donderdag 20 november 2014

Brugse bisschop Jozef De Kesel mag het debacle met de 'pedopastoor' van Middelkerke komen uitleggen in de Kamer

De opvolgingscommissie Seksueel Misbruik nodigt de bisschop van Brugge, Jozef De Kesel, uit op een hoorzitting. Dat meldt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld), die op zo'n hoorzitting had aangedrongen. Aanleiding was de intentie van de bisschop om een priester opnieuw tot pastoor te benoemen, nadat die in 2008 een minderjarige had aangerand.

Het nieuws raakte onlangs bekend. Bedoeling was dat de man als pastoor in Middelkerke aan de slag zou gaan. Uiteindelijk gaf de priester zelf te kennen dat hij niet in Middelkerke aan de slag kon gaan en de bisschop verontschuldigde zich bij de slachtoffers van seksueel misbruik die hij gekwetst zou hebben.

"De intentie om de veroordeelde priester als tuchtsanctie te verplaatsen naar een andere parochie, druist in tegen het rapport van de opvolgingscommissie Seksueel Misbruik uit 2011 [én tegen de binnenkerkelijke regels!]. De Kerk heeft zich daarin geëngageerd zich niet langer te beroepen op zulke maatregel waardoor veroordeelde priesters opnieuw in contact zouden kunnen komen met kinderen", onderstreept Van Cauter.

De commissie nodigt binnenkort de betrokken bisschop De Kesel, de vicaris voor de pastorale werking in het Brugse bisdom [Koen Van Houtte, voormalige naaste medewerker van Roger Vangheluwe] en bisschoppen Johan Bonny [de beschermheer van Jef Barzin van de voormalige 'Oecumenische Werkgroep Pedofilie'] en Guy Harpigny uit voor een hoorzitting. Bonny en Harpigny waken over de algemene beleidslijnen binnen de Kerk. Wanneer de hoorzitting zal plaatsvinden, is nog onbekend.

Van Cauter merkt op dat de Kerk bijzondere inspanningen heeft geleverd om slachtoffers alsnog te erkennen en te vergoeden. "Deze inspanningen dreigen nu overschaduwd te worden door nieuwe negatieve berichten. Daarom moet de Kerk de kans krijgen een en ander te verduidelijken. Het is dus de bedoeling om tijdens de hoorzitting te luisteren naar de bisschoppen en de vicaris en na te gaan of zij zich aan de afgesproken beleidslijn gehouden hebben", aldus nog het liberale Kamerlid.

Bron: De Morgen

Link:

http://www.demorgen.be/binnenland/brugse-bisschop-mag-debacle-met-pedopastoor-middelkerke-komen-uitleggen-in-de-kamer-a2118656/

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat wordt weer "het grote kalkoenschieten van de Marianen".
Hedenmorgen verscheen op de actualia-lijst van kerknet.be het berichtje, dat Jefke DeKesel (overigens weer na rijp beraad met zijn staf) in allerijl de westvlaamse missionaris met "verjaarde misbruik", die 2011 weer naar Braziliê getrokken was (met weten van DeKesel)(de affaires vanGheluwe en DeJaegher gingen destijds reeds vlot over de gazetten)nu teruggeroepen heeft naar het heimatbisdom.

Het ziet ernaar uit dat dit eenn zeer interessante aanhoring voor het parlement zal worden.
Zeer spijtig dat Alexandra Colen er niet bij is.

WEl grappig dat Bonny, die ooit een boekje schreef(het wordt totnutoe op de website van het bisdom bij kerknet geannonceerd)"Vissen met een houtskoolvuur" (de christelijke betekenis daarvan heb ik tot voor kort niet verstaan)nu zelf gaat "gegrilleerd" worden.

Anoniem zei

Het mogen uitleggen aan een commissie betekent altijd maar 1 ding:

Er zijn een reeks wetten overtreden - met zekerheid - maar de politie of het gerecht gaan niet tussen beiden komen, en ondanks de wetsovertredingen zal er geen geen gerechtelijke vervolging van komen.

Maar ze moeten het wel aan een commissie uitleggen die dan wetsvoorstellen gaat maken hoe het nooit meer zou mogen gebeuren.

Amnestie voor pedofielen dus.

Indien Dekesel beweert dat hij niets fout gedaan heeft, dan liegt hij. Hij zal bedoelen dat hij helemaal niets gedaan heeft, dus ook niets verkeerd. Maar schuldig verzuim druipt ervan af.

Anoniem zei

Toen Benedictus in der tijd voor alles dat stonk uitgemaakt werd omdat hij niet genoeg aan de pedofilie schandalen in de Kerk zou gedaan hebben, dachten die lui daar in West-Vlaanderen niet van “Wacht eens even, als ze zo lelijk op doen op iemand die pedofielen aan de lopende band de laan uitstuurt, hoe gaat men dan reageren wanner het uitkomt dat wij hier actief pedofielen rekruteren?”

Of misschien dat ze zelf op de homo- en pro-choice blogs Benedictus zwart maakten om de aandacht af te leiden. Inderdaad, om zichzelf te vrijwaren moest Benedictus weg.

Vreemd toch. Ik zou er geld voor geven om te weten hoe Danneels het klaargespeelt er steeds opnieuw zonder kleerscheuren vanaf te raken. En dat terwijl Ratzinger / Benedictus vaker geprobeerd heeft Danneels het zwijgen op te leggen, en steeds gefaald heeft.

Nu heeft Godfried Teflon Danneels vier pedoschandalen open en bloot in het publiek domein, en nog niemand die moord en brand roept. Ook de pers houdt zich oorverdovend stil.

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer