschaft!


Alle pauselijke documenten, procedures en rechtszaken en alle gevoelige informatie die naar de paus worden gestuurd, vallen automatisch onder het Pauselijk Geheim totdat ze officieel publiek worden gemaakt. Het Secretum Pontificium heeft in feite niets met de paus te maken, maar wél met de pauselijke administratie. Het betreft in feite alle Curie-documenten en -procedures.

Gevallen van seksueel misbruik vallen natuurlijk nooit onder het Pauselijk Geheim totdat ze in Rome aanhangig gemaakt worden. Strafzaken die door de Kerk worden gevoerd, op basis van het Kerkelijk Recht, moeten natuurlijk met de nodige discretie en geheimhouding worden behandeld, om de rechten van de verdediging te vrijwaren, net zoals elke andere strafzaak in elk ander beschaafd land.

Iedereen kan in eigen land in misbruikzaken dus rustig naar politie en gerecht stappen. Daar speelt het Pauselijk Geheim helemaal niet. Het Pauselijk Geheim speelt alleen maar wanneer deze misbruikzaken volgens de geëigende procedures intern door de Kerk worden behandeld.

Nu wordt enkel maar het Pauselijk Geheim (het label 'Top Secret') voor misbruikzaken opgeheven, maar niet de geheimhouding zélf. Het betreft dus enkel maar de zwaarte van de straffen die staan op het niet naleven van de geheimhouding in zake misbruikzaken. Die straffen worden nu versoepeld.

Kortom, de buitenwereld heeft met deze schijn-beslissing van Bergoglio niets te maken, omdat het helemaal niets met 'transparantie' of 'samenwerking met de civiele overheid' te maken heeft. De burgerlijke en kerkelijke procedures staan helemaal los van mekaar!

Weer de zoveelste blunder van Bergoglio, die als kardinaal Bergoglio, al helemaal niet het recht heeft om wat dan ook af te schaffen of te veranderen.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

De paus heeft niet van afschaffing gesproken. Uw kritiek is onterecht en oneerlijk.

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

De media wél en dat had Bergoglio vooraf moeten weten.

Hij zou dan ook beter zijn mond gehouden moeten hebben.

Anoniem zei

Aan anoniem 18 december 2019 om 07:30

De grootste duitstalige katholieke internet-website www.kath.net, overigens met zeer goede verbindingen in het vaticaan en in de hogere clerus, en meestal zeer goed officieel geînformeerd, titelt vandaag eveneens "Het Pauselijk Geheim (Pontificium secretum) bij gevallen van sexueel misbruik afgeschaft" (sic: "abgeschafft").

Uw kritiek aan The Guardian Angel is dan ook onterecht en oneerlijk.

Zoals Msgr. Gänswein voor kort in het publiek (en mij aanwezig :-) ) zei:
"...Een niet gering probleem is natuurlijk de slechte communicatie..." :-)
Het secretum pontificium gold natuurlijk niet voor de jonge pauselijke communicatie-man Dario Vigano (geen familie van de aartsbisschop en ex-nuntius me zijn aanklacht tegen Bergoglio); Dario V. kocht en smokkelde cocaîne in een appartement van de Congregatie van de Geloofsleer (de vroegere twee inwoners, serieuze vervolgers van kerkelijke sexbandieten, werden door "Paus" "Franciscus" buitengezet omdat ze een paar van zijn persoonlijke vrienden de schenen heet maakten :-( )

Dario V. organiseerde dan een homosex- en cocaîne-party, die door de italiaanse gerechtelijke politie opgedoekt werd (de deur opengebroken) en waar de pauselijke gendarmerie dan een huisdoorzoeking deed en kardinaal Coccopalmerio, die daar ook "rondliep", dringend aanbeveelde, door de achterdeur in de keuken zo snel mogelijk te verdwijnen :-)
Van kardinaal Coccopalmerio hoort men sedertdien niet veel, Dario Vigano werd eerst een beetje gestraft en verzet van post (kennen we van Luk Delft) en zit nu weer op een betere plaats.
"Franciscus" laat zijn vrienden niet in de steek.

Het "niet meer van toepassing zijn van het secretum pontificium in gevallen van sexueel misbruik" (en wel binnenkerkelijk, alzo niet waar het werelds gerecht reeds werd ingeschakeld) was de facto noodzakelijk:
de verwereldse clerus en de top van het vaticaan zit tot over hun oren in homosexuele schandalen vat (werels niet strafbaar), maar tegelijkertijd door de politie goed bekend.
Zanchetta (de "geestelijke zoon van Bergoglio", Coccopalmerio, Dario Vigano, Mario Battista Ricca, McCarrick,...
De lijst is lang en wordt iedere dag langer.
Er zullen weldra een grote hoop vallen en de zwijgende medeweters staan nu dubbel onder druk om met de peronistische dictatuur mee te doen.

Anoniem zei

Hoe vaak heeft Bergoglio niet gezegd dat hij de Vaticaanse “Geheime Archieven” gaan opstellen? Waarschijnlijk op aandringen van de auditeurs die nu Vaticaanbank runnen, en menen wat oude verdragen en eigendomstitels te kunnen vinden. Wacht maar, over een paar dagen gaat de paus (ik bedoel B16) verkleed als Renaissance prinse weer eens met militaire escorte en groot vertoon naar Albano Laziale of Perugia of Padau om ‘hen’ te laten zien, wie wel baas is.

Maar dit keer gaat het over het pontificaal archief van Paus Pius XII. En pontificaal archief is niet geheim, maar blijft prive tot 70 na de dood van een paus. Nu wil ‘men’ zich vervroegd toegang verschaffen tot de archieven van Pius xii, omdat die zich volgens ‘sommigen’ niet genoeg tegen de holocaust uitgesproken heeft, of misschien omdat ‘ze’ menen geld te kunnen rapen.

Het probleem is alweer dat ‘ze’ het voor het zeggen hebben op het Vaticaan. En één van de ‘hunne’ (Bergoglio) de uitdrukking “go fuck yourselves” niet genoeg gebruikt.

Nu ik het hier toch over heb.

Winston Churchill had Joseph Stalin gewaarschuwd de mening van Pius XII te respecteren op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Waarop Staling antwoordde;

“En hoe veel legioenen heeft de paus?”

Volgens Winston Churchill; alle katholieken, en die krijg je beter niet tegen in een verkiezing.

Anoniem zei

Het is inderdaad zoals kath.net zegt: enkel voor gevallen van seksueel misbruik niet meer van toepassing en dus ‘abgeschafft’ . Maar dus enkel voor die gevallen en dus niet afgeschaft. Of zoudt ge willen dat ook pedogevallen niet bekend mogen worden?

The Guardian Angel zei

@ Vorige Anoniem,

Meldingen bij Vertrouwenscentra Kindermishandeling

In 2018 noteerden de Vertrouwenscentra Kindermishandeling 6.769 meldingen van (een vermoeden van) kindermishandeling. 8.669 minderjarigen waren hierbij betrokken. 13% van die meldingen ging over (een vermoeden van) seksueel misbruik als ‘belangrijkste probleem’. De cijfers verschillen nauwelijks met die van 2017.

Bij de meldingen van misbruik gepleegd door volwassenen zien we dat:

560 kinderen werden gemeld voor misbruik door iemand in de familie
337 voor misbruik door iemand buiten de familie
bij 350 gevallen was het onduidelijk of het over intra- of extrafamiliaal misbruik gaat

In 140 gevallen ging het over een minderjarige pleger binnen het gezin en 142 jonge plegers waren extra-familiaal.

Vooral wanneer slachtoffer een tiener is, zien we dat de pleger vaak een minderjarige is.

8.669 minderjarigen x 50 jaar = 443.450 gevallen over 50 jaar.

In een kerkelijke context is er over 50 jaar sprake van 500 gevallen. Dat is 0,12% van alle gevallen.

Welke pedogevallen zijn intussen al bekend geworden? Geen enkel!

The Guardian Angel zei

Maar nu gaat Bergoglio het 'Pauselijk Geheim' opheffen.

Wat een idioot!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------