vrijdag 21 november 2014

Paus Benedictus XVI censureert eigen werk

In het verzameld werk van Benedictus XVI is ook een artikel uit 1972 opgenomen in een opvallende nieuwe redactie. Daarin wordt namelijk een passage weggelaten waarin de huidige paus-emeritus de mogelijkheid bespreekt van toelating van hertrouwd gescheidenen tot de Communie. Dat meldt La Stampa. Juist deze passage is meer dan eens als argument aangehaald door kardinaal Walter Kasper.

Proefperiode
Joseph Ratzinger schreef in 1972 dat het huwelijk vanuit katholiek perspectief onontbindbaar blijft, maar dat toelating tot de Communie in bepaalde selecte gevallen na een proefperiode voor een getrouwd gescheidene "niet meer dan eerlijk en geheel in de lijn van de traditie van de Kerk schijnt te zijn."

Jong theoloog
The Irish Times haalt priester Vincent Twomey aan, een theoloog die studeerde onder mgr. Joseph Ratzinger. Twomey meent dat de weglating betekenisvol is: kennelijk wil de paus-emeritus niet dat bepaalde ideeën van hem als jong theoloog, geschreven in een andere context en die hij als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer nooit herhaald heeft, nu nog als argument in de huidige discussie worden aangevoerd.

Breekijzer
Het kan ook zijn dat de paus-emeritus nog steeds achter zijn woorden staat, maar niet wil dat, zoals rond de gezinssynode gebeurde, zij een gezagsargument worden dat als modernistisch breekijzer wordt misbruikt.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link:

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/6556-benedictus-xvi-censureert-eigen-werk


GEEN COMMENTAAR!

Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer