maandag 10 november 2014

Raymond Kardinaal Burke: 'Gevoel heerst dat de Kerk roerloos schip is'

Vele gelovigen "voelen zich een beetje zeeziek omdat zij menen dat de Kerk haar koers kwijt is".


Dat zegt curie-kardinaal Raymond Burke in een interview met het Spaanse weekblad Vida Nueva. Daarin uit de Amerikaanse prelaat opnieuw kritiek op het huidige beleid van de katholieke Kerk, meldt de Vatican Insider.


Schip zonder roer
Terwijl Burke benadrukt geen kritiek te hebben op de paus, wil hij zijn zorgen niet onder stoelen of banken steken. Onder meer naar aanleiding van de gang van zaken tijdens en rond de afgelopen synode hebben "velen bij mij hun zorgen geuit", aldus Burke. "Op dit zeer kritieke moment heerst er een sterk gevoel dat de Kerk is als een schip zonder roer wat de reden daartoe ook mag zijn. Hoe dan ook is het belangrijker dan ooit dat wij ons geloof onderzoeken, een gezonde geestelijk leider hebben en krachtig getuigenis geven van het geloof."

Zeeziek
"Ik respecteer het petrinisch ambt volledig en ik wil niet dat het lijkt alsof ik mij tegen de paus uitspreek. Ik zou graag een geloofsleraar zijn, met al mijn zwakheden, een waarheid vertellend die zovelen nu waarnemen. Zij voelen zich een beetje zeeziek omdat zij menen dat de Kerk haar koers kwijt is. De redenen voor die verwarring moeten wij wegnemen, want wij zijn onze koers niet kwijt. Wij hebben de blijvende Traditie van de Kerk, haar Leer, de liturgie, de moraal. De Catechismus blijft hetzelfde."

'Niet met lege handen'
Volgens de kardinaal spreekt de paus terecht over de noodzaak "uit te trekken naar de periferie". "de mensen hebben daar warm op gereageerd. Maar wij kunnen niet naar de periferie met lege handen. Wij gaan met het Woord van God, met de sacramenten, met het deugdenleven van de Heilige Geest. Ik zeg niet dat de paus dat doet, maar er bestaat een risico dat de ontmoeting met de cultuur verkeerd wordt geïnterpreteerd. Het geloof kan zich niet aan de cultuur aanpassen, maar moet haar aanzetten zich te bekeren. Wij zijn een tegencultuur, niet een populaire."

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Link:

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/6474-burke-gevoel-heerst-dat-de-kerk-roerloos-schip-is

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is natuurlijk licht uitgedrukt, indien je "Roerloos Schip" leest in de context dat het schip niet meer weet welke koers te varen.

Wat Kardinaal Burke bedoelde is dat de kapitein, stuurman, en officieren van het schip overboord gesprongen zijn, en niemand die op het schip achterblijft weet hoe ze het schip op koers kunnen houden.

De kapitein had diegenen die wel wisten welke koers te varen al eerder overboord gegooid.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer