De tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kan tot 5 weken na de eerste prik worden toegediend. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land vanochtend beslist na een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Mensen met onderliggende aandoeningen komen vanaf 2 april aan de beurt. [Pfizer/BioNTech stelt 3 weken voorop en op mensen met onderliggende aandoeningen werd het vaccin niet getest! De ministers van 'Volksgezondheid' spelen hier cavalier seul. Indien het nu fout zou gaan, dan zijn zij en zij alleen persoonlijk verantwoordelijk voor de doden die gaan vallen!]
Nu wordt de tweede dosis van het Pfizer-vaccin na drie weken toegediend. Die termijn wordt nu verlengd tot 5 weken. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land vanochtend beslist tijdens de interministeriële conferentie (IMC). De experts van de Hoge Gezondheidsraad hadden een tijd geleden al groen licht gegeven, maar nu hebben ook de verschillende ministers van volksgezondheid daar mee ingestemd.
Het is verantwoord om die tweede prik uit te stellen, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid, Wouter Beke (CD&V). "De bescherming van de mensen blijkt voldoende lang gegarandeerd tussen de eerste en de tweede prik." [Wouter Beke - met al 10.000 doden in de woonzorgcentra op zijn geweten - is dus bekwaam om dat zomaar in te schatten! Waarom zijn er dan al die 'besmettingen' na de eerste 'prik'?]
De beslissing om de tweede prik uit te stellen, zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om meer mensen sneller al een eerste prik te geven [Snel zoveel mogelijk mensen mee in bad trekken. De gevolgen van een mRNA-vaccinatie zijn onomkeerbaar!]. Tot nu toe werd voor elke eerste dosis een tweede gereserveerd, om volledige vaccinatie te kunnen garanderen, ook bij leveringsproblemen.
"Heel concreet betekent dit dat we al de 65-plussers tegen eind april gevaccineerd kunnen hebben in plaats van tegen half mei. Daardoor kunnen we ook twee weken sneller aan de volgende groep beginnen", aldus Beke.
"Afgerond kunnen we zo'n 400.000 extra vaccins inzetten", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is natuurlijk maar eenmalig en tijdelijk, maar gezien de epidemiologische situatie is dat zeker goed nieuws. Zeker nu we aan de fase komen waarbij we gaan beginnen met het vaccineren van ouderen, waarna de risicopatiënten aan de beurt zijn. Daar zit onze belangrijkste gezondheidswinst want dat zijn onze kwetsbaarste groepen."
Onderliggende aandoeningen? [Géén probleem!]
Vanaf 2 april worden ook de mensen met comorbiditeiten of onderliggende aandoeningen gevaccineerd. Dat is ook beslist op de IMC Volksgezondheid. "Op deze manier zullen de patiënten die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden, gehospitaliseerd te worden of zelfs te sterven sneller beschermd zijn", klinkt het in een persbericht.
De IMC stelde na een advies van de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie al in februari een lijst op met risicogroepen die sneller een vaccin kunnen krijgen binnen fase 1B van de campagne. Alles wordt momenteel geregeld om deze vaccinaties vanaf 2 april van start te laten gaan.
Bron: vrtNWS
woensdag 10 maart 2021
Gezondheidszorg als politieke koehandel
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten