maandag 11 november 2024
vrtNWS: "Of een aap ooit het volledige werk van Shakespeare kan schrijven?" "Volgens de wetenschap" zou het heelal nog eerder vergaan..."
Als je een oneindig aantal apen allemaal een typemachine geeft - of in modernere termen, een laptop -, kunnen die dan het volledige oeuvre van woordkunstenaar William Shakespeare bekomen? Dat is het uitgangspunt van de 'stelling van de eindeloos typende apen'.
Twee Australische wiskundigen hebben de 'stelling van de eindeloos typende apen' aan de realiteit getoetst. Maar, deze stelling blijkt nu toch wat optimistisch: het zou nog langer duren dan de hittedood van het universum, luidt de conclusie. "Zelfs om tot het woord 'bananen' te komen, zou het al belachelijk lang duren", legt wetenschapper Jeroen Baert vandaag uit in 'Nieuwe feiten' op Radio 1.
Bron: vrtNWS
Enkele bedenkingen:
De 'stelling van de eindeloos typende apen' is een theoretische stelling die inhoudt dat, indien men er maar lang genoeg de tijd voor neemt, een aap die onafhankelijk van elkaar willekeurige tekentoetsen (inclusief spatietoets) intikt op een schrijfmachine, bijna zeker (dat wil zeggen met kans 1) vanaf enig punt een kopie van een volledig werk van William Shakespeare produceert.
Dat je geen wiskundige moet zijn om te snappen dat het Infinite Monkey Theorem klinkklare nonsens is, is zonneklaar. Toch wordt het Infinite Monkey Theorem graag door de grote Leuvense professoren Filosofie gebruikt om bij de studenten de Evolutietheorie erdoor te drukken.
Want, "als er oneindig veel tijd en toeval is, dan kan een aap de werken van Shakespeare bij mekaar typen en kunnen runderen in walvissen veranderen en apen in mensen...."
En dan vorige week het 'grote, verlossende nieuws' in Newsweek: "Mathematicians Find Shakespeare Infinite Monkey Theorem 'Misleading'"
Wat wiskundig mogelijk is, ligt vaak ver van het echte leven. Dat hadden wetenschappers van de universiteit van Plymouth in 2002 al eens ondervonden toen ze 6 apen in een dierentuin een typemachine gaven. "Na 3 maanden hadden ze 5 pagina’s getypt met de letter 's' en een typemachine kapotgemaakt." Die creaties werden met een knipoog gebundeld in 'Nota’s naar het volledige werk van Shakespeare'.
Met de 'eindeloos typende apen' denken de Darwinisten de macht van de grote getallen aan hun zijde te weten. Maar inmiddels weten wij allang dat de metafoor van evolutie als blind toeval - de eindeloos typende apen die Shakespeares Hamlet produceren - van geen kant deugt.
Toch blijven de grote Leuvense professoren Filosofie bij hoog en bij laag beweren, dat er een simpel bewijs is voor deze stelling...
Overigens, de kans dat de aap de Hamlet correct uittypt tot precies het midden van de tekst en vervolgens weer achteruit tot aan de eerste letter toe is even groot. En dat de tekst halverwege overgaat in een serie foutloze citaten uit de Pensées van Pascal ook.
Beseft dé wetenschap niet, dat je niet twee keer gelijk kan hebben?
De waarheid kan niet tegelijkertijd zwart én wit zijn!
Het Infinite Monkey Theorem is een typisch voorbeeld van de 'stompzinnige, leugenachtige en anti-wetenschappelijke geest' die er aan de KULeuven hangt (en niet alleen daar)!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Ik kan me vaak niet van de indruk ontdoen dat veel artikels op VRT Nws, door apen geschreven zijn. Het zou best wel eens kunnen.
Maar interessanter in dit debat is dat de oorsprong van het Infinite Monkey Theorem wordt in Evolutietheoretische kringen, foutief aan Aldous Huxley toegeschreven die het in het Oxford Debat (1860) over “Evolutie versus Creationisme”, met Bisschop Wilberforce als argument gebruikt zou hebben.
Richard Dawkins probeert het ook --- en ook hij maakt zich belachelijk.
De claim van hunnentwege is dat zo heel toevallig, een menselijk genoom geproduceerd kan worden, net zoals een aap die willekeurig, in het wilde weg, op een toetsenbord zit te tikken, het volledige werk van Shakespeare zou kunnen produceren. “Over miljoenen jaren .... “.
Mijn woorden niet, hè. Mijn poes heeft dit commentaar zoeven getypt.
N.B.
Het Infinite Monkey Theorem spreekt over een ONEINDIG aantal apen, over een ONEINDIGE tijdspanne, die de volgorde van letters in het werk van Shakespeare, een ONEINDIG aantal keren zal reproduceren.
Een reactie posten