donderdag 15 augustus 2019

Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming
Jaarlijks viert de Katholieke Kerk op 15 augustus het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, in het dagelijks taalgebruik ook wel Maria Hemelvaart of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart genoemd. Maria Tenhemelopneming is de feestdag van de opneming "met lichaam en ziel" van Maria in de hemel. Het is evenwel niet zo dat Maria uit eigen kracht "ten hemel gevaren" is. Het feest lijkt zich te hebben ontwikkeld uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Maria-kerk tussen Jeruzalem en Betlehem. Dit feest werd zeker al rond 430 gevierd. Maria Tenhemelopneming geldt voor de Katholieke Kerk als het belangrijkste Mariafeest.

In de Katholieke Kerk wordt het sinds ongeveer 700 gevierd als een hoogfeest. Het geloof in de Ten Hemelopneming van Maria dateert uit de Oudheid en is tenminste al sinds de 5de eeuw gedocumenteerd. Voor de Latijnse Kerk verkondigde Paus Pius XII in 1950 ex cathedra de Tenhemelopneming van Maria als dogma fidei en legde dit neer in de Apostolische Constitutie Munificentissimus Deus.

Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming is een officiële feestdag (vrije dag) in Andorra, België, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Chili, Costa Rica, Cyprus, Duitsland, Europese Unie, Frankrijk, Frans Guyana, Frans Polynesië, Gabon, Gambia, Griekenland, Guadeloupe, Guatemala, Guinee, Haïti, Italië, Ivoorkust, Kaapverdië, Kameroen, Kroatië, Libanon, Litouwen, Luxemburg, Madagaskar, Malta, Martinique, Mauritius, Mayotte, Monaco, Nieuw-Caledonië, Oostenrijk, Paraguay, Polen, Portugal, Réunion, Roemenië, Rwanda, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre en Miquelon, San Marino, Senegal, Seychellen, Slovenië, Spanje, Togo, Vanuatu, Vaticaanstad, Wallis en Futuna, Zwitserland.

Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer