dinsdag 2 augustus 2016

Vroeger was het net hetzelfde als nu... Over de Martelaren van Otranto:


De kathedraal van Otranto speelde eveneens een rol bij de tragische gebeurtenissen rond de Turkse bezetting van de stad in 1480. Na een mislukte aanval op Rhodos verlegde Mehmet II zijn aspiraties naar de verovering van de hoofdstad van het Christendom. In 1480 doken voor de kust van Apulië de schepen van de Turkse vloot op. De zuidoostelijke stad Otranto was met 6000 inwoners destijds een belangrijke havenstad tussen Oost en West en vormde een bruggehoofd naar Rome, het uiteindelijke doel van de veroveringstocht.

Na 15 dagen belegering wisten de Turken een bres te slaan in de verdedigingsmuur. De admiraal Gedik Ahmed Pasja verordonneerde alle mannelijke bewoners boven 15 jaar om te brengen en de vrouwen en kinderen als slaaf in te schepen.

Bijzonder wreed was de dood van de commandant van de verdedigingskrachten: hij werd van boven naar beneden doormidden gezaagd.

De aartsbisschop Stefano Pendinelli liep de Turkse belagers vanuit de kathedraal tegemoet en smeekte de aanvallers om de mensen die zich verscholen in de kathedraal te sparen. Hem werd echter de keel doorgesneden en zijn hoofd werd als trofee in de stad rondgedragen.

Gedik Ahmed Pasja eiste aan de Christenen in de kathedraal zich tot de islam te bekeren, hiervoor kregen ze een nacht bedenktijd. Op 12 augustus lieten de Christenen weten dat niemand van plan was zijn geloof in te ruilen voor de islam.

Daarop gaf de Turkse krijgsheer het bevel allen te ketenen en de kathedraal in een stal te veranderen.

Op 14 augustus gaf hij ten slotte opdracht alle gevangenen op een heuvel buiten de stad te onthoofden. Het was toen zo en het is nu nog zo!!!

Op de heuvel waar zij werden onthoofd, verrees later de Kerk van de Heilige Maria van de Martelaren. In totaal werden er 17.000 mensen in de stad en omgeving afgeslacht.

Dertien maanden later lukte het Alfons II van Napels om de stad te bevrijden van de bezetter. Op 13 oktober 1481 werd het massagraf van de onthoofde slachtoffers gevonden. Hun lichamen vertoonden toen echter nog geen ontbindingsverschijnselen. De lichamen werden daarna naar de kathedraal gebracht. Vanaf 1485 werden ook delen van de martelaren naar andere kerken in Italië gebracht.

Paus Clemens XIV verklaarde de martelaren in 1771 zalig en stond de verering van hen in Otranto toe.

Sindsdien zijn ze de schutspatronen van zowel de stad als het aartsbisdom. Op 6 juli 2007 werden de slachtoffers door de rooms-katholieke kerk als martelaren van het geloof erkend gevolgd door de heiligverklaring door Paus Benedictus XVI op 20 december 2012.


Het Diorama:

1 opmerking:

Anoniem zei

En nu ook, net zoals toen, hebben 'katholieken' hen verraden zoals Bergoglio nu de christenen ook verraadt, zo heeft toen Venetië de oorlogsvloot geleverd waarmee Mehmed II vanuit huidig Syrië naar huidig Turkije getrokken is. Zonder de Venetianen had Mehmed niets kunnen doen want Moslims zijn tot niets constructiefs in staat. Het was toen zo en het nu nog zo.

En toen, zoals waarschijnlijk nu weer het geval zal zijn, gaat Rusland er niet gelukkig mee zijn, dat 'katholieken' christenen verraden.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

Raymond Kardinaal Burke: ‘We have to judge acts’

Raymond Kardinaal Burke: ‘We have to judge acts’

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Raymond Kardinaal Burke

Raymond Kardinaal Burke
Curie-Kardinaal en Prefect van de 'Hoogste Rechtbank van de Apostolische Signatuur', zei op 13 december 2013: "Het 'Evangelii Gaudium' van Bergoglio behoort NIET tot het Pauselijke Magisterium"

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer