donderdag 22 mei 2014

‘The Pope’s Jews: The Vatican’s Secret Plan to Save Jews from the Nazis’

The Pope’s Jews: The Vatican’s Secret Plan to Save Jews from the Nazis’ is een boek waarin de protestantse auteur Gordon Thomas zeer gedetailleerd beschrijft hoe Paus Pius XII leiding gaf aan het oprichten van ‘safe houses’ in het Vaticaan en vele kloosters in Europa om joden te redden van de verschrikkingen van het bewind van Hitler.

Thomas kreeg lange tijd toegang tot Vaticaans archiefmateriaal. Veel van die documenten zijn niet eerder gepubliceerd. Daarnaast sprak de auteur met  slachtoffers, priesters en nabestaanden die hun verhaal voor het eerst vertellen.

Tijdens en direct na de oorlog werd de paus beschouwd als een vriend van de joden. Joodse leiders – zoals de opperrabbijn van Jeruzalem in 1944 – zei dat het volk van Israël nooit zou vergeten wat Pius XII ‘deed voor onze ongelukkige broeders en zusters op de meest tragische uren’. Joodse kranten in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten echode die lof. Hitler zelf brandmerkte Paus Pius XII als ‘Paus van de joden’.

Het beeld dat mensen van Pius XII hadden, keerde in de jaren 1960 onder invloed van onder meer een Duitse toneelstuk van Rolf Hochhuth. In het toneelstuk Der Stellvertreter wordt het fictieve verhaal vertelt dat de paus niets deed aan de jodenvervolging. Eén van de aannames in het stuk is dat Hitler de invloed van de paus vreesde. Een uitspraak van Pius XII tegen de vervolging van de joden zou Hitler kunnen dwingen om deze stop te zetten.

Het toneelstuk werd opgevoerd in verschillende Europese hoofdsteden. In Israel werd Der Stellvertreter verboden omdat ze niet accepteerden dat de paus werd beledigd. Talrijke joodse organisaties hadden hun grote dankbaarheid uitgesproken voor het redden van veel joodse levens. Ook de publicatie van John Cornwell, Hitler’s pope’ (1999), verscheen waardoor de publieke opinie verder tegen deze paus keerde. Cornwell herzag zijn mening trouwens in 2004.

Thomas wil dit beeld rechtzetten. Al voor de oorlog schreef Pius XII bijvoorbeeld uitgebreid mee aan de encycliek van zijn voorganger, Mit Brennende Sorge, die een veroordeling inhield van het radicale beleid van Adolf Hitler.

Thomas toont tevens aan dat priesters instructies uit Rome kregen om doopbewijzen te geven aan ondergedoken joden. Meer dan 2.000 joden in Hongarije konden zo als katholieken de oorlog overleven. Een netwerk van katholieken bracht vele Duitse joden in veiligheid naar Rome. Paus Pius XII benoemde een priester die de bevoegdheid kreeg om voedsel, kleding en medicijnen te verstrekken. Zo konden vierduizend joden onderduiken in kloosters in heel Italië.

Ronald Rychlak, auteur van Hitler, the War and the Pope, zegt in een reactie: ‘Gordon Thomas heeft primaire bronnen gebruikt. Hij heeft familieleden opgespoord, originele documentatie en vastgesteld wat de algemene mening was voor de jaren 60. Hij bewijst met zijn boek dat mensen rond de oorlog dus allemaal wisten: paus Pius XII kwam sterk op voor de slachtoffers van de Holocaust’.

De Vaticaanse historicus William Doino beschrijft het onderzoek van Thomas als “uniek en baanbrekend”. Hij spreekt over nieuwe inzichten die door het boek ontstaan. Zoals bijvoorbeeld over het verhaal van de Ierse priester Hugh O’Flaherty: “Iedereen heeft O’Flaherty altijd geprezen, omdat hij joden en ontsnapte krijgsgevangenen hielp. De aanname was dat hij op eigen houtje handelde. Gordon Thomas sprak uitgebreid met de familie van O’Flaherty. Hij mocht privécorrespondentie inzien, waaruit een nauwe samenwerking met Paus Pius XII bleek.

Het boek The Pope’s jews vertelt ook het verhaal van Vittorio Sacerdoti, een jonge joodse arts die in een Vaticaans ziekenhuis een fictieve dodelijke ziekte bedacht om Duitsers buiten de deuren te houden. Tientallen patiënten werden geleerd om overtuigend te hoesten. Thomas sprak met het nichtje van Sacerdoti. Zij was als kind één van de patiënten van Sacerdoti.

Bron: The Pope's Jews

Link:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Pope%27s_Jews


Misschien iets voor de Thomas-website, de website van het zogenaamde 'Katholiek Godsdienstonderwijs' in Vlaanderen... 

Geen opmerkingen:

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer