zaterdag 11 januari 2014

'Flater van de week': Lieven Boeve over apostaat Edward Schillebeeckx:

"Hij benadrukte dat je heil niet alleen individueel en spiritueel moet begrijpen, maar dat het ook praktische, politieke en ecologische dimensies heeft."

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Tja Schillebeeckx: ik herinner mij nog zeer goed hoe in de vroege 70er jaren onze (overigens zeer geleerde, gedistingeerde en eerder konservatieve) geschiedenisleraar in het college over Schillebeeckx sprak: en wel niet over zijn rampzalige activiteit bij het 2e vatic. concilie, waar hij het voorbereide schema v. P.Sebastiaan Tromp SI van in het begin torpedeerde, de weg voor de vrije discussie voortekende (Bissch. Desmedt stormde hier voorweg), de algemene collegialiteit der bisschoppen wou doorbrengen met natuurlijk zware vulnus voor het pauselijk ambt( de facto de angeviseerde annihilatie van het 1e vaticanum), de opheffing van het celibaat enz.- nee, het ging over zijn dagvaarding bij de congregatie voor de geloofsleer, "waar hij in een kamertje op een bidstoel dad moeten knieen en zijn dwaalleren afzweren".
Geweldig ophefmakend!
Achteraf bezien, 40 jaar later, is dat toch maar zeer flauw bier vergeleken met de geweldige pedo- en homofiele schandalen die de kerk in Vlaanderen (en in Noord-Canada) onder de modernisten teisterden en zeker in vergelijking tot de rabiate Methoden waarmee de Fanciscanen der Immacolata aangepakt worden, inclusief huisarrest voor de 80 jaar oude Pater Manelli, die zelfs het contact met zijn Familie verboden wordt (dat is overigens de snelste en geraffineerste manier om een oudere persoon het geestelijk evenwicht te laten verliezen).
Nadat Schilli bij het concilie en achteraf in de synode 10 jaar lang zijn gangen had kunnen gaan, werden de catastrofale gevolgen van zijn werk zelfs voor een blinde duidelijk.
In Nederland werd het steeds stiller om hem, darvoor kreeg hij een eredoctoraat in Leuven (in tegenstelling, gelukkig, tot J. Ratzinger).
De geweldige opgang van de pedofilie(1985(KerkLeven met een ondersteuningsactie voor deze typen)( met medewerking v. J. Barzin)) (Schilli was hier eerst 71 jaar), het geweldige Roeachschandaal 1995 (met deels een plots verdwijnen der auteurs naar Nederland ten gevolge), het plotse sluiten van het CPRL in zijn geboortestad Antwerpen 1999, het steeds erger hoogkoken van deze ganse beer heeft hij nooit gecommenteerd.
Sion desolata.
Zeer typerend overigens, voor zover ik mij herinner in een gesprek "ten Huize van..." met Joos Florquin, zijn antwoord op de vraag of hij nooit een pij droeg: "Ik draag ze graag wanneer ik in mijn kamer studeer".
Arme dominicanen!

The Guardian Angel zei

Men was inderdaad slap aangaande de ketterijen van de modernisten en men was en is nog steeds stalinistisch streng aangaande de traditionelen...

Maar zoals altijd wordt het braafste jongetje van de klas altijd het zwaarst gestraft...

Voorbeeld, Pater Pio...

The Guardian Angel zei

Over Schillebeeckx:

In dit grote centrale studiehuis van de dominikanen komen de bewoners geregeld in de kapel samen voor de officies die nu korter zijn dan vroeger en volledig in het Nederlands.

Sommige paters dragen nog de witte monnikspij; pater Schillebeeckx draagt ze nog als hij weet dat hij de hele dag het klooster niet uit moet, en op religieuze hoogdagen.

Anoniem zei

Aan The Guardian Angel 12.01.2014 00:32

Hartelijk bedankt voor het korrekte citaat.
Uitstekend werk dit zo snel terug te vinden!
Zeer eerlijk: deze blog is uiterst interaktief, zeer informatief, up to date uit de eerste frontlijn én wereldkerkelijk universaal vernet.
Proficiat!

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

S.E. Mons. Mario OLIVERI - Vescovo emerito di Albenga-Imperia

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

We Stand In Support of Padre Stefano Manelli

Paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI

Een meditatie over het Heilig Misoffer