zondag 6 april 2014

Heiloo: 'schuiloord' voor Belgische, pedofiele priesters

In de jaren vijftig en zestig vonden minstens enkele pedofiele priesters onderdak in de psychiatrische inrichting in Heiloo, Noord-Holland. Een van hen was op de vlucht voor de Belgische justitie. Die beschouwde Heiloo als een 'schuiloord'. De psychiaters konden zijn uitlevering tegenhouden.

Op de loop voor de Belgische justitie vond de pedofiele priester André B. in de jaren zestig onderdak in Nederland. Hij was in ons land twee keer veroordeeld voor zedenfeiten met minderjarige jongens en moest daarvoor nog een deel van zijn straf uitzitten, maar toen het tweede vonnis werd geveld, was hij al uit België vertrokken. Met hulp van de bisschop van Brugge [!] kon hij zich als patiënt in de Sint-Willibrordusstichting in Heiloo inschrijven. Daar werd hij anderhalf jaar behandeld.

Nadien kreeg hij een nieuwe kans, onder meer als leraar op een meisjesschool in Etten-Leur. Daar zou hij veel aanzien hebben genoten en goed hebben gefunctioneerd. Toen de Belgische justitie begin 1968 aan de Nederlandse autoriteiten om zijn uitlevering vroeg, dook hij plots weer onder in Heiloo.

Met de hulp van de katholieke psychiaters daar lukte het hem om uit de handen van justitie te blijven. Dankzij hun medische verklaringen konden de psychiaters de Nederlandse minister van Justitie immers overtuigen om de uitlevering tegen te houden. Nochtans hadden België en Nederland nog maar pas een uitleveringsverdrag getekend.

Het verhaal werd - geanonimiseerd - beschreven in het lijvig rapport van de commissie-Deetman, die het seksueel misbruik in de katholieke kerk in Nederland onderzocht, maar raakte hier vreemd genoeg niet eerder bij het brede publiek bekend. De Standaard kon het uitleveringsdossier van de priester in het Nationaal Archief in Den Haag inkijken.

Volgens Annelies van Heijst, hoogleraar Zorg, Cultuur en Caritas aan de Universiteit van Tilburg, zegt het verhaal van André B. iets over de 'verregaande daderbescherming in religieuze kringen'. 'In Heiloo werd de misdadiger omgevormd tot patiënt. Door de daders te medicaliseren, hoopte men aan strafvervolging te ontsnappen.'

De Nederlandse historici Joost Vijselaar (Utrecht) en Theo van der Meer vermoeden dat er nog wel meer Belgische priesters en religieuzen in Heiloo voor zedendelinquentie werden behandeld. Heiloo was in de jaren twintig gesticht door een van oorsprong Belgische orde, was bekend tot over de landsgrenzen en was uitgegroeid tot een 'referentiecentrum voor zedendelinquentie'. Uit een case van een andere pedofiele priester die in Hasselt jongens had misbruikt, blijkt hoe het bisdom Luik eerst advies bij het naburige bisdom van Roermond had ingewonnen. Daaruit was Heiloo als gouden tip gekomen.

Opvallend is ook de suggestie van de commissie-Deetman dat priester André B. er mogelijk werd gecastreerd. Bewijzen daarvoor zijn er niet gevonden, maar de priester werd er wel door psychiater Aimé Wijffels behandeld, die in de jaren vijftig op het castratievraagstuk was gedoctoreerd en onder meer pedofiele priesters had gecastreerd. Hij noemde zichzelf de 'grote castreur van Nederland'. Wijffels was er zeker van dat B. geen gevaar meer vormde voor de samenleving.

Historicus Vijselaar krijgt dit jaar toegang tot de archieven van Heiloo om de omvang van de castratiepraktijk beter te kunnen inschatten. Het onderzoek komt er op vraag van de Nederlandse overheid. 'Mijn focus ligt niet op priesters en religieuzen. Maar wie weet wat ik nog ontdek. Er is nog veel onontgonnen archiefmateriaal.'

DIT WAS DAN HET WERK VAN DE MODERNISTEN BINNEN DE KERK!

ZIJ WILDEN HET GELAAT VAN DE KERK 'MENSELIJKER' EN 'REËLER' MAKEN!

DE MODERNISTEN DACHTEN DAT ZE DE PEDOFIELEN KONDEN 'GENEZEN'!

Bron: De Standaard

Link:


http://www.standaard.be/cnt/dmf20140405_006


Wat was het oordeel van Jozef Maria Heuschen over de Traditionalisten ook al weer?

"Zij denken nog altijd zoals men in de middeleeuwen dacht…"

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat ons terug bij Vangheluwe brengt. In welk schuiloord verblijft hij ? Wie het weet mag het zeggen.

Anoniem zei

Voor zover ik mij goed herinner las ik voor kort dat er ca. 50 religieuzen (mannelijke personen) operatief behandeld zouden geworden zijn in Nederland;
algemeen was de tendens in de psychiatrie in de eerste helft van de 20e eeuw inderdaad om robuust te werken (bij psychisch gestoorden werd ook de frontale lobotomie doorgevoerd-een zeer invaliderende ingreep- waarvoor zelfs zeer snel de nobelprijs uitgereikt werd).
Zelfs één non werd gecastreerd(eierstokken, eileiders en baarmoeder)om haar probleem op te lossen.
Als bisschop Heuschen dan van "mensen uit de middeleeuwen" sprak: hier moest ik toch aan wijlen mijn vader denken, die zijn ruin(gecastreerd paard) "Abaelard" noemde- naar de verliefde franse clericus en tegenstander v. de Hl. Bernard v. Clervaux, die door de broers van zijn geliefde "Héloise" ontmand werd en sedertdien alleen nog treurgezangen schreef.
L'histoire se repete!

(Na de schanddaden en het gebrek aan inzicht van vGheluwe zit hij waarschijnlijk in een vergeetput)

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer