zaterdag 22 november 2014

De Morgen: "Priester Wim vraagt in preek begrip voor misbruik"

"Schuld moet worden gezocht bij het celibaat, zegt pastoor tegen kerkbezoekers en kinderkoor"


De Kortrijkse priester Wim Seynaeve (42) heeft zich de woede van zijn parochianen op de hals gehaald. In zijn preek nam hij het op voor de twee priesters uit  Middelkerke en Hooglede die in een storm belandden wegens seksueel misbruik. "Zouden die feiten ook gebeurd zijn zonder het celibaat?" Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Wat volgde, was een regelrechte aanval op het celibaat: "Hoeveel mens mag een priester zijn? Met alles wat een mens eigen is, aan verlangen, aan troost, aan geluk, aan lust en lichamelijkheid? Kunnen we verlangen dat een heel stuk menselijkheid aan jonge mannen wordt ontzegd? Zelf ken ik de strijd met mezelf, de moeilijkheid om trouw te blijven, ondanks alles. In ­welke mate is het niet aanstootgevend dat de Latijnse Kerk nog steeds het ­celibaat als verplichting oplegt? Had de man die in Middelkerke pastoor moest worden de vrijheid gekregen zijn seksualiteit te ontwikkelen, had de pastoor van Hooglede de vrijheid ­gekregen zijn lichamelijkheid te ­ontwikkelen, waren de feiten dan ­gebeurd?" [Blijkbaar kunnen de priesters van de Vlaamse, post-conciliaire bastaardkerk niet meer zonder seks. Ze zitten op hete kolen. Het zijn seksuele tijdbommen!]

Kwaad bloed

Zijn preek zet kwaad bloed. In Bissegem preekte hij bovendien in aanwezigheid van 34 kinderen van het koor van basisschool Sint-Vincentius. Sommigen ervaren de preek als het goedpraten van misbruik. [!][!][!]

Een boze moeder stuurde een mail naar priester Seynaeve. "Ik kan niet goedkeuren dat u alles op het celibaat steekt. Priesters die het moeilijk hebben om aan menselijke behoeften te weerstaan, moeten stoppen in plaats van zich te vergrijpen aan kinderen [!][!][!]. Uw preek was ongepast, met voor uw voeten 34 onschuldige kinderen [!][!][!]. De empathie voor uw vrienden (de priesters in opspraak) is blijkbaar groter dan voor de slachtoffers [!][!][!]. En ja, een priester heeft macht, maar die mag niet worden misbruikt tegenover de zwaksten van de maatschappij", schreef de mama, die er nog fijntjes aan toevoegde dat de eerste communie van haar jongste kind volgend jaar in Bissegem niet meer hoeft 'dankzij' de preek. [!][!][!]

Geert Morlion [!][!][!], deken van Kortrijk, wikt zijn woorden. "Ik luister met veel aandacht, maar word hiermee overvallen. Ik zal de preek lezen en binnenskamers bespreken met de priester. Een publiek standpunt zal ik niet innemen", zegt Morlion.

Op het bisdom Brugge wil woordvoerder Peter Rossel geen commentaar kwijt  [!][!][!] "omdat ze de exacte inhoud van de preek niet kennen". [Merkwaardig dat in dit digitale tijdperk het bisdom Brugge niet schijnt te weten wat haar personeel allemaal uitspookt!]

Bron: De Morgen

Link:

http://www.demorgen.be/binnenland/priester-vraagt-in-preek-begrip-voor-misbruik-a2125281/Eén boze moeder heeft blijkbaar méér verstand dan de hele Brugse bisschopsraad, bisschop incluis, samen!

Wie 'eerwaarde heer' Wim Seynaeve eens een e-mailtje wil sturen, kan dit op volgend adres:

priesterwim@parochiesheulebissegem.be

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het celibaat heeft met kindermisbruik niets te doen:
- De bemanningen van onderzeeboten zijn zeer lang onderweg zonder einige mogelijkheid van vertier- Maar pedo- en homofilie zijn bij hen geen probleem (en het is ook niet de lijfgeur die daarvoor verantwoordelijk is)
- Zoals Kardinal Bertone en Alexandra Colen reeds vaststelden, zijn de slachtoffers voor meer als 90% jongens: de pedofilie is zeer eng met de homofilie vervlochten (cfr. ook de efebofilie)
- Pedofielen zijn niet zelden gehuwd: ik denk in Westvlaanderen aan de "grootste crack" van de gemeente Westvleteren, de directeur van de vrije lagereschool aldaar in 2010; en aan de broeder LdB van de broedrs van Dale in Torhout (Tordale), die veroordeeld werd voor langdurig misbruik (functie: orthopedagoog); hij had ondertussen de orde verlaten, was getrouwd en had 2 kinderen, en werd dan gescheiden.

Dit is de echte Danneels-bastaardkerk: sex, sex, en nog eens sex.
Dit is een georganizeerde bende sexmaniakken.

Anoniem zei

Dit is eenmaal meer een uitstekend voorbeeld van het theaterachtig gedrag dat kenmerkend is voor deze lieden:
terwijl het ganse bisdom door de misbruikschandalen gevloerd is, nu er opeens in 3 weken 3 priesters ontmaskerd werden, nu de bisschop en zijn staf in paniek zijn, vindt een fris ingezette pastoor niets beters als niet over het evangelie, de eerste en de tweede lezing te preken maar in de oplaats daarvan over het celibaat en de eenzaamheid van de priester.
Geen mens heeft hem verboden in een orde te gaan, geen mens heeft hem gedwongen het priesterschap op zich te nehmen (overigens een vaststelling reeds van de Hl. Alphonsus v. Liguori)
En in de opgehitste atmosfeer van deze dagen giet hij nu nog olie in het vuur.
Dat is geen domheid, dat is ergernis geven.
Gebrek aan geestelijke rijpheid, geen empathie voor de offers, geen schaamte, geen deemoed, geen besef van de schuld en de zonde van de daders.
Dat is antichristelijk- en zo iemand is ongeschikt als Priester (ik vraag mij steeds meer af of die typen wel geldig gewijd zijn).

Deken Geert Morlion:
Doe Uw Plicht!
Speciaal voor U dit fantastische kleine gebed van Origines, de grootste theoloog van de Oudheid:
"In vertrouwen op de barmhartigheid van de almachtige God
smeken wij, dat hij ons in Staat stele Zijn woorden niet alleen te beluisteren Maar ook in daden om te zetten.
De volheid van Zijn genade kome over ons neer.
Hij vernietige in ons wat naar Zijn oordeel in ons vernietigd moet worden;
Hij make weer levendig wat en bij wie Hij leven wil scheppen.
Door Jezus Christus Onze Heer, en Zijn Heilige Geest,
Hem zij de eer en de heerlijkheid in eeuwigheid.
Amen"

Het dorre hout moet verbrand worden.
(Wachten is schuldig verzuim)

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer