BREAKING NEWS

News Ticker --- 31-12-2022 SEDE VACANTE 31 DECEMBER 2022 --- Einde berichten ---

zondag 3 juli 2011

Sint-Pieters

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Lelijk gebouw, de katholieken zouden zich inderdaad moeten schamen. Volledig akkoord met de bovenstaande post. Trouwens nog een weetje het bombastische lelijke gebouw staat verkeerd georienteerd.

Anoniem zei

Wat een bijzonder interessante bijdrages.

Anoniem zei

Het is een weerkerend fenomeen dat Katholiekenhaters er steeds opnieuw niet in slagen hun rudimentaire afkeer voor deze universele godsdienst te kanaliseren. Deze verlichte individuen zouden toch beter hun tijd niet verprutsen met blogs als deze te bezoeken. Immers, het vermoeden zou kunnen ontstaan dat hun verlicht vrijheidsdenken blijkbaar niet het geluk oplevert dat wordt voorgehouden en dat de finale voldoening blijkbaar niet in de dingen van deze wereld te vinden is. Een frustrerende ervaring.

Anoniem zei

Waarin onderscheidt deze blog zich dan met bovenstaande reacties? Ook hier lees je alleen - en niet in het minst in de bijdragen van Guardian Angel himself - niet gecontroleerde en niet gekanaliseerde uitingen van frustraties, woede, haat, onverdraagzaamheid en verlicht despotisme bij uitstek!
De pot verwijt de ketel...
Waarschijnlijk heb ik met mijn durf om jullie onaantastbare waarheid even in vraag te stellen, zelf geëxcommuniceerd... Het zij zo.
Tot zondag in de Kerk.

Anoniem zei

Ik kan niet voor de auteur van de blog spreken. Deze blog verdedigt het Rooms-Katholieke geloof en neemt hierbij consistent een orthodoxe positie aan (dus geen heterodoxe, subjectivistische, vrijblijvende invulling van het geloof). In het algemeen is er een duidelijke inhoudelijke lijn in de diverse bijdragen. Dat de auteur soms scherp reageert tegen de inhoudelijke verkrachting van het geloof in Vlaanderen, is ongetwijfeld ingegeven door een terechte verontwaardiging. Er zijn in andere talen vele blogs die inhoudelijk gelijkaardig zijn maar stilistisch verschillend. Inhoudelijk, intellectueel en qua beleving staat het Rooms-Katholieke geloof veel sterker in een land als de Verenigde Staten of ook in het Verenigd Koninkrijk waar een veel sterkere en vooral veel duidelijkere positionering is van het Rooms-Katholieke geloof. Hier in Vlaanderen is men gewoon aan flauw, vrijblijvend zeemzoet christelijk geleuter en staat men versteld als iemand de Rooms-Katholieke doctrine inhoudelijk verdedigt. Het centrale punt is dat Vlaanderen niet de wereld is, zeker niet wat betreft de Rooms-Katholieke kerk. Kijk naar sterkere Katholieke landen en een heel andere wereld zal opengaan.

Anoniem zei

Aan Anoniem van 4 juli 13:04, ik heb ook een interessant weetje over de oriëntatie van St Pieters.

De patriarchale of pauselijke basilica’s in Rome hebben alle vijf hun apsis in het Westen. (St Maria Majore is een beetje naar het NW) (de originele St Paulus buiten de Muren had haar apsis ook in het Westen)

De reden daarvoor is heel simpel. Daar de cathedra in de apsis geplaatst is, dan kijkt de Bisschop of Paus die op de cathedra zit naar het Oosten. (Naar het oosten bidden). Wanneer er een altaar in de apsis geplaatst wordt (en geen cathedra), dan moet de apsis in het Oosten staan, zodat de priester naar het Oosten de mis kan opdragen. Dit is natuurlijk een beetje verwaterd sinds de jaren 60 van vorige eeuw.

Kijk eens naar de Duitse Rijkskerken, zoals in Speyer of Maastricht. Een troon voor de Keizer in het Westen, die naar het Oosten kijkt, en een altaar in het Oosten, met een priester die de mis naar het Oosten opdraagt – toch mooi. Niet?

De Patriarchale Basilica’s zijn speciaal, maar zeker niet verkeerd georiënteerd. Misschien later daarover meer.

Anoniem zei

Je moet je dat eens inbeelden in de derde eeuw in een vroege Basilica Major - dat is een bijzonder mooi beeld: de Paus/Bisschop op zijn cathedra in de apsis in het Westen, kijkt naar het oosten, dan de congregatie en de beelden in de basilica en de mozaïeken in de apsis: kijken allemaal naar het oosten; alsof ze ten strijde trekken.

En kijk ook eens naar de oriëntatie van San Clemente, binnen het originele stratenplan van Rome in de eerste eeuw, het Colosseum en de fora en de geografie van de Palatijn. We weten ook dat San Clemente bovenop het huis van Clemens is gebouwd. Of de Oude St Pieters binnen het stratenplan en de tuinen van Agrippina. En kijk dan ook naar de oriëntatie van de basilica's op de Palatijn en de data van hun bouw en de bouwheer. En de Basilica’s buiten de muren. En denk even na.

Kijk naar historische gebouwen en probeer hun verhaal te begrijpen, en het verhaal van de gebruikers of bewoners door de eeuwen heen. En vooral in San Clemente schreeuwen de muren de Waarheid. Niet zozeer St Pieters omdat die kerk zelf nieuw is, maar wanneer je kans krijgt diep in de kelder door te dringen ...

Tv es Petrvs et svper hanc petram aedificabo ecclesiam meam. Tibi dabo claves regni caelorvm.

De Waarheid, het staat er in letters van 2m hoog. Hoe kan je dat missen?

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer

2 Timoteüs 2:3 Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus

2 Timoteüs 2:3  Neem ook uw aandeel in het lijden als een goed krijgsknecht van Christus Jezus
-------- “Wij zijn de zonen van de Kruisvaarders en we zullen niet terugdeinzen voor de zonen van Voltaire.” -------- -------- “We are the sons of the Crusaders and we shall not recoil before the sons of Voltaire.” ------------------------- -------- “Noi siamo i figli dei Crociati e non indietreggeremo davanti ai figli di Voltaire!” ---------------------------------