zaterdag 9 juli 2016

Kerknet: "De Fraterniteit van de Heilige Apostelen, van binnenuit bekeken"

Kurt Suenens moet nog bekomen van de mediaheisa rond de fraterniteit. Hoe kan dat in deze tijden beter dan met een potje voetbal (niet in soutane)? De Fraterniteit van de Heilige Apostelen organiseerde zaterdag 2 juli in samenwerking met de schepen van Sport en Eredienst Alain Courtois een voetbaltoernooi in Brussel. Ook een Italiaans restaurant van het Kateleineplein en een scoutsgroep deden mee. De priesters en seminaristen van de fraterniteit uiteraard ook, en niet in soutane voor het gemak. [De soutane is een harde noot om te kraken blijkbaar! Indertijd nog afgeschaft door naamgenoot Leo 'kardinaal' Suenens, de 'duivenmelker van Mechelen' zoals hij door de pastoors werd genoemd!]

Hoe kwam je bij de Fraterniteit van de Heilige Apostelen terecht en wat trekt jou daarin aan?

Kurt Suenens • Ik begon mijn priesteropleiding op 18 jaar in het seminarie van Ars in Frankrijk. Na 2 jaar stage in Brazilië, ging ik naar de universiteit van Parijs voor mijn diploma filosofie. Daar hoorde ik voor het eerst over Michel-Marie Zanotti, de bezieler van de Fraterniteit van de Heilige Apostelen. Ik trok naar Marseille om hem te ontmoeten en hij maakte indruk op mij.

Hoe zou je priester Zanotti omschrijven?

Hij is een vaderfiguur voor mij, al is hij niet mijn geestelijk raadsman.

We zien elkaar geregeld. Twee weken geleden was hij nog in Brussel en anderhalve maand geleden hadden we een ontmoeting in Parijs.

Hij heeft een uitgesproken visie op het priesterschap, die mij heel erg aantrekt. Een priester is allereerst een apostel, die in de schoonheid van de sacramenten en in de goedheid van zijn persoon een beeld moet zijn van Christus.

Over seksualiteit denkt hij genuanceerd, zonder mensen te veroordelen. Hij is ervan overtuigd dat je met iedereen pastoraal op weg kan gaan, ook met holebi’s dus.

Welke plaats laat die visie op het priesterschap aan de verantwoordelijkheid van leken?

Christus rekent op al zijn leerlingen om de samenleving te doordringen met de principes van het Evangelie: vaders, moeders, journalisten. De enige en universele strategie is die van de mateloze en eindeloos begripvolle liefde, samen met de schoonheid. Laten we zeggen, de schone liefde.

In onze parochie werken er minstens 50 leken samen in het reilen en zeilen. Omdat we jonge priesters zijn, luisteren we onophoudelijk naar hun input of ze nu ingenieurs zijn of meer eenvoudige personen. Deze week nog heeft er een jonge dame het initiatief genomen om een gebedswake te organiseren om het jaar af te sluiten. De organisatie ervan nam ze volledig op zich. Wij hebben gewoon gedaan wat ze van ons vroeg en haar ons volledige vertrouwen gegeven.

We zijn een familie, en in een familie is alles eenvoudig.

Waarin verschilt jullie aanpak van die van andere priesters?

We willen pastoraal aanwezig zijn daar waar mensen samenkomen, en dat is niet noodzakelijk de kerk. Het plein voor de Sint-Katelijnekerk is een trekpleister voor jongeren en daar gaan we dus naartoe. We maken geen onderscheid tussen mensen, wie wel of niet in aanmerking komt voor een gesprek.

We dragen de soutane, niet uit nostalgie naar het verleden, want wij zijn geen traditionalisten [!], wel om herkenbaar te zijn.

En dat werkt. Jonge mensen hebben geen last van negatieve connotaties die ze kan oproepen.

Hoe zou je de spiritualiteit van de beweging [Een door de Kerk officieel erkende priesterbroederschap is géén 'beweging'!] omschrijven?

Die is Mariaal. We beschouwen Maria als Moeder en in zekere zin oprichtster van de fraterniteit. Voorts valt in onze spiritualiteit de centraliteit van de Eucharistie op en de intieme relatie met Christus.

Je woont met 5 priesters samen. Hoe ziet jullie gemeenschapsleven eruit?

We wonen op een appartement dicht bij de kerk. Om 7 uur staan we op voor het ochtendgebed. Ook ‘s avonds bidden we samen. Daar tussenin heeft ieder zijn apostolaat, dat bestaat uit pastorale aanwezigheid bij mensen die we tegenkomen en met wie we verder op stap blijven gaan.

Waar houd jij je voornamelijk mee bezig?

Ik sta in voor de Nederlandstalige diensten in de Sint-Katelijnekerk. Enige tijd geleden had ik een begrafenis van een Brusselse restauranthouder. In die periode ging ik dagelijks 10 minuten bidden bij de nabestaanden. Zo ontstaat er een contact waarop je verder kunt bouwen.

Verder gebruik ik mijn eigen talenten om in contact te komen met mensen. Ik sport graag. Elke maandagavond om 22 uur spreek ik met vrienden - en vrienden van vrienden - af voor een potje zaalvoetbal. Zo kom ik ook weer in contact met mensen buiten de kerk.

Als je houdt van menselijke relaties, gaat dat bijna vanzelf.

Wat vind je nu zelf van het feit dat het experiment [Het is géén 'experiment'!!!] dat Mgr. Léonard met de fraterniteit in Brussel opzette, teruggeschroefd wordt door zijn opvolger?

Het is een ingrijpende beslissing, en sommige reacties kwamen hard aan omdat ze heel onterecht waren. Wie zegt dat wij voor een traditionalistische kerk staan, kent ons gewoon niet [!!!]. Maar we blijven kalm en willen in eenheid met de aartsbisschop [!!!] verder kijken naar de toekomst.

De buurtbewoners en commerçanten van het Katelijneplein bereiden een open brief voor, en ik geloof dat die binnen enkele dagen zal getuigen over wie wij echt zijn.

Bron: Kerknet

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Best mogelijk dat de geïnterviewde priester familie is van de kardinaal.

Anoniem zei


guido infohttp://www.bruzz.be/nl/nieuws/prediken-een-bruisende-stad
zou verre familie zijn,hij zal het wel weten zeker


https://www.kerknet.be/aartsbisdom-mechelen-brussel/nieuws-artikel/kurt-suenens-jongste-priester-van-het-aartsbisdom

Anoniem zei

Aan anoniem 9 juli 2016 21:16 en 23:53

Ik betwijfel sterk of dit van enig belang is.
Ik ben niet bloed-, maar toch aanverwant met Danneels- dat is niet mijn schuld, zeker niet mijn verdienste en waarschijnlijk alleen veel pech.

Anoniem zei

Het maakt inderdaad echt niet uit of hij familie is of niet.

Neem Avery Kardinaal Dulles bijvoorbeeld. Dat was een goeie katholiek.

Maar uit welk nest is die niet afkomstig?

Hij was niemand minder dan de zoon van John Foster Dulles die samen met zijn broer en grootvader (zie hieronder) instrumentaal waren in Vredesverdrag van Versailles. Hij was auteur is van het Dawes plan, (dat de Weimar Republiek failliet gemaakt heeft) maar na de Crash van Wall Street in 1929, de belangrijkste voorstander was voor het embargo tegen Duitsland werd, medeoprichter van de Verenigde Naties, medeoprichter van de NAVO.

Als Secretary of State; instrumentaal in de Oorlog in Korea en in de ouvertures van de Oorlog in Vietnam (Pactomania; het beleid waarin de expansie van de USSR tegengehouden werd, door elk land dat te veel naar Moskou keek plat te bombarderen) Als hoofd van de CIA is hij verwoven in het verhaal van de Suez Crisis, de Shah van Iran (Operatie Ajax was zijn idee), tegenstander van de Egyptische president Nasser (die later neergemaaid is), ten voordele van de United Fruit Company de revolutie en coup in Guatemala georkestreerd heeft.

Later ook oprichter van de Council for Foreign Relations (de vrijmetselaars club van dirigisten, die aan massa social engineering doen), Voorzitter van raad van bestuur van Carnegie foundation, en natuurlijk ook Trustee van de Rockefeller Foundation.

Avery Kardinaal Dulles was ook het neefje van Allen Dulles, die samen met zijn broer aanwezig was op de Vredesconferentie van Versailles, samen met broer revolutie in Guatemala ontketend heeft, Als hoofd van de CIA (Ja; net zoals zijn broer) het Lockheed U-2 programma, Varkensbaai, en een lid van Warren Commissie (moord op JFK). Hij was ook Directeur voor het advocatenkantoor Sullivan & Cromwell; het soort advocatenkantoor waar je naar toe gaat als je financiering voor de bouw van een Panama Kanaal wil regelen, of - om een hedendaags voorbeeld te geven – een land onder druk wil zetten een beetje meer pro-homo en pro-abortus te worden, ten einde een mijnbouwvergunning kunnen af te dwingen. (“abortus of uw grondstoffen graag” – kies maar)

Kardinaal Dulles was ook achterkleinzoon van John Watson Foster; Secretary of State onder President Harrison, die de oorlog in Mexico georkestreerd heeft, … wel …. Eigenlijk … hij was verwoven in dezelfde schandalen als diens kinderen. Alleen dat hij actief was in die gebieden op het einde van de 19de Eeuw - hij heeft de koloniale politiek van de VS gevoerd, terwijl zijn kleinkinderen de post-koloniale politiek geregeld hebben.

Kardinaal Dulles was ook achterkleinkind van Robert Lansing.

Hij heeft Amerika bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Lansing zit van kop tot tenen in het verhaal van Lansing-Ishii Verdrag dat Amerikaanse invloed over Japan uitoefende en andere As Mogendheden. In 1919 was hij voorzitter van de Vredesconferentie van Versailles.

Nu mag je je afvragen waar ze bij Avery Kardinaal Dulles thuis zoal over spraken.

En Avery Dulles zal zo kotsmisselijk geworden zijn, dat hij na Lutheraans opgevoed is geweest, in Harvard agnost geworden was, zich bekeerd heeft en voor het priesterschap gekozen heeft.

Hij was geen bisschop maar een theoloog. En omwille van zijn intieme kennis van de smeerlapperij in de geo-politieke machinaties van zijn vader en illustere voorvaders, begreep hij precies waar de Sinagoge van Satan op uit is, en zijn zijn publicaties directe waarschuwingen voor de toestand die zich sinds het Concilie in de Kerk gemanifesteerd heeft.

Maar ja, men heeft niet willen luisteren.

En Suenens en Danneels zijn uiteindelijk maar prutsers vergeleken met die bende hierboven. Prutsers die hun broek aftrekken in een poging ook met te mogen spelen, maar ze zien ze nog niet staan.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer