maandag 11 januari 2016

Brieven van Koen Vanhoutte, de president van het Grootseminarie van Brugge: "Als je denkt aan priester worden…"

De katholieke kerk wijdt enkel celibataire mannen tot priester [!]. Van haar priesters verwacht de kerk dat ze hun roeping beleven als ongehuwde ["ongehuwde"?] omwille van het Rijk Gods. Ze worden geroepen om Jezus te volgen die als ongehuwde [!] helemaal leefde van en voor zijn Vader. Celibataire priesters kunnen een diepe levensvervulling vinden in hun verbondenheid met God die hen bemint en draagt. Alles begint bij de ontdekking van Gods liefde die altijd eerst is. Het kan een sterk geloofsgetuigenis zijn voor hun omgeving als priesters geluk en kracht vinden in hun vriendschap met de Heer. Vanuit het ontvangen van Gods gratuite liefde [!] weten ze zich gezonden om Gods goedheid te delen met velen, vooral met hen die wachten op een teken van begrip en genegenheid [?].

Er zijn altijd wel vragen geweest bij het verplicht stellen van het celibaat voor de priesters [!]. In onze tijd wordt het godgewijde celibaat op zich als zinvolle levenskeuze in vraag gesteld [!]. Recent werden we geschokt bij het bekend raken van het seksueel misbruik van kinderen door priesters [!][!][!][én door bisschoppen?]. Het nieuws over zo'n misstappen heeft de alsmaar breder verspreide gedachte gevoed dat een celibatair leven zo goed als onmogelijk is [!]. We leven in een klimaat waarin priesters gemakkelijk verdacht gemaakt worden het celibaat niet te onderhouden [Alsof er in zijn Grootseminarie niets gebeurd zou zijn!]. Er wordt vlug gedacht en gezegd dat ze stiekem een relatie hebben met een vrouw of een man [!]. De huidige situatie leert ons in elk geval dat het leven in seksuele onthouding niet vanzelfsprekend is [!] en ook niet kan rekenen op veel begrip in onze samenleving [!].

Maar kun je daaruit besluiten dat een celibatair leven zinloos en onmogelijk is? Zo'n zwaar besluit gaat voorbij aan de vele getuigenissen van priesters die gelukkig zijn in een celibatair leven ten dienste van velen in kerk en samenleving [!]. In stille bezinning en gebed weten ze zich nooit echt alleen. Hun vreugden en zorgen delen ze met de Heer van hun leven die ze ontdekken als een trouwe metgezel en tochtgenoot. Ze zijn ook dankbaar voor hun goede vrienden [!], voor allen die hen dragen en met wie ze mogen samenwerken. Hun voorbeeld blijft ons voor ogen staan, ook als we misstanden in de kerk moeten betreuren [!].

Als je denkt aan priester worden, kijk dan eens in eigen hart of je daar ook de roeping vindt om als ongehuwde [!] de Heer en zijn volk te dienen. Durf eerlijk en open spreken met een vertrouwenspersoon over je gevoelsleven [!!!], je verlangen naar een levenspartner en naar kinderen [!!!], je groei in vriendschap [!!!], in geloof en gebed. Bespreek ook hoe je omgaat met je alleen zijn en met je geloof dat God je steeds nabij is.

Als je denkt aan priester worden, bid dan dikwijls om de Geest die je helpt ontdekken of je ook geroepen bent ongehuwd door het leven te gaan. 'k Bid mee om die gave van onderscheiding. [Leugenachtig!]

Bron: Grootseminarie Brugge

Link:

http://www.grootseminariebrugge.be/priesterworden3.htmLink:

http://www.grootseminariebrugge.be/priesterworden0.htm

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Om je dood te lachen!

Daar schrijft Koen Vanhoutte, de president van het totaal homozieke grootseminarie van Brugge, nu toch woordelijk over "...(seminaristen), die op een teken van begrip en liefde wachten..."
En de vroegere zeer jonge en lijfelijke directeur (ik denk hier aan C.B.) zou dan wel deze " tekens van liefde en begrip" gegeven hebben?!
Deze bietekwieten zijn stapelzot.

De grote les uit deze ganse vunzige geschiedenis:
men kan iedere jonge vlaming die een geestelijke roep meent te horen, uiterst warm aanbevelen om in het buitenland met een serieuze orde, met de traditie verbonden, contact op te nehmen.
Al de rest is levensgevaarlijk.
Zoals Frankrijk reeds per exempel toont: de moderne seculiere clerus is ten ondergang gedoemd.
En in Vlaanderen is de situatie nog veel erger.

Mijn zeer grote bewondering voor Z.E. Aartsbisschop Msgr. Lefebvre wordt iedere dag nog groter.

Anoniem zei

Als je denkt aan Priester worden... of pater of non

Hier een link naar een publicatie uit 1916

http://www.sspxasia.com/Documents/Society_of_Saint_Pius_X/Vocations/index.htm

Natuurlijk op de website van SSPX, maar SSPX bestond niet in 1916, priesterroepingen daarentegen wel.

Anoniem zei

Wat ze in 1916 ook hadden was katholieke scholen

Hier een mooi voorbeeld van de Onze Lieve Vrouw van Smarten in Arizona:

https://player.vimeo.com/video/83352195?autoplay=1

Er moet wel op gewezen worden dat deze school goed gestoffeerd wordt.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer