zaterdag 17 mei 2014

Dachau = priesterkamp

Volgens richtlijnen van Himmler werd Dachau het centrale priesterkamp. Geestelijken uit heel Europa werden in Dachau samengebracht en bewoonden gezamenlijk een apart deel van het kamp. Deze religieuzen werden opgepakt vanwege hun verzet tegen het naziregime. Volgens archieven van de Rooms-katholieke Kerk werden minstens 3.000 priesters en bisschoppen in het kamp gevangen gehouden, in werkelijkheid waarschijnlijk aanzienlijk meer. Onder de gevangenen bevonden zich onder andere Titus Brandsma (Katholiek priester uit Nederland, zalig verklaard in 1985), Karl Leisner (eveneens een Katholiek priester, zaligverklaard in 1966) en François Questiaux, een Belgisch kanunnik.

1 opmerking:

Anoniem zei

Met stand 2001 was met absolute zekerheid de aanwezigheid van tenminste 2652 katholieke priesters in Dachau bekend; 407 daarvan waren uit Duitsland afkomstig, 107 daarvan stierven in het kamp.
Broeders, getrouwde priesters van de oekrainisch-geûnieerden, onbekende geestelijken uit oost en west zijn niet meegerekend.
Speciaal zij hier nog gewezen op bisschop Clemens August von Galen van Münster, die zeer konservatief in de leer tegelijkertijd met grootste persoonlijke moed luidkeels en in aangezicht van den boze de fundamentele christelijke boodschap verkondigde en de misdaden aan de pranger stelde (bvb. de euthanasie- nu niet speciaal de grote roem der belgische liberalen).
Bijzonder interresant: bij een audiêntie van bisschop von Galen bij Paus Pius XII tijdens de oorlog drukte de paus zijn grote bewondering voor dit dapper en moedig optreden uit- een lichtvol voorbeeld voor zovelen in het oorlogsverwoeste Europa.
waarop bisschop von Galen (1945 kardinaal) antwoordde: "I kann niet meer slapen als ik denk aan de vele priesters van mijn bisdom die omwille van mijn woorden en mijn houding in het concentratiekamp smachten".
Beknopter kann men de dramatische situatie van de katholieke kerk in de tweede wereldoorlog niet schilderen.
Bij het intensief bestuderen van deze periode wordt men steeds verrast door de enorme spirituele kwaliteit van deze martelaren en sukkelaars- en dan is de zever van de belgische vrijdenkers en politici omzo onbenulliger en tegen de borst stotend.
Dies irae

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer