zondag 21 december 2014

Raymond Kardinaal Burke: 'In verwarrende tijd is Katholieke huwelijksleer nodig'

De Amerikaanse kardinaal Raymond Burke heeft zich opnieuw uitgesproken tegen voorstellen om hertrouwd gescheiden katholieken toe te laten tot de sacramenten. Ook waarschuwde hij voor het invoeren van een "de facto katholieke scheiding" door het nietig verklaren van huwelijken te vergemakkelijken.

Figaro
Kardinaal Burke deed zijn uitspraken in een interview met het Franse Figaro Magazine dat vrijdag verscheen.

'Leer Kerk nodig'
"In een tijd vol verwarringen hebben we de leer van de Kerk over het huwelijk nodig", aldus de kardinaal. "Momenteel echter worden wij in de richting van een toelating van de hertrouwd gescheidenen tot de communie gedrongen."

'Moeilijke ervaring'
De buitengewone synode over het gezin, die in oktober werd gehouden, was "een moeilijke ervaring" voor hem, aldus de kardinaal.

'Waarheid over het huwelijk'
Met het oog op de gewone synode over het gezin, die in 2015 plaatsvindt, riep hij leken, priesters en bisschoppen op de "waarheid over het huwelijk" te verduidelijken.

Kardinaal Kasper
Overigens wordt in dezelfde uitgave van Figaro Magazine ook kardinaal Kasper aan het woord gelaten. Diens voorstel om hertrouwd gescheidenen onder bepaalde voorwaarden toch toe te laten tot de sacramenten, deed veel stof opwaaien in de aanloop naar de synode.

'Brede overeenstemming'
In een schriftelijke verklaring meldt Kasper bij de komende synode een "brede overeenstemming" te verwachten [De verraders zijn onder ons!]. Volgens hem is er geen reden de zaak te dramatiseren, zoals enkele media gedaan zouden hebben.

'Hete hangijzers'
In plaats van zich op enkele "hete hangijzers" te concentreren, zou men meer moeten spreken over de fundamentele problemen van huwelijk en gezin, aldus Kasper. "We moeten gezamenlijk iets bereiken."

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link:


http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/6710-burke-in-verwarrende-tijd-is-katholieke-huwelijksleer-nodig

Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer